https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Problemele de sănătate pe care le dezvăluie starea unghiilor

05 May. 2016
Problemele de sănătate pe care le dezvăluie starea unghiilor

Unghiile și sănătatea

Fie că le purtăm lungi sau scurte și practice, roșii sau nevopsite, lunguiețe sau mai late, unghiile transformă mâinile noastre în adevărate unelte. Ne permit să apucăm cele mai mici obiecte sau să calmăm mâncărimile pielii. În plus, țesutul cornos protejează capetele delicate ale degetelor, iar unghiile îngrijite și sănătoase sunt adevărate cărți de vizită.

Modificările care apar în creșterea unghiilor, în patul unghiei sunt critice nu doar datorită aspectului. Unele modificări sunt inofensive, însă altele reprezintă indicii privind prezența unor tulburări de sănătate grave, fiind necesar consultul din partea unui medic specialist. Modificările în dezvoltarea unghiilor precum decolorarea și deformarea, pot apărea și ca reacții alergice la lacurile de unghii, la adezivul folosit pentru unghiile artificiale și alte produse specifice.

Decolorarea unghiilor 

Petele albe (leukonychia punctată) sau acele dungi albe (dungi mees) care apar pe unghii nu indică întotdeauna o carență de vitamine și minerale. De vină poate fi și o manichiură „brutală” prin care s-a rănit rădăcina unghiei sau stocarea de bule de aer sub unghie în timpul creșterii. Aceste dungi albe de pe unghii pot indica însă prezența unei intoxicații, a unei afecțiuni febrile, a arderii palmei sau a expunerii la radiații.

În cazul decolorării întregii suprafețe a unghiei, pot fi luate în calcul mai multe cauze, printre care: contactul cu substanțe chimice, cu soluții de curățare și spălare, cu lac de unghii, administrarea de medicamente sau carențe de vitamine. Este posibil ca și problemele metabolice, afecțiunile cronice de piele, afecțiunile cardiologice și renale sau intoxicațiile să provoace decolorarea unghiilor.

Colorarea în negru apare în urma hematoamelor – a sângelui care rămâne sub unghie în urma unei lovituri puternice a degetului (cu ciocan, strivire etc.). Cu timpul însă, unghia crește și hematomul respectiv este eliminat. Petele maronii sau albastru spre negru pot fi semne din naștere (nev epidermic) sau melanom (cancer dermatologic), care necesită în mod obligatoriu un consult medical. Colorarea galbenă a unghiilor poate indica probleme hepatice sau prezența icterului. Colorarea verde a unghiilor poate indica prezența unei ciuperci sau a unei infecții bacteriene.

Unghii deformate

Canelurile unghiilor reprezintă indicii fine. Cele longitudinale, fine, regulate sunt de cele mai multe ori inofensive și indică o hidratare necorespunzătoare. Beți mai multe lichide și evitați o unghie deformată! Canelurile transversale, așa numitele linii ale lui Beau, pot apărea în condițiile afecțiunilor grave, precum infecții acute, afecțiuni cardiace și în urma chimioterapiei.

Unghiile curbate în sus (clepsidra) pot indica afecțiuni ale ficatului și plămânilor. Cele curbate înspre interior (lingura) indică probleme gastro-intestinale. Unghiile îngroșate și strâmbe sunt indicii ale problemelor circulatorii.

Comunități