Alege farmacia
O NOAPTE ALBĂ sau O ZI DE POST NEGRU?

Omul contemporan – fără timp liber și plin de griji – deși încearcă să mănânce sănătos, face totuși alegeri care îi pot afecta grav sănătatea. În primă etapă renunță la timpul liber și, ulterior, renunță la somn. Indiferent că este vorba despre insomnie din diverse cauze, despre lucrul în tură de noapte, despre noaptea petrecută pe o rețea de socializare sau într-un club, lipsa somnului afectează grav sănătatea.

Sănătatea se măsoară și cu unități mici, cum ar fi activitățile de zi cu zi. Să reflectăm asupra unei intrebari: ce alegem mai des – să nu dormim o noapte sau să nu mâncăm nimic o zi întreagă? 

O NOAPTE ALBĂ ECHIVALEAZĂ CU ȘASE LUNI DE CONSUM EXGERAT DE GRĂSIMI 

Cercetările au arătat că deficiența de somn și o dietă bogată în grăsimi afectează sensibilitatea la insulină, și conduc, în timp, la instalarea diabetului zaharat. Deși acest lucru era cunoscut deja, nu se știa cu exactitate care dintre cei doi factori duce la o rezistență mai severă la insulină. 

Lipsa somnului crește mai mult rezistența la insulină și riscul de diabet decât o dietă nesănătoasă.

Un studiu publicat de cercetători americani a descoperit echivalența dintre cei doi factori de risc pentru diabet: o noapte de privare totală de somn poate fi la fel de dăunătoare pentru sensibilitatea la insulină ca și șase luni de alimentație bogată în grăsimi. Această cercetare demonstrează importanța somnului în reducerea riscului de diabet și obezitate. 

Lipsa somnului și riscul de cancer

Între lipsa somnului și unele tipuri de cancer (cancerul de sân, de prostată și colorectal), există o relație demonstrată științific prin numeroase studii. Lipsa somnului favorizează inflamația cronică și afectează sistemul imunitar. În plus, hormonul melatonină – ce se secretă în timpul somnului – este singurul antioxidant secretat de organism, are efecte antiinflamatoare și ajută la prevenirea degenerării celulare. Aceste modificări biologice, ce apar în lipsa somnului, pot conduce la dezvoltarea cancerului. 

Alte modificări patologice induse de lipsa somnului

Lipsa somnului produce, desigur, și alte modificări patologice grave in organism. Lipsa somnului vă poate afecta gândirea, eficiența la locul de muncă, și starea de spirit. Poate să conducă la tulburări severe de depresie sau anxietate, la creșterea poftei de mâncare, creșterea în greutate și obezitate, dislipidemie, afectarea ficatului, boli de inimă,  hipertensiune, dezechilibre hormonale (ale hormonilor hipofizari, tiroidieni, și ale cortizolului, în special).

O ZI DE POST NEGRU POATE ECHIVALA CU ȘASE LUNI DE DIETĂ

Postul negru este un tratament străvechi practicat cu succes până în prezent și care ar trebui privit ca o nouă terapie pentru bolile grave ale societății noastre, în care oameni din ce în ce mai tineri sunt afectați de hipertensiune, diabet, obezitate, cancer, boli autoimune, sau boli psihice.

Postul negru periodic ajută la restabilirea sănătății 

În lipsa hranei, corpul reacționează mai bine decât în cazul excesului de mâncare sau lipsei somnului.

Dacă o noapte fără somn ne poate afecta grav sănătatea, o zi întregă fără mâncare ne poate ajuta să o restabilim. Principiul postului negru este simplu: în lipsa hranei, corpul uman se hrănește din rezervele de glucoză și lipide. Stoparea digestiei ajută organismul să se concentreze asupra altor procese necesare vindecării bolilor: detoxifierea și regenerarea celulară. 

Postul negru ameliorează sănătatea inimii și a creierului, și previne diabetul

Dacă o noapte albă crește rezistența la insulină, o zi de post negru îmbunătățește sensibilitatea la insulină, și scade riscul de diabet. Postul negru produce o resetare metabolică și imunitară importantă, fiind benefic în toate afecțiunile inflamatorii, degenerative și alergice, în boli hepatice și cardiovasculare. De asemenea, cercetătorii de la  National Institute Of Aging, SUA, au descoperit că persoanele care nu consumă niciun fel de aliment timp de o zi – sau două – beneficiază de un efect de protejare a creierului, precum și de scădere a riscului pentru boli degenerative neurologice, precum demența Alzheimer sau boala Parkinson.

Postul negru poate vindeca – și preveni – cancerul

Postul alimentar asociat cu postul negru intermitent are un efect de reducere a riscului de dezvoltare a cancerului. Efectele sunt mult mai pronunțate în cazul formelor de cancer hormono-dependente, și în cazul prevenirii cancerului la persoanele cu factori de risc – postul negru induce reversibilitatea fazei de inițiere a carcinogenezei.

În afara beneficiilor postului negru, pentru menținerea sănătății este foarte important ca persoana să aibă o alimentație corectă: hrană moderată cantitativ sau ușor redusă, sănătoasă, bio, nerafinată, neprocesată, nemodificată genetic.

Cheia sănătății este ECHILIBRUL 

Nici lipsa somnulu, nici lipsa mâncării pe termen lung, și nici excesul acestora nu sunt benefice pentru sănătate.

Cheia sănătății este echilibrul. 

Pentru a fi sanatos, omul trebuie să aibă grijă atât de trup – să mănânce sănătos și cu moderație, să fie activ fizic, să doarmă la timp – cât și de minte si de suflet – să gândească corect, să iubească necondiționat, și să învețe să ierte.

Dr. Mariana OLINGHERU 

Medic specialist Medicină de Familie

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă