Alege farmacia

Stangacii vad lumea in mod diferit – Activitatea creierului modifica perceptia

Stangacii vad lumea in mod diferit – Activitatea creierului modifica perceptia

Cercetatorii Universitatii din Birmingham au demonstrat ca perceptia lumii in cazul stangacilor difera de cea a dreptacilor. Motivul se afla in cele doua jumatati ale creierului, care genereaza perceptii diferite. Oamenii de stiinta au explicat diferentele de perceptie dintre dreptaci si stangaci. Astfel, dreptacii folosesc jumatatea dreapta a creierului pentru a recunoaste o imagine generala, insa cand sunt urmarite anumite detalii dintr-o imaginea, jumatatea stanga a creierului este cea activata.

In cazul stangacilor lucrurile stau complet opus. Insa nu doar perceptia difera, ci inclusiv activitati precum functia vorbirii si a cititului, potrivit oamenilor de stiinta. Astfel, 95% dintre dreptaci si doar 70% dintre stangaci folosesc jumatatea stanga a creierului pentru procesele de vorbire.

Jumatati diferite ale creierului

Creierul nostru este format din doua jumatati – emisfera dreapta si emisfera stanga. De-a lungul evolutiei, din copilarie pana la maturitate, cele doua emisfere se specializeaza in preluarea diferitelor sarcini.

  • Emisfera stanga este specializata in gandirea logica, in perceptia detaliilor. Tot aici se afla si centrul vorbirii.
  • Emisfera dreapta este responsabila pentru creativitate si pentru perceptia ”tabloului general„. Aici se formeaza gandirea unitara, intuitiva, perceptiile, emotiile si fantezia.

In cazul stangacilor, emisfera dreapta, creativa este mai puternic dezvoltata si astfel cea dominanta. Acest fapt ar putea explica prezenta stangacilor mai cu seama in domeniile creative.

Stangacii reprezinta aproximativ 10% din intreaga populatie la nivel mondial. Din fericire, practicile prin care se incearca obligarea stangacilor de a deprinde folosirea mainii drepte sunt pe cale de disparitie. Cu toate acestea, stangacii se intalnesc in viata de zi cu zi cu situatii uneori neplacute. Daca nu ne credeti, incercati sa desfaceti o cutie de bautura cu mana stanga, sa scrieti cu mana stanga fara sau sa folositi foarfeca tot cu mana stanga.

Predispozitia de a folosi mana stanga in detrimentul folosirii mainii drepte nu reprezinta un defect. Tendinta de a folosi mana dreapta sau stanga poate fi observata inca din copilarie, din momentul in care cel mic incepe sa isi foloseasca mainile. Este foarte important ca parintii sa nu influenteze in nici un mod predispozitia copiilor de a folosi o anumita mana.

Incercarea de a invata un stangaci sa foloseasca mana dreapta poate avea repercusiuni severe asupra celui mic, cum ar fi probleme de concentrare la scoala, probleme de citire, de scriere, chiar si de vorbire. Inclusiv enurezisul nocturn se poate numara printre probleme. Situatia poate deveni critica atunci cand cei mici sunt hiperactivi si intampina si probleme de vorbire (balbait).

Explicatia: Atunci cand un copil stangaci este obligat sa foloseasca mana dreapta, jumatatea dominanta a creierului este sub-stimulata in mod continuu, in timp ce jumatatea subordonata este suprastimulata. Urmarile pot fi grave, iar repercusiunile se resimt de-a lungul intregii vieti, prin probleme precum complexe de inferioritate si tulburari psihosomatice.

Riscuri?

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca stangacii sunt mai predispusi la alergii, la boli autoimune, la dependenta de droguri, epilepsie, depresii, schizofrenie si tulburari de somn. De asemenea, exista si studii care au demonstrat ca stangacii au o orientarea mai slaba in spatiu, provocand astfel mai multe accidente.

Stangaci faimosi 

Stangacii se afla intr-o companie selecta. Iata o scurta lista a catorva stangaci celebri: Mahatma Gandhi, Bill Clinton, Bill Gates, Marylin Monroe, Napoleon Bonaparte, Julius Caesar, Paul McCartney, Karl Lagerfeld, Sir Peter Ustinov, Martina Navratilova, Albert Einstein, Albert Schweitzer, Marie Curie, Isaac Newton.
Produse
Articole similare
 Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente
Suna telefonul la cabinetul unui medic veterinar: " Sotia mea va ajunge imediat la dvs. impreuna cu...
Citeste
Sufletul vindeca trupul
Intrebarea asupra modului in care corpul si sufletul se influenteaza reciproc reprezinta un subiect...
Citeste
Stresul: Ce este de fapt?
Cei care se tem pentru stabilitatea locului de muncă sau care întâmpină probleme în cuplu, se expun...
Citeste
10 masuri cu efect calmant...
Este normal sa ne enervam din cand in cand. Deseori sunt doar nimicuri care reusesc sa ne scoata din...
Citeste
Consultul creierului si al nervilor
Daca am uni nervii corpului uman, am putea inconjura de zece ori pamantul. Și fara a lua in consider...
Citeste
Mica diferenta din creierul uman
Chiar le este barbatilor imposibil sa asculte? Chiar au femeile probleme cu parcarea masinii? Cercet...
Citeste
Comandă