https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Osteoporoza: prevenire și tratament

15 Dec. 2014
Osteoporoza: prevenire și tratament

Scăderea masei osoase: Diagnostic 

Pentru început, medicul vă va adresa întrebări specifice cu privire la principalele simptome resimțite, a durerilor și modificărilor dimensiunii oaselor și a altor antecedente medicale. La acestea se vor adăuga controale, teste de laborator, radiografii ale coloanei din zona lombară și toracică.

Cea mai potrivită metodă pentru stabilirea fragilității oaselor este măsurarea densității oaselor (Osteodensitometrie). Aceasta poate fi folosită și ca metodă de screening preventivă, însă este suportată de Casa de Sănătate doar în urma unei fracturi de os sau când există suspiciuni concrete cu privire la diagnosticul osteoporozei. În cazul în care vă confruntați cu o situație de risc înalt privind probabilitatea osteoporozei (testul se află în ultima parte), discutați cu medicul dvs. pentru a stabili în ce măsură sunt necesare controale suplimentare.

Tratamentul osteoporozei

Tratamentul de bază pentru întărirea oaselor constă în administrarea de tablete de calciu și vitamina D3. În cazurile severe de osteoporoză se apelează și la bifosfonați sau calcitonină, iar durerile sunt combătute cu analgezice și antiinflamatoare în tratamente pe termen scurt. Bifosfonatul este disponibil în prezent și sub formă de injecție (administrate între 1-3 ori / an), avantajul constând în renunțarea la administrarea zilnică a unei tablete. Efectul preparatelor suplimentare de fluor este încă în discuție. În cazul pacientelor mai tinere, se poate apela la un tratament cu estrogen, însă printre efectele secundare posibile se numără riscul ridicat de cancer al uterului.

Gimnastica medicală și tratamentul fizic pot sprijini terapia medicamentoasă. În cazul pericolelor ridicate de cădere, pot fi folosite protecții pentru oase, cum ar fi protecții de șolduri. Fracturile osoase sunt tratate chirurgical.

Prevenire 

Cu ajutorul măsurilor preventive și un stil de viață sănătos d.p.d.v al oaselor, puteți reduce riscul osteoporozei. Baza pentru oase puternice constă într-o alimentație sănătoasă, care presupune un consum suficient de calciu și magneziu, încă din tinerețe. Cei care fac multă mișcare, ajută la menținerea stabilității oaselor chiar și la vârste înaintate. Chiar și în situațiile în care a fost stabilită reducerea masei osoase, pot fi obținute rezultate mulțumitoare cu multă mișcare și o alimentație echilibrată:

  • Un alt mineral vital pentru formarea oaselor este calciul. Asigurați-vă că alimentația dvs. este echilibrată și conține suficiente surse de calciu. Cantitate recomandată de calciu /zi diferă în funcție de vârstă și condiția fiziologică, fiind în medie de 800mg calciu zilnic. Această cantitate corespunde spre exemplu unui litru de lapte sau unei felii de 100g de brânză. Persoanele care nu tolerează produsele lactate, pot apela la napi, broccoli, spanac, nuci, migdale și smochine. Fosfații sunt cei care „fură calciul din oase” (ex: în mezeluri și limonadă), cafeina, nicotina, sarea în exces și grăsimile alimentare. De reținut: în perioada menopauzei, femeile care nu consumă hormoni au nevoie de o cantitate și mai mare de calciu, deoarece corpul nu mai reușește să valorifice la fel de bine calciul din alimentație.
  • Pentru a permite corpului depunerea de calciu în corp, este nevoie de vitamina D, care se formează în corp sub influența luminii solare. O formare suficientă a acestei vitamine poate fi obținută printr-o plimbare zilnică de cel puțin o jumătate de oră. Persoanele care petrec prea puțin timp afară, pot apela la preparate farmaceutice care conțin vitamina D și calciu.
  • Mișcarea și sportul întăresc musculatura scheletică și sunt importante pentru dezvoltarea și menținerea masei osoase. Alergarea, mersul pe bicicletă, înotul și antrenamentele specifice de forță stimulează oasele și sprijină astfel formarea de substanță osoasă.

Sfaturi pentru oase fragile 

Persoanele care suferă de osteoporoză, trebuie în primul rând să evite situațiile și factorii de risc, pentru a nu se expune inutil pericolelor. Iată câteva sfaturi în acest sens, menite să vină în ajutorul pacienților care suferă de osteoporoză:

  • Evitarea supraponderalității
  • Mișcarea regulată
  • Evitarea căderilor: pantofi fără toc, prevăzuți cu elemente antiderapante, evitarea covoarelor alunecoase în locuință, iluminare adecvată, balustrade de sprijin
  • Evitarea ridicării de greutăți mari
  • Corectarea tulburărilor de vedere

Comunități