Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Mituri despre pastila de a doua zi. Ce să faci și ce să nu faci

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 22 May. 2024
Mituri despre pastila de a doua zi. Ce să faci și ce să nu faci

Pastila de a doua zi, cunoscută şi ca pilula de a doua zi sau contracepţie de urgenţă este o metodă contraceptivă utilizată pentru a preveni o sarcină nedorită după contactul sexual neprotejat sau după eșecul unei metode contraceptive (de exemplu, ruperea prezervativului). Pastila de a doua zi vă poate reduce șansele de a rămâne însărcinată cu 75-89% dacă o luați în decurs de 3 zile după contactul sexual neprotejat. Pilula de urgenţă nu este destinată a fi utilizată regulat, ci doar în situații de urgență.

  1. Ce conţine şi cum funcţionează pastila de a doua zi?

Există două tipuri principale de contraceptive de urgență, în funcţie de substanţa activă, ce poate fi levonorgestrel sau ulipristal acetat.

  • Pilule de urgență cu levonorgestrel:

Acest tip de contraceptiv de urgență conține levonorgestrel, un hormon sintetic similar progesteronului, care este utilizat pentru a preveni ovulația. Pentru a fi eficientă, pilula pe bază de levonorgestrel trebuie administrată în primele 72 de ore (3 zile) după contactul sexual neprotejat, însă este cu atât mai bine cu cât este luată mai devreme.

  • Pilule de urgență cu ulipristal acetat:

Acest tip de contraceptiv de urgență conține ulipristal acetat, un modulator selectiv al receptorului progesteronului. Poate fi eficient până la 120 de ore (5 zile) după contactul sexual neprotejat și are o eficacitate mai mare decât pilulele cu levonorgestrel, însă sunt mai costisitoare.

Ambele tipuri de pilule de urgență funcționează prin întârzierea sau prevenirea ovulației, împiedicând fertilizarea ovulului sau împiedicând implantarea acestuia în uter. Pilula de urgenţă trebuie luată cât mai curând după un contact sexual neprotejat – chiar dacă acest medicament mai este cunoscut şi sub numele de ”pilule de a doua zi” nu trebuie să aşteptaţi până a doua zi să îl administraţi.

Cele mai frecvente mituri despre pilula de a doua zi

contraceptia de urgenta (1)-min.jpg

  1. Pilula de urgență provoacă avort. FALS

Pilula de urgență, cunoscută și sub numele de pilula "de a doua zi", este un contraceptiv de urgență, ce previne sarcina înainte ca aceasta să se instaleze. Principalul mecanism de acțiune al pilulei de urgență este prevenirea ovulației (eliberarea unui ovul din ovar) sau împiedicarea fertilizării ovulului. Dacă nu există ovulație sau fertilizare, nu poate exista o sarcină. Substanţa activă mimează existenţa unei sarcini, păcălind creierul să creadă că femeia este deja însărcinată şi să nu mai declanşeze ovulaţia. Dacă, însă, ovulaţia a avut deja loc, contraceptivul de urgenţă poate să nu mai funcţioneze.

Dacă o femeie este deja însărcinată, adică ovulul fertilizat s-a implantat în uter, pilula de urgență nu va avea niciun efect și nu va întrerupe sarcina. Prin urmare, aceasta nu are capacitatea de a provoca avort.

Astfel, pilula de urgență acționează înainte de a începe sarcina și nu are niciun efect asupra unei sarcini deja existente, ceea ce demonstrează că nu provoacă avort. Rolul său este de a preveni sarcina în urma unui contact sexual neprotejat sau a eșecului unei metode contraceptive, cum ar fi ruperea unui prezervativ.

Pentru vă calcula perioada de ovulaţie, trebuie să ştiţi că pentru un ciclu menstrual regulat, de circa 28 de zile, ovulaţia are loc de obicei în jurul zilei a 14-a, cu un interval de aproximativ 2-3 zile înainte și după.

  1. Pilula de urgență este o bombă hormonală, care perturba ciclul menstrual. FALS

Pilula de urgență conține hormoni sintetici, fie levonorgestrel, fie ulipristal acetat, dar concentrația acestor hormoni este sigură pentru sănătate. În plus, în decurs de maxim 48 de ore substanţele conţinute de pastila de urgenţă sunt eliminate din organism. Astfel, chiar dacă pilula de urgență poate cauza modificări temporare ale ciclului menstrual, cum ar fi prima menstruaţie de după administrare care vine mai devreme sau mai târziu, aceste efecte sunt temporare și nu indică o perturbare majoră. Ele sunt rezultatul mecanismului de acțiune al pilulei, care previne ovulația sau împiedică fertilizarea ovulului.

  1. Ai nevoie de rețetă pentru a obține pilula de urgență. FALS

În România, oricine poate cumpăra pilula de urgență din farmacie, fără a fi necesară reţetă de la medic. Deși nu este necesară o rețetă, este recomandat să discutați cu farmacistul sau cu un medic despre utilizarea corectă a pilulei de urgență și despre eventualele efecte secundare sau contraindicații. Acest lucru vă poate ajuta să vă asiguraţi că utilizaţi pilula în mod corespunzător și că aveţi toate informațiile necesare.

  1. Pilula de urgență este nesigură sau are efecte secundare severe. PARȚIAL ADEVĂRAT

Pilula de urgență este sigură pentru administrare și eficientă pentru a preveni sarcina, însă nu este destinată utilizării regulate şi are o serie de limitări. Este concepută pentru utilizare ocazională, în cazuri de urgență, cum ar fi contactul sexual neprotejat sau eșecul metodei contraceptive. Folosită conform recomandărilor, nu are efecte negative pe termen lung asupra ciclului menstrual.

În cazul persoanelor obeze, există posibilitatea ca pilula de urgenţă să fie mai puţin eficientă. De asemenea, evitaţi să luaţi pilule pe bază de ulipristal acetat dacă bănuiţi că sunteţi deja însărcinată, efectele sale asupra embrionului nu sunt suficient studiate, iar dacă alăptaţi, ulipristal este nerecomandat. 

Ca orice medicament de tip OTC, eliberat în farmacie, fără reţetă, pilula de urgenţă poate avea efecte secundare temporare, cum ar fi: greață, vărsături, durere de cap sau durere abdominală, stare de oboseală sau amenţeli. De asemenea, contraceptivul de urgenţă poate schimba momentul la care apare prima menstruaţie după administrare, aceasta venind mai devreme sau mai târziu decât în mornal. Aceste efecte secundare nu sunt severe și dispar de obicei rapid.

ATENȚIE! Dacă aţi vărsat în primele 2-3 ore după administrarea pilulei de urgenţă, este posibil ca aceasta să se fi eliminat din stomac, fără a-şi face efectul. Aşadar va fi necesar să luaţi o nouă doză, pentru a vă asigura că veţi fi protejată împotriva unei sarcini nedorite. Discutaţi cu farmacistul despre acest risc.

  1. Pilula de urgență poate fi folosită ca metodă regulată de contracepție. FALS

Pilula de urgență nu este recomandată ca metodă regulată de contracepție. Ea este destinată utilizării ocazionale, în situații de urgență, cum ar fi contactul sexual neprotejat, eșecul unei metode contraceptive (precum un prezervativ rupt) sau în cazurile în care contracepția nu a fost utilizată. Utilizarea regulată a pilulei de urgență nu este eficientă și poate avea efecte secundare mai frecvente sau mai severe.

Pentru contracepția regulată, utilizaţi metode mai eficiente și mai stabile, cum ar fi: prezervativul, contraceptive orale, dispozitive intrauterine sau implanturi contraceptive.

  1. Pilula de urgență mă protejează până la menstruaţia următoare. FALS

Pastila de urgență nu oferă protecție contraceptivă pe termen lung și nu vă va proteja până la menstruația următoare. Pilula de urgență este concepută pentru a preveni sau întârzia ovulația, astfel încât să reducă șansele unei sarcini după contact sexual neprotejat. Dacă ați luat pilula de urgență, dar ați avut contact sexual neprotejat sau cu risc înainte de următoarea menstruație, riscul de sarcină este prezent. Pentru a vă proteja de sarcină, ar trebui să folosiți o metodă contraceptivă regulată, cum ar fi prezervativele, contraceptivele orale sau alte opțiuni recomandate de medic.

  1. Pilula de urgență protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS). FALS

Pilula de urgență nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Aceasta este concepută doar pentru a preveni sarcina după contactul sexual neprotejat. Pentru a te proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală, utilizarea prezervativelor este cea mai eficientă metodă. Prezervativele acționează ca o barieră fizică ce poate reduce riscul de transmitere a BTS, precum HIV, herpesul genital, infecţia cu mycoplasma, gonoreea, chlamydia și multe altele.

  1. Pilula de urgență va afecta negativ fertilitatea, în viitor. FALS

Pilula de urgență nu are efecte pe termen lung asupra fertilității și nu vă va afecta capacitatea de a avea copii în viitor. Pilula de urgență acționează temporar pentru a preveni sau întârzia ovulația, pentru a împiedica implantarea sau pentru a face mediul uterin inospitalier pentru un ovul fecundat. Acest efect este limitat la perioada imediată post-administrare şi nu are consecințe pe termen lung asupra funcției reproductive.

După utilizarea pilulei de urgență, ciclul tău menstrual ar trebui să revină la normal, iar efectul hormonilor din pastilă să fie unul temporar. Pe de altă parte, dacă aveţi întrebări sau îngrijorări despre fertilitate sau dacă ciclul menstrual este neregulat, discutaţi cu medicul ginecolog. Acesta poate oferi sfaturi personalizate și poate aborda orice alte preocupări pe care le-aţi putea avea.

  1. Pilula de urgență trebuie luată a doua zi dimineață după contactul sexual neprotejat. FALS

Contraceptivul de urgenţă, denunit şi ”pastila de a doua zi” este cu atât mai eficient cu cât este luat mai aproape de momentul contactului sexual riscant din punct de vedere al unei posibile sarcini. Dacă acesta a avut loc dimineaţa, în niciun caz nu aşteptaţi până a doua zi pentru a lua pilula de urgenţă. Cele mai mari şanse de protecţie le va avea în primele 24 de ore de la contactul sexual, însă acestea scad dacă sunteţi deja în perioada de ovulaţie. Dacă ovulația s-a produs deja, pilula de urgență poate avea un efect limitat sau inexistent, deoarece ovulul poate fi deja disponibil pentru fertilizare. Pilula de urgență nu este eficientă dacă implantarea ovulului fecundat a început deja și nu este o metodă de avort.

  1. Pot lua pilula de urgenţă de maxim două ori pe an. FALS

Pilula de urgență este concepută pentru a fi utilizată ca o soluție în caz de urgență, și nu este destinată utilizării frecvente sau regulate. Deși nu există o limită strictă privind numărul de ori în care poți lua pilula de urgență, utilizarea frecventă poate duce la perturbări ale ciclului menstrual și poate crește riscul de efecte secundare, cum ar fi sângerările neregulate, greața sau durerile de cap.

Pentru a evita efectele adverse ale administrării frecvente a pastilei de urgenţă, vă recomandăm utilizarea altor metode contraceptive, pe termen lung, cum ar fi pilulele contraceptive zilnice, dispozitivele intrauterine (DIU), implanturile contraceptive sau injecțiile contraceptive, care oferă protecție eficientă împotriva sarcinii neplanificate. De asemenea, prezervativul oferă şi protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Discutaţi cu un medic pentru a găsi metoda contraceptivă care se potrivește cel mai bine nevoilor și stilului de viață, pentru a reduce necesitatea utilizării frecvente a pilulei de urgență.

Sperăm că acest articol răspunde întrebărilor despre pastila de a doua zi, despre ce să faceţi şi ce să nu faceţi, pentru a fi protejată împotriva unei sarcini nedorite.

 

Surse:

https://www.plannedparenthood.org/

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/morning-after-pill/about/pac-20394730

https://www.webmd.com/sex/birth-control/plan-b

https://www.nhs.uk/contraception/methods-of-contraception/emergency-contraceptive-pill-morning-after-pill/

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități