https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Oasele și articulațiile – schela corpului nostru

24 Nov. 2014
Oasele și articulațiile – schela corpului nostru

Oasele, articulațiile, tendoanele și mușchii: acestea ne mențin poziția, ne permit să ne deplasăm și să realizăm diverse mișcări. Formele de uzură ale oaselor sunt diverse, de cele mai multe ori dureroase, având consecințe atât în viața profesională, cât și în timpul liber.

Structură și funcție 

Scheletul uman este format din peste 200 de oase, majoritatea legate prin articulații. Suprafețele articulare sunt învelite în cartilagii și lichid articular – care permit realizarea mișcărilor. Tendoanele și mușchii facilitează îmbinările articulare și mișcarea oaselor în articulații. Scheletul uman împreună cu mușchii ne mențin în poziția de drepți, permițând realizarea diferitelor mișcări, până când durerile determină limitarea mobilității.

Afecțiunile articulare 

Cele mai frecvente dureri sunt cele ale aparatului locomotor. Fie că este vorba de dureri de ceafă, spate sau genunchi, resimțite în timpul mișcărilor sau în cazul unei căderi, de dureri de musculatură sau membre amorțite – durerile pot fi diverse. Durerile de spate pot începe încă din copilărie, fiind cauzate, spre exemplu, de greutatea exagerată a ghiozdanului școlar.

Lumbago este o contractură puternică și dureroasă a mușchilor paravertebrali lombari care imobilizează bolnavul, acesta nu se poate apleca să ridice un obiect de jos, nu poate să-și încheie pantofii și nu-și poate îndrepta trunchiul, nu poate rămâne multă vreme în picioare, iar ridicarea sau așezarea în pat sunt deosebit de dureroase. Lumbago poate fi provocat atât de o problemă a discurilor vertebrale, cât și de musculatura încordată a spatelui.

Pe lângă dureri, limitarea mobilității este un alt simptom important care indică anomalii în funcționarea mușchilor și a articulațiilor. Uzura articulațiilor (artroza) sau inflamația articulațiilor ca și în cazul artritei reumatice pot conduce la limitarea mobilității, la fel ca și cicatrizările sau fracturile osoase, care apar în rândul oaselor osteoporotice sau la perioada copilăriei.

Durerile și limitările mișcărilor sunt însoțite în cazul inflamațiilor reumatice, de umflarea și încălzirea zonei afectate. Pe lângă acestea, se poate observa și o reducere considerabilă a dimensiunii, fără a face referire la diferența de dimensiune, care este normală și întâlnită la toate persoanele în decursul unei zile, ci la cea specifică spondilitei anchilozante.

Anamneze, control și percuție 

Anamneza (stabilirea istoriei bolii)

Toate simptomele pot fi restrânse prin adresarea de întrebări specifice. Inclusiv durata durerilor și dependența ivirii durerii în funcție de anotimp sau de activitate pot stabili diferența între o boală degenerativă și o inflamație reumatică.

Inspectarea (evaluarea) și percuția (lovire ușoară)

În cazul gutei și a afecțiunilor reumatice avansate, degetele și articulațiile degetelor mari sunt deseori deformate caracteristic. O percuție atentă a șirei spinării poate indica în cazul afecțiunii lumbago, implicarea vertebrelor cervicale, toracice și lombare în provocarea durerii.

Testele de funcționare 

Fiecare articulație poate fi îndoită sau întinsă într-un anumit unghi. Mișcările atente, delicate, indică nivelul de limitare în mișcare al articulațiilor respective. Aceste valori sunt importante în special în derularea afecțiunii, pentru a stabili dacă aceasta avansează sau dacă tratamentul este eficient.

Osteo-densitometrie, ultrasunete și RMN

Osteo-densitometrie 

Cu ajutorul acestei metode este verificată densitatea oaselor – fapt deosebit de important în cazul osteoporozei. Testele de sânge și cele hormonale ajută la stabilirea cauzelor resorbției accentuate a oaselor. De asemenea, testele de sânge ajută în cazul afecțiunilor reumatice, la stabilirea substanțelor proprii corpului, prin care sistemul imunitar își atacă propriul corp (anti-corpi autoimuni).

Radiografii, ultrasunete, imagistică CT și RMN

În radiografii pot fi detectate numeroase afecțiuni ale oaselor scheletului (fracturi, excrescențe în zonele osoase din apropierea articulațiilor, posturi incorecte ale coloanei).  Cu ajutorul imagisticii prin rezonanța magnetică, sunt reprezentate foarte bine afecțiunile discurilor vertebrale. Uneori este necesară vizualizarea din interior a unei articulații - pentru aceasta se folosește artroscopul.

Reumatism: patru grupe de boală 

Între 200 și 400 de afecțiuni ale sistemului muscular - scheletic se reunesc sub denumirea de reumatism. Iată cele mai importante patru grupe:

  • Boli degenerative cum ar fi artroza articulației șoldului, afecțiuni ale tendonului lui Ahile, afecțiuni musculo-scheletice sau ale discurilor vertebrale
  • Afecțiuni reumatice inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, implicarea articulațiilor în psoriazis sau în timpul și după o infecție (boala lyme și artrita reactivă)
  • Boli metabolice cu afecțiuni reumatice cum ar fi guta, osteoporoza – care poate apărea atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților – sau rahitismul
  • Reumatismul țesuturilor moi, cum ar fi fibromialgia

Leziunile oaselor, articulațiilor sau a ligamentelor care pot varia de la entorse, la fracturi sau rupturi de ligamente, se numără printre afecțiuni ale scheletului. Astfel, pericolele specifice diferă în funcție de vârstă: în copilărie sunt mai frecvente fracturile în lemn verde, mai târziu cele sportive și apoi cele specifice seniorilor – fie că este vorba de suprasolicitare (frecvente fracturi de șold după o căzătură) sau calcularea greșită a propriilor capacități (în cazul accidentărilor sportive).

De la platfus la dureri de spate 

Deformările articulațiilor, cum ar fi Hallus valgus sau poziția oaselor, întâlnite în cazurile de platfus sau  de picior transversoplan, reprezintă afecțiuni frecvente. Pe lângă infecții osoase sau articulare, este posibil și cancerul osos al scheletului - de asemenea în situațiile de metastază (cancer mamar sau intestinal) durerea se poate extinde și în zona șirei spinării.

În cazul durerilor de spate există foarte multe exerciții care pot întări spatele. Fie că folosiți mingea pezzi sau banda thera, gimnastica pentru spate sau antrenamentul musculaturii – posibilitățile de a întări punctele slabe din spate sunt nenumărate. Rețineți însă că înaintea activităților sportive, trebuie stabilită forma fizică a fiecăruia, pentru a nu provoca accidentări suplimentare. Nordic Walking sau mersul cu bicicleta sunt sporturi care protejează spatele, însă nu exagerați, evitați să deveniți dependenți de fitness.

Accidentările sportive

În cazul accidentărilor sportive, trebuie să aplicați regulile PECH (pauză, gheață, compresie, menținere la înălțime), dar și enzimele pot fi de ajutor. Enzimele sau colagenul hidrolizat sunt folosite și împotriva uzurii articulațiilor sau a durerilor de genunchi, care pot fi tratate prin evitarea unei operații.

Operațiile – cu excepția fracturilor de oase - sunt de regulă ultima opțiune terapeutică, atunci când medicamentele și tratamentul prin mișcare nu mai dau rezultate. Fie ambulatoriu sau prin intervenții de durată care necesită spitalizarea, există nenumărate concepte noi de tratament, cum ar fi proteza de disc vertebral în zona cervicală. Clinicile specializate oferă băi termale, combinații TCM și terapie prin artă pentru tratarea reumatismului sau a accidentărilor de genunchi.

O dietă bogată în calciu, care să includă suficientă vitamina D și C este benefică oaselor și țesuturilor conjunctive. De asemenea, siliciul poate ajuta și el la regenerarea corpului. Suplimentele alimentare, promovate deseori de sportivi, sunt de cele mai multe ori inutile.

Greutate în exces: suprasolicitarea oaselor și a articulațiilor

Kilogramele în plus suprasolicită oasele și articulațiile corpului uman – de aceea se recomandă pe cât posibil pierderea greutății în exces. Bineînțeles că pentru fiecare boală există o anumită procedură, care constă în medicamente și operații – în funcție de specific. Tratamentul și prevenția sunt similare: mișcarea și cât mai puțin sedentarism, acestea sunt recomandările pentru prevenirea durerilor de spate.

Toate exercițiile de spate ajută la întărirea musculaturii și la detensionare. Exercițiile de fitness – inclusiv la locul de muncă – îi învață pe cei interesați care sunt pozițiile corecte în scaun și la birou pentru a evita durerile de spate. Iar data viitoare când cumpărați încălțăminte, nu uitați de sănătatea oaselor picioarelor.

Pentru a preveni osteoporoza, alimentația bogată în calciu (numeroase produse lactate) trebuie asigurată încă din anii tinereții. Băuturile de genul Coca-Cola, atât de iubită în rândul tinerilor, precum și excesul de cafea reduc simțitor densitatea oaselor.

Comunități