https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Plante medicinale: rozmarinul

28 Sep. 2017
Plante medicinale: rozmarinul

Rozmarinul este foarte răspândit în zona Mării Mediterane unde este folosit sub formă de condiment. Planta de rozmarin este originară din Europa de Sud-Est, Spania, Maroc și Tunisia. Ca plantă medicinală, rozmarinul este folosit sub formă de frunze uscate și ulei esențial obținut din plantă.

Utilizare

Frunzele de rozmarin sunt apreciate atât pentru uz intern, cât și extern. Folosite intern, frunzele de rozmarin sunt recomandate pentru tratarea problemelor digestive precum crampele abdominale, balonările și senzația de plin. În același timp, rozmarinul este recunoscut pentru stimularea apetitului și producția de sucuri gastrice.

Folosit extern, rozmarinul calmează durerile reumatice și problemele sistemului circulator. În mod tradițional, se crede că rozmarinul stimulează circulația la nivelul sângelui, iar în combinație cu alte mijloace, sprijină funcția sistemului circulator al inimii. Experiențele au demonstrat că rozmarinul poate fi utilizat cu succes și în tratarea bolilor coronariene. În medicina populară, rozmarinul obișnuia să fie folosit pentru stimularea digestiei, a apetitului, pentru tratarea rănilor și împotriva balonărilor.

În prezent, medicina populară recomandă rozmarinul în special pentru tratarea rănilor cu vindecare lentă, a infecțiilor de piele (eczeme) și a problemelor de digestie. În plus, rozmarinul este eficient împotriva bacteriilor și a paraziților, a durerilor de cap, având efect calmant asupra durerilor musculare și articulare.

Rozmarinul este apreciat și de homeopatie, în tratarea problemelor gastro-intestinale, precum balonările și senzația de preaplin. De asemenea, frunzele de rozmarin sunt folosite la menopauză, iar uleiul esențial obținut din rozmarin este eficient împotriva tusei și ca element component în uleiurile pentru masaj pentru stimularea circulației, calmarea durerilor membrelor și a durerilor nervoase.

Indicații: Probleme digestive, crampe stomacale, balonări, apetit scăzut, senzație de preaplin, dureri reumatice, probleme de sistem circulator.

Frunzele de rozmarin sunt rareori consumate sub formă de ceai, însă se regăsesc sub forma de ingredient în diferite combinații de ceaiuri. Rozmarinul are mai multe întrebuințări externe și se regăsește în numeroase preparate de baie, creme, uleiuri, șampoane.

Puteți pregăti singuri o baie de rozmarin: fierbeți 50 grame de frunze de rozmarin într-un litru de apă și lăsați deoparte timp de 15-30 minute. Adăugați soluția astfel obținută în apă de baie.

Pentru pregătirea ceaiului de rozmarin, turnați o cană de apă clocotită peste 2 grame frunze de rozmarin tăiate mărunt. Lăsați să infuzeze și strecurați după 15 minute. Preparatele din frunze de rozmarin trebuie evitate în timpul sarcinii și alăptării ca urmare a efectelor secundare ale uleiului esențial. Rozmarinul trebuie păstrat în spații uscate, reci și protejate împotriva luminii, în recipiente de sticlă sau metal cu închidere etanș.

Experimentele au demonstrat efectul frunzelor de rozmarin. Potrivit acestora, rozmarinul are un efect antispastic asupra tactului biliar și a intestinului subțire, dar și un efect antiinflamator și calmant, sporind circulația din vasele inimii și puterea mușchiului cardiac. Tot la nivel experimental, s-a dovedit și efectul antiviral împotriva virusului herpetic HSV-1 și -2.

Efectele secundare ale rozmarinului

În cazul respectării dozajului normale, nu sunt așteptate efecte secundare ale rozmarinului. De reținut însă: în cazul consumul de cantități mari de ulei de rozmarin, se menține pericolul dezvoltării gastroenteritei și a nefritei. Momentan nu se cunosc interacțiuni cu alte substanțe.

Comunități