https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Sărutul este sănătos

21 May. 2014
Sărutul este sănătos

O persoană ajunge să împartă până la 100 000 de săruturi de-a lungul unei vieți medii de 70 de ani. Aceste manifestări de afecțiune sunt bine investite: săruturile nu sunt doar plăcute, ci și sănătoase. Și atunci când este suficient de intens, sărutul arde chiar și calorii. Un sărut intens are puterea de a ne emoționa profund, de a activa reacții chimice puternice: pulsul și temperatura corpului cresc, hormonii fericirii ne fac să uităm de durere, sistemul imunitar rulează la cote înalte:

În plus: Faptul că în timpul unui sărut, nasurile nu se ciocnesc, se datorează mișcării instinctive pe care o realizează majoritatea oamenilor, de a inclina ușor capul spre dreapta.

  • Tensiunea arterială crește la 150 mm Hg.
  • Sunt implicați 29 de mușchi ai feței.
  • Ritmul cardiac crește în rândul bărbaților la 110 bătăi pe minut, și 108 la femei.
  • Terminațiile nervoase ale buzelor și limbii transmit stimulii prin sistemul nervos central direct în organele genitale.

Sărutul reduce greutatea

Sărutul s-a bucurat de atenție din partea a numeroși oameni de știință. Vă prezentăm în cele ce urmează câteva beneficii descoperite recent în legătură cu sărutul:

  • Sărutul reduce greutatea: un singur sărut franțuzesc arde 12 calorii
  • Persoanele care se sărută des, au nevoie de mai puține consulturi medicale.
  • Cele mai multe săruturi se înregistrează în luna mai.
  • Sărutul este benefic împotriva stresului. Acest fapt se datorează creșterii numărului de neurotransmițători din creier.
  • Sărutul încetinește formarea de glucocorticoizi, hormonii stresului. Astfel se reduce tensiunea arterială prea ridicată și valorile colesterolului.
  • Sărutul stimulează formarea de salivă, avantajând astfel dinții, deoarece saliva conține calciu și fosfor. Acestea sunt preluate de smalțul dinților, protejându-i astfel împotriva cariilor.
  • Sărutul poate calma durerea.
  • Cei care se sărută des au un sistem imunitar mai puternic și îmbătrânesc mai încet.
  • Sărutul funcționează ca un vaccin oral pe care cei implicați și-l aplică unul altuia. Deoarece bacteriile care se regăsesc în salivă sunt diferite în materie de 20%, sistemul imunitar este stimulat să formeze anticorpi.
  • Sărutul reprezintă un bun antrenament pentru plămâni: în locul celor 20 de respirații pe minut care se înregistrează în mod normal, în timpul unui sărut și după, respirațiile cresc la 60 pe minut. Rezultatul: o mai bună oxigenare și întărirea căilor respiratorii.
  • Sărutul relaxează și ajută la oprirea sughițului.

Poate fi sărutul periculos?

Sărutul poate avea însă și urmări nefaste. Cercetătorii au descoperit că bacteria helicobater pylori se regăsește în salivă. În opinia oamenilor de știință, această bacteria poate cauza ulcere gastrice și inflamații ale mucoasei stomacale și chiar cancer stomacal. Dat fiind faptul că cercetătorii au stabilit o largă răspândire a acestei bacterii între partenerii căsătoriți, se crede că această bacterie este transmisă prin sărut. Mononucleoza infecțioasă este o boală cauzată de virusul Epstein-Barr, unul dintre cele mai contagioase virusuri herpetice. Se mai numește și boala sărutului datorită transmiterii virusului prin sărut, respectiv prin salivă.

Și persoanele cu alergii trebuie să aibă grijă: în cazul în care partenerul de sărut a consumat alimente la care sunteți alergici, un sărut intens v-ar putea provoca reacții alergice.

Știm că îți plac noutățile medicale de aceea ne bucurăm să-ți oferim articole care să-ți completeze cunoștințele.

Scrie-ne un comentariu despre cât de utile au fost informațiile despre efectele benefice ale sărutului.

Comunități