Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ce trebuie să știe pacienții despre interacțiunile medicamentoase?

21 Apr. 2022
Ce trebuie să știe pacienții despre interacțiunile medicamentoase?

Cât este de frecventă polimedicația, în prezent, în România?

În terapie, este foarte frecventă asocierea mai multor medicamente care se administrează simultan pacientului, acest lucru purtând numele de polimedicație.

Studiile arată că bolnavilor li se recomandă de către medic, în medie, 2-4 medicamente la care se adaugă și altele luate fără prescripție, ajungând până la 7 medicamente, în medie. Numărul prea mare de medicamente administrate simultan determină o creștere semnificativă a reacțiilor adverse și o probabilitate ridicată de interacțiuni medicamentoase. 

Care sunt posibilele consecințe ale asocierilor medicamentoase?

Asocierea medicamentelor poate genera interacțiuni ce au ca rezultat scăderea efectului terapeutic și creșterea efectelor adverse, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătate.

Care sunt cele mai frecvente interacțiuni medicamentoase posibile pe care le regăsiți în tratamentul pacienților?

Printre asocierile frecvent întâlnite în practică, ce pot genera interacțiuni medicamentoase, se numără: antibiotice (spre exemplu macrolide – azitromocina, eritromicina, claritromicina) + statine, antiinflamatoare nesteroidiene + antihipertensive,  analgezice + anticoagulante, hormoni tiroidieni + inhibitori ai pompei de protoni (IPP) etc.

Ce ne puteți spune despre asocierile dintre medicamentele pe bază de prescripție medicală și cele fără prescripție?

De obicei, pacientul solicită medicamente care nu necesită o prescripție medicală (OTC), din dorința de a-și îmbunătăți sau menține sănătatea, sau pentru a trata simptome ușoare și moderate în diverse afecțiuni.

Este foarte important ca farmacistul să întrebe pacientul, inclusiv, ce alte tratamente urmează și ce afecțiuni are, întrucât este posibil ca medicamentele pe care deja le utilizează să interacționeze cu cele de tip OTC solicitate.

Vitaminele, mineralele și acizii grași Omega 3 sunt frecvent utilizate de populația generală. Pot interacționa acestea cu medicamente pe bază de prescripție medicală? Care sunt consecințele?

Vitaminele, mineralele și acizii grași Omega 3 se regăsesc în topul automedicației și, din păcate, pot interacționa cu medicamentele. Câteva exemple sunt: asocierea vitaminei D cu diureticele tiazidice poate să producă hipercalcemie, vitamina B6 scade efectul medicamentelor antiparkinsoniene, vitamina E poate crește riscul de tromboză la pacienții cărora li se administrează estrogeni, iar acizii grași Omega 3 cresc riscul de sângerare, dacă se asociază cu anticoagulantele.

Plantele medicinale pot interacționa cu medicamentele, fie acestea cu sau fără prescripție medicală?

Riscurile asocierii suplimentelor nutritive cu medicamentele sunt greu de înțeles de către consumatori, întrucât aceștia se ghidează după premisa conform căreia tot ceea ce este natural este sigur.

Literatura de specialitate documentează cazuri de sângerare asociată consumului de Ginkgo biloba. Din acest motiv, există potențialul risc de favorizare a hemoragiilor, și sângerarea spontană la asocierea cu antiinflamatoare nesteroidiene sau cu antitrombotice.

Ginsengul, folosit frecvent în medicina tradițională pentru proprietățile sale tonice, adaptogene, antioxidante și neuroprotectoare, are potențialul de a interacționa cu anticoagulantele orale.

Sunătoarea, deși are efecte antidepresive dovedite științific în numeroase studii, este și planta medicinală cu cel mai mare potențial de interacțiuni medicamentoase, având contraindicații de asociere cu un număr foarte mare de medicamente.

Sunt posibile interacțiunile dintre medicamentele utilizate și alcool, sau alimentele consumate de pacient? Ne puteți da câteva exemple?

Asocierea dintre medicamente și alcool ridică un pericol real pentru sănătate, nefiind recomandată în nicio circumstanță. 

Unele fructe și legume pot afecta modul în care este absorbit un medicament în organism, eficacitatea acestuia sau riscul de efecte secundare. De exemplu, consumul de prea multe banane sau alte alimente bogate în potasiu poate implica anumite riscuri, dacă pacientul utilizează antihipertensive sau antidepresive.

Spanacul, varza, pătrunjelul, broccoli și alte legume cu frunze verzi conțin o cantitate mare de vitamina K și pot interacționa cu anticoagulantele.

Cercetările făcute în ultimii ani au descoperit că grepfruitul poate interacționa cu mai mult de 85 de medicamente, printre care statine, antibiotice și antiaritmice.

Ce ne puteți spune, în concluzie, despre asocierile medicamentoase?

Ținând cont de pericolul acestor interacțiuni medicamentoase asupra sănătății, şi de faptul că, în general, pacienții prezintă polipatologie şi polimedicaţie, implicarea farmacistului în consilierea utilizării acestor produse ar trebui să fie un punct prioritar al asistenței farmaceutice în comunitate.

Farmacist specialist Alecsandra Laura Achiței, 

Farmacia ECO FARM, Suceava

Comunități