https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Guta la articulațiile degetelor de la mână

10 Jul. 2018
Guta la articulațiile degetelor de la mână

În cazul pacienților care suferă de gută -boală metabolică- se produce o inflamare dureroasă a articulațiilor ca urmare a acumulărilor de cristale de acid uric. În cele mai multe cazuri, cele mai afectate sunt degetele mari ale picioarelor, însă aproximativ 5% din pacienți prezintă inflamații articulare și la nivelul degetelor de la mână.

Degetele afectate de gută presupun o limitare severă a mobilității mâinii și o senzație dureroasă aproape permanentă. Vă oferim mai jos câteva sfaturi pentru combaterea acestor aspecte.

Cauza: Nivel sporit al acidului uric

Guta (Artrita urică) reprezintă simptomul unei concentrații patologice a acidului uric în sânge (Hiperuricemie). Atunci când nivelul de acid uric crește brusc – spre exemplu în urma unei mese mai bogate sau a consumului exagerat de alcool – se formează și acumulările de cristale de acid uric din articulații, care se manifestă printr-o inflamație a articulației respective.

Afectarea articulațiilor degetelor

În aproximativ 80 – 90% din cazuri, guta se manifestă la nivelul articulațiilor extremităților inferioare. Nu se cunoaște cauza pentru care în cazul anumitor pacienți, le sunt afectate articulațiile degetelor de la mână. O posibilă explicație ar fi o problemă articulară mai veche –fie sub forma unei leziuni sau a unei artroze, prin care se creează o predispoziție pentru acumularea de cristale de acid uric în articulația respectivă.

Simptome cu manifestare bruscă

În cazul degetelor cu gută, simptomele apar brusc, articulația se înroșește, este foarte caldă, inflamată și dureroasă. Deseori mobilitatea articulației degetului este limitată de dureri și de inflamație.

Degetul devine foarte sensibil la contact, astfel că și cele mai ușoare atingeri, cum ar fi acoperirea cu o pătură devin insuportabile. De regulă, aceste simptome sunt însoțite de febră și de o stare generalizată de boală.

De cele mai multe ori simptomele apar spontan – de regulă seara sau în timpul nopții. După câteva zile sau săptămâni, inflamația se retrage complet și degetele își recapătă mobilitatea.

Tabloul clinic

Netratarea gutei poate avea urmări cronice. Depunerile de cristale de acid uric pot conduce la apariția de tofi gutoși, mici noduli, nedureroși, care se formează în țesutul moale, în cartilaj sau în os.

Pe lângă articulațiile degetelor, acești tofi gutoși se pot forma și la picioare, în cartilajele urechilor sau la coate. În plus, striațiile longitudinale ale unghiilor pot indica prezența gutei cronice.

Evoluție cronică – mai rar

În cazuri izolate, este posibilă formarea de tofi gutoși în teaca tendoanelor mâinii, fapt care poate conduce la o inflamație dureroasă a tendoanelor sau chiar la sindromul de tunel carpian.

Printre simptome se numără durerile din zona degetelor sau a articulației mâinii, senzația de amorțire în police, în indice sau cel mijlociu. Ca urmare a terapiilor aplicate timpuriu, cronicizarea gutei este astăzi relativ rară.

Diagnostic: valorile acidului uric nu sunt întotdeauna mari

Dat fiind faptul că degetele gutoase reprezintă o manifestare relativ rară a gutei, diagnosticul nu este întotdeauna ușor de stabilit. De aceea, este foarte importantă excluderea altor cauze ale inflamației articulare.

Pe lângă aspectul clinic, factorii declanșatori precum regimul bogat în grăsimi, consumul excesiv de alcool dar și dietele de post pot indica prezența gutei. Testele de sânge indică în cele mai multe cazuri o valoare ridicată a acidului uric, nu însă și în stadiul acut al bolii, fapt pentru care se recomandă repetarea analizelor după 2-4 săptămâni.

Puncția articulațiilor în cazuri extreme 

În cazurile neclare, o radiografie sau ecografie a articulației degetelor poate ajuta la stabilirea diagnosticului. O puncție a degetului este relativ greu de efectuate, datorită cantității mici de lichid acumulată în articulații. Această metodă este abordată atunci când se dorește excluderea posibilității unei infecții bacteriene la nivelul articulației.

Alte cauze pentru inflamația articulațiilor degetelor

Simptomele unor degete gutoase nu sunt întotdeauna caracteristice și pot indica și prezența altor boli. Iată doar câteva din aceste cauze:

 • Infecția articulației (artrita septică)
 • Inflamație pe fondul uzurii articulației (artroza activată)
 • Reumatism (artrita reumatoidă)
 • Artrita reactivată (inflamația articulației pe fondul unei infecții bacteriene – cum ar fi o infecție gastrică sau a căilor respiratorii)
 • Lupus sistemic eritematos
 • Pseudo-gută (acumulări de cristale de calciu)

Tratamentul degetelor gutoase

De regulă, manifestarea acută a gutei la nivelul degetelor este tratată cu un antiinflamator cum ar fi diclofenacul sau ibuprofenul. În cazul contraindicațiilor, medicul poate recomanda cortizon sau substanțe active similare sub formă de tablete. Substanța activă colchicină prescrisă în trecut, este evitată în prezent ca urmare a efectelor secundare foarte puternice.

Compresele reci pot reduce senzația de durere. În completarea terapiei medicamentoase, puteți încerca și soluții homeopate.

Intervențiile chirurgicale sunt indicate numai în cazul evoluțiilor cronice și numai în cazuri extreme.

Măsuri de durată: reducerea nivelului de acid uric

După primul atac acut de gută, este necesar un medicament pentru reducerea nivelului acidului uric din sânge, pentru evitarea răspândirii gutei. De regulă, se recomandă substanța activă allopurinol, care reduce formarea acidului uric în organism.

Alternativ pot fi administrate și așa-numiții agenți uricosurici, cum este probenecidul, care stimulează eliminarea acidului uric prin rinichi. Aceste medicamente nu reprezintă un tratament de vindecare a gutei – este necesară schimbarea dietei pentru evitarea apariției unui nou acces de gută.

Evitarea formării degetelor gutoase

Puteți evita inflamațiile articulare la nivelul degetelor de la mână prin câteva modificări aduse stilului de viață și alimentației – în special dacă analizele de sânge au indicat valori sporite ale acidului uric. Iată câteva recomandări în acest sens:

 • Alimentație scăzută în acid uric: Dat fiind faptul că acidul uric se formează prin descompunerea purinelor, încercați să consumați mai puține alimente bogate în purine.
 • Reducerea consumului de alcool: Alcoolul inhibă eliminarea acidului uric și ajută la apariția acceselor de gută. Berea conține purine și ar trebui evitată pe cât posibil.
 • Hidratare suficientă: Pentru a simplifica eliminarea acidului uric prin rinichi, consumați zilnic o cantitate de minim 1,5 litri lichide.
 • Evitarea postului: În cazul fazelor repetate de înfometare, crește nivelul acidului uric din organism. Evitați postul și dietele radicale.
 • Încercați să ajungeți la greutatea normală: Supraponderabilitatea avantajează creșterea nivelului acidului uric și reprezintă un factor de risc pentru apariția gutei. Reduceți greutatea corporală treptat, pentru a evita creșterea nivelului acidului uric, printr-o dietă radicală.

Prognoză pozitivă

Dacă sunt diagnosticate timpuriu, prognoza pentru degetele gutoase este relativ bună. Printr-un tratament corespunzător, pot fi evitate daunele articulare și osoase, precum și evoluția cronică a bolii.

Odată formați tofii gutoși, aceștia se retrag pe fondul unei terapii medicamentoase. Intervențiile chirurgicale sunt rareori necesare, de regulă atunci când tofii evoluează în sindrom de tunel carpian sau ruptură de tendon.

Comunități