Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase

19 Jun. 2014
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase

Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazine este mare. Pepenele galben este ușor de recunoscut datorită cojii de culoare galbenă, fiind perfect pentru zilele fierbinți de vară: datorită conținutului ridicat de apă, această varietate de pepeni are foarte puține calorii (kcal), însă o aromă deosebită și un gust dulceag. Deși conținutul de zahăr poate să ajungă la până 10%, pepenele galben este sănătos și are numeroase beneficii, acesta fiind bogat în vitamine și minerale.

Pepenele galben, bogat în vitamina A

Conținutul ridicat de apă al pepenelui galben poate atinge 85-90%, fiind cel care asigură gustul. Pepenele constituie o opțiune excelentă ce poate stinge setea în zilele toride de vară. Iar mulțumită conținutul mare de apă, numărul de calorii este foarte mic. 100 grame de pepene galben conține în jur de 50 de calorii. Atenție însă la conținutul mare de zahăr: astfel, pepenele galben are mai multe calorii decât pepenele verde, spre exemplu, care în 100 de grame numără doar 24 de calorii (kcal).

Cu toate acestea, pepenele galben este sănătos, deoarece conține nenumărate vitamine: pe lângă vitaminele B1, B2 și C conține provitamina A. Aceasta este transformată în corp în vitamina A, fiind foarte importantă pentru dezvoltarea celulară și pentru acuitatea vizuală. Astfel, 150 grame de pepene galben asigură necesarul zilnic de vitamină A. Aceeași porție corespunde unei jumătăți din necesarul zilnic de vitamină C. În plus, pepenele galben conține diferite minerale printre care potasiu, calciu, fier, sodiu, magneziu și fosfor.

Origini și înrudire

Pepenele galben împreună cu pepenele Cantalup și Galia formează una din cele trei mari sub-grupe ale pepenelui dulce, aparținând familiei Cucurbitaceae. Din punct de vedere botanic, acestea nu sunt fructe. Pepenele dulce este mai înrudit cu castraveții decât cu pepenele verde, care aparține de asemenea familiei Cucurbitaceae. Pepenele galben își are originea în zona tropică și sub-tropică a Africii de Vest. În Egipt, primele culturi și consum de pepeni au fost înregistrate acum 4000 de ani.

Ulterior aceștia s-au răspândit și în Asia, iar prin navigatorii spanioli au ajuns și în America. Datorită regiunilor extinse în care este cultivat, pepenele galben poate fi consumat în Germania de-a lungul întregului an. În timpul lunilor de vară, pepenele galben este importat din Spania, și iarna din Brazilia și Costa Rica.

Pepenele galben: copt sau nu?

Pepenele galben poate atinge o greutate maximă de până la patru kilograme, fiind ușor de recunoscut datorită culorii galbene. Culoarea atractivă „galben canar” este cea care i-a dat numele fructului. Cu toate acestea, aspectul exterior nu indică în nici un fel gradul de coacere al fructului. Căutați pepenii cu o coaja întinsă, nu foarte tare, care cedează ușor sub presiune. În plus, pepenele copt are un miros dulceag. Odată cumpărat, păstrați pepenele la temperatura camerei, și în frigider după taiere, acoperit cu o folie de plastic.

Rețete delicioase cu pepene galben

Cei care sunt în căutarea unei gustări revigorante, au făcut alegerea corectă oprindu-se la pepenele galben: fie că este servit cu șuncă de Parma ca aperitiv, împreună cu alte fructe sub forma unei salate la desert sau ca șerbet. Pepenele galben nu numai că are numeroase beneficii, dar poate fi consumat și în cele mai diferite feluri și între mesele principale. Tăiați mai întâi pepenele în două jumătăți, curățați-l de sâmburi cu ajutorul unei linguri. Tăiați apoi felii în funcție de scopul în care urmează să îl folosiți, îndepărtând la sfârșit și coaja.

Cei care doresc să folosească acest tip de pepene într-un mod diferit, pot pregăti o mască pentru față din pulpa fructului. Un pepene galben este bogat în vitamina E și are un efect hidratant pentru piele. Pur și simplu mărunțiți pepenele până când obțineți o pastă și apoi aplicați-o pe față. Lăsați să acționeze circa 20 de minute.

Ne bucurăm să îți oferim sfaturi medicale și informații esențiale pentru alimentația ta și a familiei tale!

Sperăm ca acest articol te-a ajutat să introduci în alimentația zilnică elementele de care organismul tău are nevoie.

Postează un comentariu despre acest articol și spune-ne și cât de utile au fost informațiile despre pepene galben!

Comunități