https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Stângacii văd lumea în mod diferit – Activitatea creierului modifică percepția

17 Mar. 2017
Stângacii văd lumea în mod diferit – Activitatea creierului modifică percepția

Cercetătorii Universității din Birmingham au demonstrat că percepția lumii în cazul stângacilor diferă de cea a dreptacilor. Motivul se află în cele două jumătăți ale creierului, care generează percepții diferite. Oamenii de știință au explicat diferențele de percepție dintre dreptaci și stângaci. Astfel, dreptacii folosesc partea dreaptă a creierului pentru a recunoaște o imagine generală, însă când sunt urmărite anumite detalii dintr-o imagine, partea stângă a creierului este cea activată.

În cazul stângacilor lucrurile stau complet opus. Însă nu doar percepția diferă, ci inclusiv activități precum funcția vorbirii și a cititului, potrivit oamenilor de știință. Astfel, 95% dintre dreptaci și doar 70% dintre stângaci folosesc jumătatea stângă a creierului pentru procesele de vorbire.

Jumătăți diferite ale creierului

Creierul nostru este format din două jumătăți – emisfera dreaptă și emisfera stângă. De-a lungul evoluției, din copilărie până la maturitate, cele două emisfere se specializează în preluarea diferitelor sarcini.

  • Emisfera stângă a creierului este specializată în gândirea logică, în percepția detaliilor. Tot aici se află și centrul vorbirii.
  • Emisfera dreaptă a creierului este responsabilă pentru creativitate și pentru percepția „tabloului general”. Aici se formează gândirea unitară, intuitivă, percepțiile, emoțiile și fantezia.

În cazul stângacilor, emisfera dreaptă creativă este mai puternic dezvoltată și astfel, cea dominantă. Acest fapt ar putea explica prezența stângacilor mai cu seamă în domeniile creative.

Stângacii reprezintă aproximativ 10% din întreaga populație la nivel mondial. Din fericire, practicile prin care se încearcă obligarea stângacilor de a deprinde folosirea mâinii drepte sunt pe cale de dispariție. Cu toate acestea, stângacii se întâlnesc în viața de zi cu zi cu situații uneori neplăcute. Daca nu ne credeți, încercați să desfaceți o cutie de băutură cu mâna stângă, să scrieți cu mâna stângă sau să folosiți foarfeca tot cu mâna stângă.

Predispoziția de a folosi mâna stângă în detrimentul folosirii mâinii drepte nu reprezintă un defect. Tendința de a folosi mâna dreaptă sau stângă poate fi observată încă din copilărie, din momentul în care cel mic începe să își folosească mâinile. Este foarte important ca părinții să nu influențeze în nici un mod predispoziția copiilor de a folosi o anumită mână.

Încercarea de a învața un stângaci să folosească mâna dreaptă poate avea repercusiuni severe asupra celui mic, cum ar fi probleme de concentrare la școală, probleme de citire, de scriere, chiar și de vorbire. Inclusiv enurezisul nocturn se poate numără printre probleme. Situația poate deveni critică atunci când cei mici sunt hiperactivi și întâmpină și probleme de vorbire (bâlbâit).

Explicația: Atunci când un copil stângaci este obligat să folosească mâna dreaptă, jumătatea dominantă a creierului este sub-stimulată în mod continuu, în timp ce jumătatea subordonată este suprastimulată. Urmările pot fi grave, iar repercusiunile se resimt de-a lungul întregii vieți, prin probleme precum complexe de inferioritate și tulburări psihosomatice.

Riscuri?

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că stângacii sunt mai predispuși la alergii, la boli autoimune, la dependență de droguri, epilepsie, depresii, schizofrenie și tulburări de somn. De asemenea, există și studii care au demonstrat că stângacii au o orientare mai slabă în spațiu, provocând astfel mai multe accidente.

Stângaci faimoși 

Stângacii se află într-o companie selectă. Iată o scurtă listă a câtorva stângaci celebri: Mahatma Gandhi, Bill Clinton, Bill Gates, Marylin Monroe, Napoleon Bonaparte, Julius Caesar, Paul McCartney, Karl Lagerfeld, Sir Peter Ustinov, Martina Navratilova, Albert Einstein, Albert Schweitzer, Marie Curie, Isaac Newton.

Comunități