https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Rubarba – beneficii pentru sănătate

21 Jun. 2022
Rubarba – beneficii pentru sănătate

Ce este rubarba?

Vara ne încântă cu fructe şi legume proaspete şi suculente, unele foarte cunoscute, altele mai puţin. Rubarba, o plantă de origine asiatică și utilizată încă din antichitate, a călătorit spre Europa pe Drumul Mătăsii, dar încă este prea puţin utilizată la noi în ţară. Totuși, ea se găseşte în pieţele din Transilvania şi chiar din alte regiuni, precum şi în magazinele mari din ţară, în intervalul mai – iulie.

Beneficiile consumului de rubarbă

Rubarba este bogată în fibre, vitamine, minerale şi fitonutrienţi cu efect antioxidant şi antiinflamator: vitaminele B, C, K, calciu, magneziu, potasiu, polifenoli, luteină şi altele.

Rubarba este un aliment cu multe beneficii pentru persoanele care doresc să piardă în greutate. Cu un aport caloric scăzut, conţine fibre care susţin digestia şi sănătatea florei intestinale, precum şi alţi compuşi ce favorizează detoxifierea colonului. În acelaşi timp, consumul de rubarbă poate preveni riscul de dezvoltare a diabetului, datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi şi a prezenţei uleiurilor eterice cu efect pozitiv asupra scăderii glicemiei din sânge. 

Planta de rubarbă susţine sănătatea cardiovasculară graţie prezenţei vitaminei K, a cuprului şi fierului, contribuind astfel la producţia de celule roşii şi la controlul nivelului de colesterol din sânge. Vitamina K şi calciul contribuie la menţinerea sănătăţii şi densităţii osoase, prevenind osteoporoza

Compuşii antioxidanţi din planta de rubarbă luptă împotriva inflamaţiei şi a acţiunii radicalilor liberi, susţinând regenerarea celulară şi sănătatea creierului. 

Cum se prepară rubarba?

Atenţie! Din planta de rubarbă se utilizează doar tulpinile, în cantităţi moderate, întrucât frunzele conţin acid oxalic şi sunt toxice. Se poate consuma proaspătă, în salate, sau preparată termic, alături de carne, în plăcinte dulci, compot, gem sau îngheţată. Îndepărtaţi membrana fibroasă exterioară, dacă o consumaţi crudă. Prin preparare, aceasta se înmoaie. Are un gust acrişor, iar pentru îndulcire o puteţi combina cu alte fructe de sezon precum căpşune, cireşe și caise. 

Rețeta în casetă

Îngheţată de rubarbă

Ingrediente:

200 gr. frişcă proaspătă

Pentru sos:

4 căni de rubarbă tăiată cubuleţe

100-150 gr. zahăr

2 linguri apă

2 linguri zeamă de lămâie

esenţă de vanilie

Preparare:

Într-o crăticioară, amestecați ingredientele pentru sos. Fierbeți compoziția timp de 10 minute, până se dizolvă zahărul şi se înmoaie rubarba. Lăsaţi la răcit şi, apoi, omogenizaţi cu blenderul. Într-un recipient pentru înghețată, amestecați sosul rece cu frişcă proaspătă, apoi puneţi recipientul în congelator și lăsați-l pentru minimum trei ore, amestecând la fiecare 30-60 de minute. În funcţie de cât o doriţi de dulce, puteţi ajusta cantitatea de zahăr şi frişcă.

Comunități