https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Alimentația în cazul calculilor biliari

08 Jan. 2018
Alimentația în cazul calculilor biliari

Calculii biliari apar în urma formării de cheaguri în lichidul biliar. O alimentație necorespunzătoare poate constitui un factor care favorizează formarea a astfel de calculi.

Calculii biliari în sine sunt inofensivi, însă pot conduce la colici biliare foarte dureroase sau la inflamația vezicii biliare. Aflați din articolul nostru care sunt aspectele care necesită atenția dvs. în cazul în care suferiți deja de calculi biliari și cum îi puteți evita printr-o alimentație corectă.

Vezica biliară și calculii biliari

Lichidul biliar – cunoscut și sub denumirea simplă de bilă – joacă un rol esențial în digestia grăsimilor. Este produs în ficat și este stocat temporar în vezica biliară. Atunci când este necesar, lichidul este eliberat prin contracția vezicii biliare, de unde este eliberat în duoden. Pe fondul acțiunii anumitor factori, cum ar fi diverse boli sau o alimentație incorectă, este posibilă formarea de calculi în vezica biliară.

Calculi biliari – cum reacționăm?

De regulă, calculii biliari care nu provoacă alte probleme, nu sunt eliminați. Însă odată ce prezența lor este resimțită, calculii sunt îndepărtați printr-o intervenție chirurgicală. În cazul problemelor cronice, îndepărtarea calculilor nu este suficientă, fiind necesară îndepărtarea întregii vezici biliare.

Atunci când calculii renali sunt deja formați, trebuie luate măsurile necesare pentru evitarea unei colici sau a unei inflamații a vezicii biliare. La aceasta pot contribui mai mulți factori – printre care și alimentația. Vă oferim mai jos câteva sfaturi de nutriție în cazul în care suferiți de calculi biliari. Pentru mai multe detalii, vă recomandăm însă să luați legătura cu medicul dvs.

Sfaturile de nutriție îi pot ajuta și pe cei fără calculi biliari să prevină apariția acestora.

Litiaza biliară alimentație

În măsura în care veți respecta câteva reguli de bază, veți putea continua să aveți un regim alimentar normal, în ciuda calculilor biliari. În prezent, nu se mai recomandă dietele din trecut menite să protejeze vezica biliară. De reținut însă că nu trebuie consumată nici un fel de hrană în timpul sau imediat după o colică biliară.

Evitarea grăsimii în exces

Colicile biliare sunt deseori cauzate de mese grele și grase. Consumul unei cantități mari de grăsime va atrage după sine contracția puternică a vezicii biliare, pentru a stimula eliberarea unei cantități cât mai mare de lichid biliar. Astfel, în cazul în care suferiți deja de afecțiuni biliare, se recomandă să evitați preparatele grase. În special alimentele de origine animală sunt greu de digerat. În locul acestora se recomandă grăsimile vegetale.

Nu se recomandă evitarea completă a grăsimilor. În lipsa grăsimii din alimentație, lichidul biliar va fi stocat pentru o perioadă mai lungă în vezică și va începe să se îngroașe, facilitând astfel apariția calculilor sau a nisipului biliar, care pot rezulta în colici biliare.

Preferați porțile mai mici

În cazul în care suferiți deja de calculi biliari, recomandăm să încercați să o solicitați cât mai puțin prin hrana zilnică. Astfel, evitați porțiile foarte mari. Cu cât veți consuma cantități mai mari de hrană, cu atât va fi necesară o cantitate mai mare de lichid biliar. Pentru a elibera cantități mari de lichid biliar, vezica biliară trebuie să se golească în mod intens. Evitați suprasolicitarea organului în acest mod, și optați pentru porții mai mici de hrană.

Nu este cazul să exagerați și să alegeți porții prea mici, pentru a evita stocarea îndelungată a lichidului biliar în vezică. În mode ideal, ar trebui să vă opriți imediat când simțiți că sunteți sătui.

Evitarea alimentelor care vă balonează

Se recomandă evitarea alimentelor care vă balonează în cazul în care suferiți de calculi biliari. Prin balonare, veți exercita o presiune suplimentară asupra vezicii biliare. Printre alimentele cunoscute pentru proprietățile lor de balonare se numără varza, leguminoasele, scorțonera, ceapa, usturoiul.

Verificați personal care sunt alimentele pe care le tolerați cu ușurință și evitați-le pe cele care vă creează probleme.

Regim litiază biliară: alimente ideale

Anumite alimente stimulează producția de lichid biliar pentru ajutarea digestiei. Printre acestea se numără anghinarele, frunzele de păpădie, grepfrut, pomelo și salate de andive. Efectul pozitiv asupra stării de sănătate a vezicii biliare se datorează substanțelor amare care se regăsesc în aceste alimente. În cazul consumului de andive, pomelo etc. trebuie să îi oferiți organismului timpul necesar pentru a se obișnui cu alimentele respective.

Regim colică biliară:6 sfaturi de nutriție

  1. Consumați suficiente lichide - în mod ideal apă sau ceaiuri de plante neîndulcite
  2. Renunțați la consumul de ouă fierte deoarece sunt foarte greu de digerat și deloc recomandabile pentru o vezică biliară deja suferindă. Ouăle pregătite după alte metode pot fi consumate însă doar cu moderație.
  3. Supraponderabilitatea poate facilita apariția calculilor biliari. Încercați să eliminați kilogramele în exces, însă nu prin diete radicale, ci prin măsuri lente care presupun o schimbare a stilului de viață.
  4. Evitați zahărul procesat deoarece favorizează apariția calculilor biliari.
  5. Consumați în mod regulat peste deoarece acesta conține acizi grași omega 3, care influențează scăderea colesterolului din lichidul biliar.
  6. Optați pentru alimente care stimulează digestia, cum ar fi legumele, fructele și produsele din făină integrală.

Comunități