https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Acizii grasi omega 3

27 Aug. 2018
Acizii grasi omega 3

Acizii grasi Omega-3 au un efect pozitiv asupra afectiunilor sistemului circulator si reumatismului. Cum se explica insa aceste beneficii?

Ce sunt acizii grasi Omega-3?
Va prezentam pe scurt cele mai importante aspecte:
• Acizii grasi omega-3 alaturi de grupa de acizi grasi omega 6 apartin acizilor grasi polinesaturati.
• Acesti acizi grasi au caracteristici si efecte foarte diferite asupra organismului nostru. In special acizii grasi omega-3 au numeroase efecte pozitive, de care putem beneficia atat preventiv, cat si pentru tratarea diferitelor afectiuni.
• Sursa principala de acizi grasi omega-3 o reprezinta pestii de apa rece – cum ar fi somonul, macroul, heringul si tonul. Cu toate acestea, aportul de acizi grasi omega-3 este destul de scazut in regiunea noastra. Doua portii de peste /saptamana pot asigura necesarul de acizi grasi.

Dieta eschimosilor
Dieta traditionala a locuitorilor Groenlandei obisnuia sa constea din peste crud, gras, in special carne de balena si de foca. Cu aproape 150 de ani in urma, medicul german dr. Prosch observa particularitatile alimentare ale eschimosilor din Groenlanda si starea de sanatate robusta a acestora.
Dupa alti 100 de ani, cercetarile au demonstrat ca populatiile de eschimosi din Groenlanda, a caror alimentatie consta in mari cantitati de peste, erau mai putin predispuse sa sufere de afectiuni de inima, astma, psoriazis si anumite forme de cancer. In anii 70 a fost cercetata cauza care se ascunde in spatele frecventei scazute a acestor afectiuni, iar una din posibilele explicatii ar putea fi acizii grasi omega 3 cu lant lung si nesaturati, care se regasesc in cantitati mari in numeroase sortimente de peste.

Cercetarile desfasurate de-a lungul mai multor ani au demonstrat ca acizii grasi polinesaturati sunt implicati in procese metabolice complexe. Din acizii grasi nesaturati, in organismul uman se formeaza hormoni de tesut, asa-numitele eicosanoide. Acesti hormoni de tesut sunt foarte activi din punct de vedere biologic, in concentratii minime si joaca un rol important in reglarea a numeroase procese metabolice, cum ar fi in multiplicarea celulara, reactiile inflamatoare si coagularea sangelui.
In mod interesant, efectele eicosanoidelor formate din acizii grasi omega-3 si omega-6 sunt foarte diferite. In organism, functioneaza deseori ca oponenti.

Inima si sistemul circulator
Acizii grasi omega-3 au numeroase efecte, care se manifesta pozitiv asupra inimii si a sistemului circulator:
• Dilatarea vaselor sangvine,
• Imbunatatirea capacitatii de curgere a sangelui,
• Mentinerea elasticitatii arterelor,
• Scaderea trigliceridelor din sange
• Au efect anticoagulant

Previn astfel modificarile arteriosclerotice din vasele de sange. In cazul persoanelor care au suferit deja un infarct, alimentatia bogata in peste si ulei de peste poate preveni semnificativ producerea unui al doilea infarct. Acest fapt a fost demonstrat in cadrul unui studiu privind preventia infarctului in care au fost implicati 11 000 de pacienti.

Afectiuni inflamatorii

Efectul antiinflamator al acizilor grasi omega 3 poate fi folosit cu succes impotriva:
• Reumatismului
• Neurodermitei
• Psoriazisului
• Afectiunilor intestinale cronice
Cea mai studiata actiune este cea a acizilor grasi omega 3 asupra afectiunilor reumatice. S-a demonstrat ca adaptarea corespunzatoare a alimentatiei poate reduce semnificativ simptomele si necesarul de tratament medicamentos. Este importanta nu doar cresterea aportului de acizi grasi omega 3. Simultan trebuie redus aportul de acizi grasi omega 6, care se regasesc cu precadere in produsele de origine animala (carne, mezeluri). Se stimuleaza astfel suplimentar productia de eicosanoide.
Dezvoltarea cerebrala si a nervilor
Acizii grasi omega-3 stimuleaza activitatea cerebrala, sporesc circulatia generala si imbunatatesc alimentarea cu oxigen a creierului. Astfel, acizilor grasi omega-3 le este atribuita un rol important pentru sistemul nervos central. Aportul suficient de acizi grasi in timpul sarcinii, va contribui la formarea unui sistem imunitar si dezvoltare cerebrala a copilului.

Comunități