Fructele de pădure, un izvor de ingrediente benefice organismului

Fructele de pădure, un izvor de ingrediente benefice organismului

Vara este sezonul fructelor de pădure: cu o ofertă variată, soiurile aromate ne atrag datorită gustului proaspăt pe care îl păstrează și în sucuri și compoturi. În plus, micile fructe delicioase conțin nenumărate ingrediente valoroase. Majoritatea persoanelor le asociază cu vara – culorile vii și gustul proaspăt, dulce acrișor. Pe lângă gustul deosebit, fructele de pădure au un conținut înalt de vitamine, minerale și fibre care ajută tranzitul intestinal. Totodată, fructele de pădure conțin nenumărate substanțe vegetale secundare, cum ar fi flavonoidele și antocianii, care au efecte antivirale, antioxidante, anti-inflamatoare și de reglare a tensiunii.

Fructe indehiscente și fructe agregate

Din punct de vedere botanic, fructele de pădure (berries cum le numesc anglo-saxonii) se împart în fructe indehiscente și fructe agregate:

  • Cele mai frecvente sunt cele indehiscente: Chiar și în stare complet coaptă, aceste fructe rămân închise, sămânța fiind înconjurată de miezul fructului. Printre acestea nu se numără doar fructele de pădure clasice, cum ar fi coacăzele, afinele și strugurii ci și bananele, kiwi, curmalele, castraveții și dovlecii. Deoarece ultimele două au o coajă tare, sunt cunoscute și sub numele de baca. Atunci când inflorescența prezintă mai multe ovare, avem de-a face cu fructe agregate din punct de vedere botanic, o formă relativ rară, printre care fructele de cârmâz.
  • Căpșunile, zmeura sau murele nu sunt fructe de pădure d.p.d.v botanic, ci fructe agregate, având semințele expuse pe corpul fructelor și nu protejate în pulpa fructului.
  • Nici fructele de soc și fructele ienupărului nu reprezintă fructe de pădure. Primele sunt de fapt drupe iar ienupărul este de fapt un conifer care se menține verde în toate anotimpurile.

În comerț sunt disponibile mai multe tipuri de fructe sub denumirea generală de fructe de pădure –deși incorect botanic, însă în acord cu tradiția și înțelegerea consumatorilor. Caracteristicile sunt ceea ce le aseamănă: mici, rotunde, relativ moi și bineînțeles comestibile.  Roșiile, aceste „legume de pădure” nu se numără printre acestea, în schimb căpșunile da.

Trei reguli importante privind fructele

Dat fiind faptul că aceste fructe de pădure sunt foarte sensibile, se recomandă o procesare atentă dar rapidă.

  • La cumpărare, alegeți fructele bine formate, cu înveliș lucios, deoarece fructele de pădure sunt foarte sensibile la atingere și încep să mucegăiască imediat după lovire.
  • Pentru curățare, așezați fructele într-un vas cu apă pentru scurt timp și lăsați să se scurgă pe un prosop de hârtie, pentru a elimina umiditatea și a evita zdrobirea lor.
  • În frigider, fructele de pădure pot fi păstrate 1-2 zile.

Metoda corectă de păstrare a fructelor de pădure în congelator

 Pe lângă posibilitățile nenumărate de valorificare, cum ar fi sucurile, compoturile, înghețata sau cremele pentru prăjituri, fructele de pădure pot fi congelate, menținându-și astfel vitaminele valoroase. Însă datorită conținutului ridicat de apă, acestea devin moi după dezghețare, lipindu-se între ele.

Aceste probleme pot fi evitate prin congelarea lor în straturi individuale (întinderea acestor fructe pe o folie sau un tocător), fiind abia apoi depozitate într-un vas comun. Și chiar dacă fructele de pădure nu își păstrează structura intactă după congelare, pot fi folosite cu succes pentru rețete delicioase de jeleuri de fructe sau milk-shake.

Fructe de pădure

1. Căpșuni

  • Conținut sănătos: Vitamina C, flavonoide, acid salicilic, taninuri, calciu, potasiu, fier
  • Acțiune: Benefic împotriva diareii, reglează metabolismul, benefic împotriva reumatismului și a gutei
  • Perioada de recoltă:  Din mai până în iulie

2. Zmeura

  • Conținut sănătos: Vitamina C, A, rutin, biotină, potasiu, magneziu, Fier, acid elagic
  • Acțiune: Antipiretic, purifică sângele, benefic în formarea oaselor, benefic împotriva catarului intestinal
  • Perioada de recoltă: Din mai până în august

3. Agrișe

  • Conținut sănătos: Vitamina C, siliciu, acid citric, calciu, potasiu, magneziu, Pectină
  • Acțiune: Digestiv, diuretic, tonic pentru păr și unghii
  • Perioada de recoltă: Din iulie până în august

4. Coacăze

  • Conținut sănătos: Vitamina C, calciu, Potasiu, fier, fosfor, Acid citric, Pectină
  • Acțiune: Împotriva reumatismului și a gutei, detoxifiant, antibacterian, consolidează sistemului imunitar, diuretic
  • Perioada de recoltă: Din mai până în iulie

5.Afine

  • Conținut sănătos: Vitamina C, betacaroten, fier, Potasiu, sodiu, Acid citric, pectină, quercetin, antocian
  • Acțiune: Antiinflamator, formează sânge, benefic împotriva diareii, a durerilor, a durerilor de stomac și a afecțiunilor vezicii urinare
  • Perioada de recoltă: Din iunie până în august

6.Merișor

  • Conținut sănătos: Vitaminele C, A, betacaroten, fier, magneziu, potasiu, sodiu, arbutin, flavonoide, pectina
  • Acțiune: Digestiv, reduce colesterolul, benefic împotriva diareii, a infecțiilor tractului urinar, a gutei și reumatismului, antiviral, împotriva bacteriilor și a agenților fungicizi
  • Perioada de recoltă: Septembrie

7.Mure

  • Conținut sănătos: Fier, Calciu, acid elagic
  • Acțiune: Detoxifiant, anti-cancerigen, scade tensiunea arterială
  • Perioada de recoltă: Din mai până în iulie

8. Soc

  • Conținut sănătos:  Antocian, flavonoide, uleiuri eterice, taninuri
  • Acțiune: Efect de protecție împotriva bolilor sistemului cardiovascular, a articulațiilor, a ochilor, a pielii și rinichilor, tonic în cazuri de boli febrile, reumatism și guta
  • Perioada de recoltă: Iunie

9. Măceșe

  • Conținut sănătos: Vitamina C, pectină
  • Acțiune: Antioxidant, stimulează sistemul imunitar, digestiv, antiinflamator
  • Perioada de recoltă: Din septembrie până în octombrie

10. Fructele de scoruș

  • Conținut sănătos:  Vitamina C, A, Pectină, taninuri, sorbit
  • Acțiune: Tonic pentru stomac și intestine, antioxidant, digestiv, anti-inflamator
  • Perioada de recoltă:  Din august până în octombrie

11. Catina

  • Conținut sănătos: Quercetin, mult mai bogat în vitamina C decât fructele citrice
  • Acțiune: Îmbogățește diferite produse cu vitamina C, uz farmaceutic în tratarea arsurilor de piele (inclusiv a arsurilor solare)
  • Perioada de recoltă: Din august până în octombrie

 

Ne bucuram să îți oferim sfaturi medicale și informații esențiale pentru alimentația ta și a familiei tale!

Sperăm că acest articol te-a ajutat să introduci în alimentația zilnică elementele de care organismul tău are nevoie.

Postează un comentariu despre acest articol și spune-ne și cât de utile au fost informațiile despre fructele de pădure!

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Si ceai, si condiment, si medicament.
Feniculul este cunoscut de cateva secole, fiind folosit sub forma de condiment si planta medicinala....
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă