Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

NUMEROASELE PROPRIETĂȚI TERAPEUTICE ALE MĂRARULUI

18 Jul. 2017
NUMEROASELE PROPRIETĂȚI TERAPEUTICE ALE MĂRARULUI

Există numeroase mituri populare legate de această plantă. Spre exemplu credința că buchețelul de mărar așezat sub pernă ne poate feri de coșmaruri. Însă, în primul rând, mărarul este apreciat pentru condimentarea murăturilor, pentru care sunt folosite atât frunzele, cât și inflorescența. Frunzele pot fi consumate în perioada iunie-iulie, iar semințele pot fi culese în perioada august-septembrie.

Mărarul: beneficii pentru organism 

Mărarul conține substanțe valoroase

Mărarul are un gust ușor dulceag, frunzele proaspete fiind ușor mai dulci decât planta uscată. 100 grame de mărar uscat conțin în medie 5,5 grame apă, 4 grame grăsime, 20 grame proteine,  57 grame carbohidrați și 12 grame fibră crudă. În ceea ce privește mineralele, mărarul conține calciu, potasiu și sodiu.

Un element relevant pentru consumul de mărar este conținutul de uleiuri eterice: în total, 100 grame de mărar conțin între 0,1 și 0,35 grame uleiuri eterice. Frunzele conțin în medie 2-4% uleiuri eterice, iar semințele în jur de 8%.

Efecte terapeutice

Mărarul are numeroase beneficii terapeutice. Se pare că în Roma Antică, gladiatorii se ungeau cu ulei de mărar pentru a evita infectarea rănilor. În prezent, mărarul este folosit pentru stimularea apetitului și a tulburărilor de somn, însă și împotriva durerilor de stomac, a balonărilor și a durerilor menstruale. Durerile de stomac pot fi calmate cel mai bine cu un ceai de mărar.

Pentru ceai sunt folosite semințele zdrobite de mărar. Cinci grame de semințe sunt amestecate cu 100 ml apă și sunt lăsate să infuzeze timp de 5-10 minute. Pentru tratarea problemelor de somn, se recomandă vinul de mărar care se pregătește dintr-un pahar de vin alb, încălzit și turnat peste 1 linguriță de semințe de mărar. Lăsați vinul să infuzeze timp de câteva minute și strecurați în final. Beți apoi vinul cu înghițituri mici.

Condimentarea mâncărurilor cu mărar este, de asemenea, recomandată mamelor în timpul alăptării, deoarece printre alte beneficii ale mărarului se numără stimularea producției de lapte.

Rețete cu mărar

Alături de cimbru, busuioc, rozmarin, maghiran, mărarul se numără printre condimentele de bază din orice bucătărie, fiind folosit pentru murături, salate, condimentarea sosurilor etc. Vă oferim mai jos o rețetă pentru un sos simplu cu mărar. Amestecați opt linguri de miere, 1 lingură de oțet și patru linguri de muștar. Adăugați apoi 100 ml de ulei, tocați mărarul mărunt și adăugați în sos. Adăugați sare și piper după gust.

 

Mărarul este ideal și pentru pregătirea preparatelor de carne și pește. Pentru condimentare, folosiți numai vârfurile de mărar, iar pentru preparatele din pește puteți folosi și frunzele.

Mărarul aparține familiei umbeliferelor, este originar din sud-vestul și centrul Asiei, însă în prezent este cultivat peste tot în lume. Există dovezi care atestă folosirea mărarului încă din Antichitate în Grecia și Roma.

Mărarul crește cu ușurință atât în spații deschise, cât și în solarii și preferă solul bogat în humus, umed și cald.

Mărarul poate fi cultivat cu ușurință și în ghivece, pe pervazul ferestrei.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități