https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Durere Durere

Durerile de cap în rândul adolescenților

25 Oct. 2016
Durerile de cap în rândul adolescenților

Un studiu efectuat în regiunea Pomerania (Germania) de societatea germană de studiere a durerilor de cap și migrenelor a arătat că una din două fete și un sfert din băieții cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani suferă de dureri de cap în mod repetat. Calitatea vieții celor care suferă de aceste dureri este puternic afectată. Medicii sunt însă și mai îngrijorați de faptul că doar 1 din 4 dintre cei care suferă în mod repetat de dureri de cap apelează la un consult medical, iar 60% dintre aceștia își tratează singuri durerile sau le sunt administrate medicamente de către părinți.

Fetele mai afectate decât băieții

Atunci când tinerii se plâng în mod repetat de dureri de cap, pentru părinți ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă. Fetele sunt mai des afectate de astfel de dureri decât băieții.

Motivul pentru care numărul fetelor afectate de dureri de cap este dublu față de cel al băieților, nu poate fi explicat deocamdată.

Poate că fetele conștientizează mai bine durerile sau suferă mai accentuat de influența unor factori precum stresul. Inclusiv modificările hormonale pe care le implică debutul pubertății ar putea juca un rol în acest sens.

Calitatea vieții este afectată

Tinerii care suferă de dureri de cap, în special dacă acestea se repetă, sunt afectați la nivel general. Organismul, psihicul și încrederea în sine pot fi puternic afectate de astfel de dureri, care pot crea probleme atât în viață școlară cât și în cea personală, de familie.

Tratarea durerilor cu seriozitate

Aspectul de care specialiștii se îngrijorează cel mai tare este folosirea necontrolată a medicamentelor. Numai unul din patru tineri cere sfatul medicului pentru un consult al durerilor de cap și doar 3% se adresează unui neurolog sau unui specialist în dureri de cap. Peste jumătate dintre băieți și peste 60% din fete se tratează singuri. La întrebarea cu privire la medicamentele cu care își tratează durerile de cap, adolescenții le-au numit pe cele care se eliberează fără rețetă cum ar fi paracetamolul, aspirina și ibuprofenul, dar și metamizol pentru eliberarea căruia este obligatorie rețeta din partea unui medic.

Specialiștii susțin importanța stabilirii din timp a unor strategii, pentru a evita cronicizarea durerilor. Un chestionar desfășurat în rândul pacienților care suferă de dureri cronice a demonstrat faptul că 60-70% dintre aceștia suferă de dureri de cap încă din anii adolescenței, fără însă a le trata cu seriozitatea pe care o merită.

Stilul de viață

Muzică, jocuri pe calculator, alcool. Pentru a dezvolta din timp o strategie de combatere a durerilor de cap, experții germani i-au chestionat pe participanți în legătură cu situațiile de viață asociate durerilor de cap.

Concluzie: numărul cel mai mare de dureri de cap se numără în rândul adolescenților care suferă și de dureri de spate.

Iată câțiva dintre factorii de risc care se numără printre cele mai îndrăgite stiluri de viață în rândul adolescenților:

Aceste riscuri joacă un rol important deoarece adolescenții care s-au regăsit în aceste activități, suferă mai des de dureri de cap. Riscul durerilor de cap nu pare să fie influențat de timpul petrecut în fața televizorului, de sportul și activitățile petrecute în aer liber.

Comunități