https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Îndepărtați insectele cu ajutorul plantelor

16 Jul. 2021
Îndepărtați insectele cu ajutorul plantelor

Serile de vară în natură pot deveni amintiri plăcute şi fără a fi necesar să vă daţi cu un strat gros de substanţe necunoscute pe piele. Puteţi uita de înţepăturile de țânţari, de purici şi de musculiţele supărătoare cu ajutorul plantelor aromatice, utilizate corect.

Nu este suficient să plantaţi lavandă sau mentă în grădină ori în balcon, ci să utilizaţi aceste plante, şi multe altele, în moduri care să permită eliminarea în aer a uleiurilor volatile: prin zdrobire, încălzire sau ardere.

Măsuri pentru controlul insectelor nedorite:

  • tundeţi cu regularitate iarba din curte sau grădină;
  • descurajaţi formarea de ochiuri de apă, adevărate adăposturi pentru ţânţari şi păianjeni;
  • deparazitaţi frecvent animalele de companie, ce pot găzdui şi disemina purici.

Plante aromatice şi utilizări pentru a ţine insectele la distanţă:

  1. Printre acele plante care alungă țânțarii și muștele se află busuiocul: eficient împotriva ţânţarilor şi muştelor. Plantaţi busuioc în ghivece sau în grădină, pentru rezerve proaspete de frunze pe care să le utilizaţi în spray preparat cu apă clocotită, în proporţii egale. Lăsaţi la infuzat pentru câteva ore, apoi stoarceţi bine frunzele de busuioc în apă şi pulverizaţi pe piele.
  2. Printre plantele împotriva țânțarilor se află lavanda: îndepărtează ţânţarii, moliile şi muştele. Are o aromă relaxantă şi plăcută pentru oameni şi efect calmant cutanat. Plantaţi multă lavandă în locuri însorite, păstraţi buchete de flori de lavandă lângă geamuri şi ardeţi ulei esenţial de lavandă în lămpi de aromaterapie, ori utilizaţi 15 picături de ulei esenţial de lavandă în 30 ml ulei de bază nearomat sau în 100 ml apă, pentru aplicarea direct pe piele.
  3. Rozmarin: util în îndepărtarea ţânţarilor şi a altor dăunatori ai plantelor, prin plantarea în volume mari în balcon sau în curte. Fierbeţi cantităţi egale de apă şi frunze de rozmarin pentru 20-30 de minute, apoi amestecaţi cu aceeaşi cantitate de apă rece, păstraţi soluţia la frigider şi utilizaţi-o ca spray de piele sau de pulverizat în aer.
  4. Mentă: conţine ulei volatil care îndepărtează ţânţarii, în aromaterapie sau prin zdrobirea frunzelor proaspete. Plantarea în ghivece sau în curte protejează şi alte plante.
  5. Salvie: îndepărtează ţânţarii atunci când uleiurile volatile sunt activate prin încălzire. Aşadar, zdrobiţi şi ardeți frunzele proaspete sau folosiţi ulei esenţial în candele speciale.
  6. Cimbru: util în ţinerea ţânţarilor la distanţă prin zdrobirea frunzelor şi aromaterapie cu ulei esenţial. Atenţie! Uleiul esenţial de cimbru poate provoca iritaţii şi este contraindicat în sarcină. Nu utilizaţi direct pe piele.
  7. Citronella: plantă originară din Asia, al cărei ulei volatil este foarte eficient împotriva ţânţarilor, utilizat în aromaterapie şi spray.

Comunități