Alege farmacia

Greșeli care distrug coloana vertebrală

Greșeli care distrug coloana vertebrală

Coloana vertebrală este pilonul central al desfăşurării oricărei activităţi fizice: de la mers şi activităţile zilnice, până la sporturi de performanţă. De aceea este esenţial să o protejăm şi să acţionăm cu promptitudine atunci când se resimt dureri. Cum putem preveni afectarea coloanei vertebrale? În primul rând, aflând care sunt cauzele și, apoi, urmând sfaturile pentru corectarea acestora.

Greşeli care pot distruge coloana vertebrală

  1. Postura incorectă şi îndelungatӑ în bancă şi la birou, atât în copilărie cât şi în adolescenţă, poate provoca deformarea coloanei vertebrale, dureri intense şi boli precum scolioză şi sciatică. Copiii vor fi învăţaţi să menţină trunchiul drept, cu umerii aliniaţi, dar relaxaţi. În bancă vor sta îndreptaţi cu tot corpul înainte, iar la scaunul de birou se poate pune un prosop rulat, în dreptul zonei lombare, pentru relaxarea musculaturii şi menţinerea unei poziţii corecte. La fiecare oră se ia o pauză de 10 minute de mişcare.
  2. Ridicarea de greutăţi prea mari, într-un mod greşit, poate crea leziuni la nivelul coloanei vertebrale. Ghiozdanul de şcoală nu trebuie să depăşească 10-15% din greutatea copilului şi va fi purtat pe ambii umeri. Orice greutate va fi ţinută ferm lângă corp şi ridicată, prin flexarea genunchilor, utilizând musculatura picioarelor în locul celei a spatelui. 
  3. Sedentarismul şi alimentaţia nesănatoasă duc la rigidizarea coloanei, la inflamaţia sistemicӑ şi la creşterea în greutate – kilogramele în plus pun presiune pe coloană şi pe articulaţii, ducând la dureri şi alte probleme de sănătate. Exerciţiile fizice constante, de la joaca în aer liber şi sportul în copilărie, la alergare uşoară, arte marţiale, înot, drumeţii pe munte şi alte tipuri de activităţi fizice moderate, la vârsta adultă, tonifică musculatura, ce preia din greutatea susţinută de coloană. Alimentele bogate în calciu, vitamina D şi magneziu sunt necesare pentru oase puternice.
  4. Ignorarea durerilor repetate de spate sau şold, chiar dacă acestea se ameliorează după tratament simptomatic. Durerile de spate pot fi un semn al afectării coloanei vertebrale. În plus, este posibil ca zona dureroasă să nu corespundă cu locul unde se află problema la nivelul coloanei. Medicul reumatolog va da un diagnostic şi va recomanda tratamentul adecvat, fizioterapie, masaj sau, în cazuri severe, intervenţie chirurgicală.
  5. Excesul de activităţi fizice, sportive sau gospodărești, poate afecta atât coloana vertebrală cât și alte articulații. Planificați-vă echilibrat activitățile, faceți încălzirea și respectați pauzele.
  6. Imobilizarea prelungită la pat, în diferite afecțiuni, după un traumatism sau o durere intensă de spate, duce la pierderea flexibilităţii musculoscheletice. Se recomandă mobilizarea cât mai rapidă, cu mişcări uşoare, şi creşterea treptată a intensităţii, pe tot parcursul reabilitării. 
Produse
Articole similare
Activi si in forma primavara
Odata cu aparitia primelor raze de soare si a caldurii, simtim din nou nevoie sa iesim in natura si...
Citeste
Pantofii potriviti de alergare
Pantofii optimi de alergare nu trebuie sa fie neaparat si cei mai scumpi. Este importanta o consulta...
Citeste
Voleiului de plaja ajuta la imbunatatirea conditiei fizice
Pentru persoanele care doresc sa combine miscarea pe plaja si fitness-ul, voleiul de plaja este aleg...
Citeste
Miscare si sport, pentru o viata sanatoasa
In trecut, omul era obligat de situatie sa mearga si sa alerge mult. Viata moderna pe care o ducem i...
Citeste
Mersul pe jos este sanatos
V-ati gandit vreodata cate ori pe zi petreceti sezand si cate ore efectuand activitati medii spre gr...
Citeste
 Drumetiile ajuta la mentinerea starii de bine
Fie ca e vorba de trekking, hiking sau nordic walking – miscarea la pas in natura este la moda...
Citeste
Comandă