Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Funcția glandei tiroide în cazul infertilității

17 Mar. 2017
Funcția glandei tiroide în cazul infertilității

Atunci când un cuplu se confruntă cu imposibilitatea de a procrea, începe o adevărată odisee a controalelor și analizelor medicale. Deseori se trece cu vederea faptul că imposibilitatea de a procrea poate fi explicată printr-o tulburare a funcției glandei tiroide. Atât o hiperfuncție cât și o hipofuncție a glandei tiroide pot afecta fertilitatea. Conform experților, femeile în cauză au rămas însărcinate cu mai mare greutate și s-au confruntat mai des cu pierderi de sarcini, comparativ cu femeile care nu suferă de disfuncții ale glandei tiroide. În cazul diagnosticării și tratării unor astfel de afecțiuni, ar putea fi evitate și alte neplăceri. Un diagnostic timpuriu al unei tulburări de funcționare a glandei tiroide v-ar putea scuti de alte controale scumpe pentru tratarea infertilității.

Hormonul tiroidian

Cu ajutorul hormonilor pe care îi produce, glanda tiroidă controlează procese vitale în întregul organism, printre care și fertilitatea și reproducerea. Hormonii tiroidieni și sexuali precum estrogenul se află în strânsă legătură și se influențează reciproc. Odată afectat echilibrul hormonal al glandei tiroide, hormonii feminini sunt și ei afectați: ovulația și menstruația nu se mai desfășoară normal, iar atunci când apare și dorința de a rămâne însărcinată, șansele unei sarcini scad simțitor.

În special hipofuncția glandei tiroide (hipotireoza) afectează pe termen lung fertilitatea. In cazul hiperfuncției glandei tiroide (hipertireoza), fertilitatea este mai puțin afectată, însă efectele pot fi dramatice în timpul sarcinii: crește riscul pierderii sarcinii, a sarcinilor înainte de termen dar și a malformațiilor fătului.

În plus, aproximativ 6-10% din femei se confruntă cu o situație în care sistemul imunitar formează anticorpi împotriva propriei glande tiroide. Această boală autoimună nu este vizibilă de la bun început. Femeile care se confruntă cu astfel de situații sunt expuse unui risc de două ori mai mare de a suferi pierderi de sarcină comparativ cu alte femei. Șansele de succes în cazul fertilizării în vitro sunt și ele semnificativ mai mici într-o astfel de situație. 

Controlul glandei tiroide

Disfuncțiile glandei tiroide pot fi deseori identificate doar cu ajutorul unor analize specifice. Astfel, multe dintre femeile care se confruntă cu infertilitatea nu știu că blocajul se află de fapt în glanda tiroidă.

Recomandarea noastră pentru toate femeile care au suferit pierderi de sarcină sau care întâmpină probleme în a rămâne însărcinate, este de a solicita medicului realizarea unui test de sânge. Astfel, este stabilită prezența hormonului tiroidian, așa numitul TSH, dar și a anticorpilor tiroidieni. Analizele se recomandă și femeilor care au suferit, suferă sau au în familie cazuri de boli autoimune.

Printre bolile autoimune se numără și o anumită formă a diabetului zaharat (diabetul zaharat Tip I). Testele sunt ușor de realizat, necostisitoare și pot clarifica motivele care se ascund în spatele infertilității.

Așadar, înainte de începe tratamentele ginecologice costisitoare, solicitați un control al funcției glandei tiroide și ulterior un tratament dacă este cazul. Odată reglată funcția glandei tiroide, încercările de a rămâne însărcinată vor avea mai mult succes.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1660 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități