Alege farmacia

Efectele secundare ale contraceptivelor orale

Efectele secundare ale contraceptivelor orale

Contraceptivele orale sunt utilizate de foarte multe femei ca metoda contraceptivă, dar şi ca tratament pentru diferite tulburări hormonale. Acestea conţin ori estrogen, ori progestin (progesteron sintetic), ori sunt combinate, şi pot fi administrate începând cu vârsta de 15 ani. Contraceptivele orale reprezintă una dintre cele mai sigure metode de prevenţie a unei sarcini nedorite. 

Administrarea pilulelor anticoncepţionale poate avea efecte secundare, fiecare femeie putând reacţiona diferit, în funcţie de dozajul hormonal al pilulei. De aceea, recomandarea de utilizare trebuie făcută de medicul ginecolog sau endocrinolog, în urma unui consult. 

Efecte secundare ale anticoncepţionalelor orale

Pilulele contraceptive au fost mult adaptate, dozajul hormonal scăzând mult în prezent. Există, totuşi, o serie de efecte secundare întâlnite la unele femei. Acestea sunt:

 • Greaţă
 • Sângerări – sau spotting – între menstruaţii
 • Modificarea fluxului menstrual
 • Durere sau sensibilitate la nivelul sânilor
 • Iritaţie vaginală
 • Scăderea libidoului
 • Modificări ale dispoziţiei
 • Creştere în greutate

De obicei, aceste simptome se remit după câteva luni de utilizare şi de acomodare a organismului cu noul dozaj hormonal. Însă, dacă persistă sau se accentuează, este necesar un consult medical. În urma acestuia vi se va putea recomanda un set de analize hormonale, sau vi se va putea prescrie un alt tip de contraceptiv oral. 

Efecte adverse severe şi riscuri ale contraceptivelor orale

În funcţie de vârsta femeii, de greutatea corporală, de obiceiul de a fuma sau de anumite afecţiuni preexistente, pot apărea şi alte efecte secundare ale contraceptivelor orale. Acestea includ:

 • Sângerări menstruale foarte abundende, ce durează mai mult de o săptămână;
 • Depresie;
 • Modificări în acuitatea vizuală, în cazul femeilor care poartă lentile de contact;

De asemenea, pilulele anticoncepţionale pot creşte riscul de formare de cheaguri de sânge, ce pot conduce la atac de cord, accident vascular cerebral şi embolism pulmonar. De aceea, contraceptivele orale nu sunt indicate femeilor supraponderale, imobilizate la pat, cu afecţiuni cardiovasculare, diabet zaharat, afecţiuni hepatice, renale sau tumorale. De asemenea, acestea nu trebuie luate în timpul sarcinii, şi sunt nerecomandate în cazul femeilor fumătoare cu vârsta peste 35 – 40 de ani.

S-a observat că utilizarea de contraceptive orale poate creşte uşor riscul de cancer cervical, însă nu este cert dacă acesta este un efect al tratamentului hormonal sau al activităţii sexuale a femeilor, mult mai expuse la HPV. De aceea se recomandă, în continuare, utilizarea prezervativului pentru prevenţia bolilor cu transmitere sexuală.   

Produse
Articole similare
Cefaleea legata de activitatea sexuala
Cefaleea legata de activitatea sexuala afecteaza in principal barbatii cu varsta cuprinsa intre 25-5...
Citeste
Viata intima - cum o sustinem iarna
Temperatura scӑzutӑ, lipsa luminii solare şi vremea mohorâtӑ din timpul iernii aduc cu sine o...
Citeste
Preventie BTS prin stil de viata sanatos
Multe dintre infecţiile transmise pe cale sexuală ar putea fi, însă, prevenite dacă ar exista...
Citeste
Comandă