Alege farmacia

Durerile de cap in randul adolescentilor

Durerile de cap in randul adolescentilor

Un studiu efectuat in regiunea Pomerania (Germania) de Societate germana de studiere a durerilor de cap si migrenelor a aratat ca una din doua fete si un sfert din baietii cu varsta cuprinsa intre 12-15 ani sufera de dureri de cap in mod repetat. Calitatea vietii celor care sufera de aceste dureri este puternic afectata. Medicii sunt insa si mai ingrijorati de faptul ca doar 1 din 4 dintre cei care sufera in mod repetat de dureri de cap apeleaza la un consult medical, iar 60% dintre acestia isi trateaza singur durerile sau le sunt administrate medicamente de catre parinti.

Fetele mai afectate decat baietii

Atunci cand tinerii se plang in mod repetat de dureri de cap, pentru parinti ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma. Fetele sunt mai des afectate de astfel de dureri decat baietii.

Motivul pentru care numarul fetelor afectate de dureri de cap este dublu fata de cel al baietilor, nu poate fi explicat deocamdata.

Poate ca fetele constientizeaza mai bine durerile sau sufera mai accentuat de influenta unor factori precum stresul. Inclusiv modificarile hormonale pe care le implica debutul pubertatii ar putea juca un rol in acest sens.

Calitatea vietii este afectata

Tinerii care sufera de dureri de cap, in special daca acestea se repeta, sunt afectati la nivel general. Organismul, psihicul si increderea in sine pot fi puternic afectate de astfel de dureri, care pot crea probleme atat in viata scolara cat si cea personala, de familie.

Tratarea durerilor cu seriozitate

"Aspectul de care specialistii se ingrijoreaza cel mai tare este folosirea necontrolata a medicamentelor. Numai unul din patru tineri cere sfatul medicului pentru un consult al durerilor de cap si doar 3% se adreseaza unui neurolog sau unui specialist in dureri de cap. Peste jumatate dintre baieti si peste 60% din fete se trateaza singuri. La intrebarea cu privire la medicamentele cu care isi trateaza durerile de cap, adolescentii le-au numit pe cele care se elibereaza fara reteta cum ar fi paracetamolul, aspirina si ibuprofen, dar si metamizol pentru eliberarea caruia este obligatorie reteta din partea unui medic.

Specialsitii sustin importanta stabilirea din timp a unor strategii, pentru a evita cronicizarea durerilor. Un chestionar desfasurat in randul pacientilor care sufera de dureri cronice a demonstrat faptul ca 60-70 % dintre acestia sufera de dureri de cap inca din anii adolescentei, fara insa a le trata cu seriozitatea pe care o merita.

Stilul de viata

Muzica, jocuri pe calculator, alcool. Pentru a dezvolta din timp o strategie de combatere a durerilor de cap, expertii germani i-au chestionat pe participanti in legatura cu situatiile de viata asociate durerilor de cap.

  Concluzie: numar cel mai mare de dureri de cap se numara in randul adolescentilor care sufera si de dureri de spate.

Iata cativa dintre factorii de risc care se numara printre cele mai indragite stiluri de viata in randul adolescentilor:

  • Consum de muzica de peste o ora pe zi
  • Consum de jocuri pe calculator de peste o ora de zi
  • Consum de peste doua pahare alcool cu procentaj mare pe saptamana

Aceste riscuri joaca un rol important deoarece adolescentii care s-au regasit in aceste activitati, sufera mai des de dureri de cap. Riscul durerilor de cap nu pare sa fie influentat de timpul petrecut in fata televizorului, de sportul si activitatile petrecute in aer liber.

Produse
Articole similare
Migrenele - cauze si solutii
Ce sunt migrenele? Migrenele, dureri de cap cu intensitate medie până la severă, uneori pulsa...
Citeste
Comandă