Alege farmacia

Plante medicinale: rozmarinul

Plante medicinale: rozmarinul

Rozmarinul este foarte răspândit în zona Mării Mediterane unde este folosit sub formă de condiment. Planta de rozmarin este originară din Europa de Sud-Est, Spania, Maroc și Tunisia. Ca plantă medicinală, rozmarinul este folosit sub formă de frunze uscate și ulei esențial obținut din plantă.

Utilizare

Frunzele de rozmarin sunt apreciate atât pentru uz intern, cât și extern. Folosite intern, frunzele de rozmarin sunt recomandate pentru tratarea problemelor digestive precum crampele abdominale, balonările și senzația de plin. În același timp, rozmarinul este recunoscut pentru stimularea apetitului și producția de sucuri gastrice.

Folosit extern, rozmarinul calmează durerile reumatice și problemele sistemului circulator. În mod tradițional, se crede că rozmarinul stimulează circulația la nivelul sângelui, iar în combinație cu alte mijloace, sprijină funcția sistemului circulator al inimii. Experiențele au demonstrat că rozmarinul poate fi utilizat cu succes și în tratarea bolilor coronariene. În medicina populară, rozmarinul obișnuia să fie folosit pentru stimularea digestiei, a apetitului, pentru tratarea rănilor și împotriva balonărilor.

În prezent, medicina populară recomandă rozmarinul în special pentru tratarea rănilor cu vindecare lentă, a infecțiilor de piele (eczeme) și a problemelor de digestie. În plus, rozmarinul este eficient împotriva bacteriilor și a paraziților, a durerilor de cap, având efect calmant asupra durerilor musculare și articulare.

Rozmarinul este apreciat și de homeopatie, în tratarea problemelor gastro-intestinale, precum balonările și senzația de preaplin. De asemenea, frunzele de rozmarin sunt folosite la menopauză, iar uleiul esențial obținut din rozmarin este eficient împotriva tusei și ca element component în uleiurile pentru masaj pentru stimularea circulației, calmarea durerilor membrelor și a durerilor nervoase.

Indicații: Probleme digestive, crampe stomacale, balonări, apetit scăzut, senzație de preaplin, dureri reumatice, probleme de sistem circulator.

Frunzele de rozmarin sunt rareori consumate sub formă de ceai, însă se regăsesc sub forma de ingredient în diferite combinații de ceaiuri. Rozmarinul are mai multe întrebuințări externe și se regăsește în numeroase preparate de baie, creme, uleiuri, șampoane.

Puteți pregăti singuri o baie de rozmarin: fierbeți 50 grame de frunze de rozmarin într-un litru de apă și lăsați deoparte timp de 15-30 minute. Adăugați soluția astfel obținută în apă de baie.

Pentru pregătirea ceaiului de rozmarin, turnați o cană de apă clocotită peste 2 grame frunze de rozmarin tăiate mărunt. Lăsați să infuzeze și strecurați după 15 minute. Preparatele din frunze de rozmarin trebuie evitate în timpul sarcinii și alăptării ca urmare a efectelor secundare ale uleiului esențial. Rozmarinul trebuie păstrat în spații uscate, reci și protejate împotriva luminii, în recipiente de sticlă sau metal cu închidere etanș.

Experimentele au demonstrat efectul frunzelor de rozmarin. Potrivit acestora, rozmarinul are un efect antispastic asupra tactului biliar și a intestinului subțire, dar și un efect antiinflamator și calmant, sporind circulația din vasele inimii și puterea mușchiului cardiac. Tot la nivel experimental, s-a dovedit și efectul antiviral împotriva virusului herpetic HSV-1 și -2.

Efectele secundare ale rozmarinului

În cazul respectării dozajului normale, nu sunt așteptate efecte secundare ale rozmarinului. De reținut însă: în cazul consumul de cantități mari de ulei de rozmarin, se menține pericolul dezvoltării gastroenteritei și a nefritei. Momentan nu se cunosc interacțiuni cu alte substanțe.

Produse
-10% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 2800 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
2520
lei
Economisești
-280
lei
-5% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 3000 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
2850
lei
Economisești
-150
lei
Articole similare
Farmacia homeopată din casa noastră
Farmacia homeopatăHomeopatia, respectiv tratamentul fără o substanță activă dovedită atrage sceptici...
Citeste
Ginkgo ajuta impotriva tulburarilor de concentrare
Arborele imens de Ginkgo , cu frunzele cu nervuri si forma de evantai apartine celor mai vechi speci...
Citeste
Efectele curative ale leurdei
Leurda, planta aromatica, se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare in ultimii ani. Planta p...
Citeste
Iedera și efectele sale benefice organismului
Iedera (Hedera helix) este folosită – în special sub formă de calmant al durerilor – încă din antich...
Citeste
Plante medicinale pentru o piele sănătoasă
Cresc într-adins la marginea potecilor, în păduri și poieni, sunt mici și ușor de trecut cu vederea....
Citeste
Sunatoarea: remediul natural impotriva indispozitiei
Tot mai multe persoane simt ca nu pot face fata solicitarilor profesionale si personale. Nervozitate...
Citeste
Comandă