Alege farmacia

Functia glandei tiroide in cazul infertilitatii

Functia glandei tiroide in cazul infertilitatii

Atunci cand un cuplu se confrunta cu imposibilitatea de a procrea, incepe o adevarata odisee a controalelor si analizelor medicale. Deseori se trece cu vederea faptul ca imposibilitatea de a procrea poate explicata printr-o tulburare a functiei glandei tiroide. Atat o hiperfunctie cat si o hipofunctie a glandei tiroide pot afecta fertilitatea. Conform expertilor, femeile in cauza au ramas insarcinate cu mai mare greutate si s-au confruntat mai des cu pierderi de sarcini, comparativ cu femeile care nu sufera de disfunctii ale glandei tiroide. In cazul diagnosticarii si tratarii unor astfel de afectiuni, ar putea fi evitate si alte neplaceri. Un diagnostic timpuriu al unei tulburari de functionare a glande tiroide v-ar putea scuti de alte controale scumpe pentru tratarea infertilitatii.

 Hormonul tiroidian

Cu ajutorul hormonilor pe care ii produce, glanda tiroida controleaza procese vitale in intregul organism, printre care si fertilitatea si reproducerea. Hormonii tiroidieni si sexuali precum estrogenul se afla in stransa legatura si se influenteaza reciproc. Odata afectat echilibrul hormonal al glandei tiroide, hormonii feminini sunt si ei afectati: ovulatia si menstruatia nu se mai desfasoara normal, iar atunci cand apare si dorinta de a ramane insarcinata, sansele unei sarcini scad simtitor.

In special hipofunctia glandei tiroide (hipotireoza) afecteaza pe termen lung fertilitatea. I cazul hiperfunctiei glandei tiroide (hipertireoza), fertilitatea este mai putin afectata, insa efectele pot fi dramatice in timpul sarcinii: creste riscul pierderii sarcinii, a sarcinilor inainte de termen dar si a malformatiilor fatului.

In plus, aproximativ 6-10% din femei se confrunta cu o situatie in care sistemul imunitar formeaza anticorpi impotriva propriei glande tiroide. Aceasta boala autoimuna nu este vizibila de la bun inceput. Femeile care se confrunta cu astfel de situatii sunt expuse unui risc de doua ori mai mare de a suferi pierderi de sarcina comparativ cu alte femei. Sansele de succes in cazul fertilizarii in vitro sunt si ele semnificativ mai mici intr-o astfel de situatie. 

Controlul glandei tiroide

Disfunctiile glandei tiroide pot fi deseori identificate doar cu ajutorul unor analize specifice. Astfel, multe dintre femeile care se confrunta cu infertilitatea nu stiu ca blocajul se afla de fapt in glanda tiroida.

Recomandarea noastra pentru toate femeile care au suferit pierderi de sarcina sau care intampina probleme in a ramane insarcinate, este de a solicita medicului realizarea unui test de sange. Astfel, este stabilita prezenta hormonului tiroidian, asa numitul TSH dar si a anticorpilor tiroidieni. Analizele se recomanda si femeilor care au suferit, sufera sau au in familie cazuri de boli autoimune.

Printre bolile autoimune se numara si o anumita forma a diabetului zaharat (diabetul zaharat Tip I). Testele sunt usor de realizat, necostisitoare si pot clarifica motivele care se ascund in spatele infertilitatii.

Asadar, inainte de incepe tratamentele ginecologice costisitoare, solicitati un control al functiei glandei tiroide si ulterior un tratament daca este cazul. Odata reglata functia glandei tiroide, incercarile de a ramane insarcinata vor avea mai mult succes.

Produse
Articole similare
Administrarea corectă a antibioticelor
Termenul „antibiotic” este de origine greacă și semnificația acestuia s-ar putea traduce „împotriva...
Citeste
FEMEIA- sanatate si frumusete la toate varstele
Hormonii femini se numesc hormoni estrogeni si sunt produsi de ovare. Sunt responsabili pentru dezvo...
Citeste
Tulburarile menstruale in adolescenta
Pubertatea este etapa de dezvoltare a organismului intre perioada copilariei si varsta adulta. Debut...
Citeste
Efectul pozitiv al mișcării asupra colesterolului
Schimbarea obiceiurilor alimentare nu este întotdeauna o măsură suficientă. Prin practicarea regulat...
Citeste
Rinichii sunt filtrul natural al organismului
Rinichii filtrează zilnic aproximativ 180 de litri de apă, curățând astfel sângele de diverși produș...
Citeste
Actualități pentru utilizarea în siguranță a paracetamolului
Administrarea de paracetamol în sarcină poate determina tulburări de comportament la copii- sug...
Citeste
Comandă