https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Digestie Digestie

Sindrom de intestin scurt: cauze și simptome

24 Sep. 2015
Sindrom de intestin scurt: cauze și simptome

Termenul sindromului de intestin scurt (short bowel syndrome) indică efectele pierderii unor segmente importante de intestin. Persoanele afectate prezintă simptome precum diaree puternică și pierdere în greutate. De regulă, în tratamentul acestui sindrom este necesară alimentația artificială temporară – după câteva luni realizându-se trecerea la alimentația naturală.

Cauze: operații și tratament cu raze 

Sindromul intestinului scurt apare mai ales atunci când în urma uneia sau mai multor operații este necesară îndepărtarea unei părți semnificative din intestinul subțire (sindrom de intestin scurt structural). Această măsură este necesară în cazul următoarelor probleme de sănătate:

 • Morbus Crohn
 • Enterocolită necrozantă
 • Tumoare intestinală sau a organelor din jur
 • Irigare insuficientă a intestinului cu sânge – fie ca urmare a trombozei sau a îngustării unui vas

Sindromul de intestin scurt funcțional apare atunci când segmentele intestinului sunt afectate atât de puternic încât își pierd funcția – spre exemplu ca urmare a unui tratament cu raze.

Urmare: asimilarea scăzută de nutrienți

Intestinul subțire are diferite urmări: printre acestea se numără o asimilare scăzută de nutrienți, minerale precum calciu, magneziu, fier, acid folic, vitamina b12, vitamine lipo-solubile.

Pe de altă parte crește cantitatea de acid biliar, conducând la formarea de calculi biliari și afectarea digestiei grăsimii.

Pierderi de apă și săruri

În plus, durata petrecută de bolul alimentar în intestin este mai scurtă – astfel că nu se absoarbe suficientă apă, scaunele devin mai frecvente și mai lichide. În special atunci când trebuie îndepărtate și segmente de intestin gros, eliminarea apei și a sărurilor poate conduce la episoade acute de diaree.

Deseori, este necesară administrarea de lichide și minerale (potasiu și sodiu) sub forma perfuziilor, pentru a evita o deshidratare și o tulburare a nivelului de minerale. 

Diferite simptome ale sindromului de intestin scurt 

Pierderile din intestinul subțire de până la 50% din lungimea totală sunt, de regulă, bine compensate. Disfuncțiile apar atunci când a fost îndepărtată mai mult de jumătate din intestin și sunt însoțite de următoarele simptome:

 • Diaree
 • Scaun gras (steatoree)
 • Pierderea în greutate
 • Anemie sau creșterea tendinței de sângerare (diateza hemoragică)
 • Calculi biliari sau renali
 • Boli osoase precum osteoporoza
 • Crampe musculare
 • Scăderea puterii organismului și stare de epuizare

În plus, este posibilă scăderea enzimei de separare a lactozei (lactaza) și care conduce la instalarea unei intoleranțe la lactoză, astfel că, orice consum de produse din lapte este urmat de crampe dureroase și diaree.

Sindromul intestinului scurt în rândul copiilor 

Sindromul de intestin scurt este întâlnit în rândul nou-născuților ca urmare a defectelor congenitale (atrezie) de intestin. În plus, sunt posibile probleme precum răsucirea intestinului (Volvolus) sau enterocolita necrozantă – care necesită îndepărtarea unor segmente de intestin la nou-născuți sau bebeluși.

Prognoza pentru copiii care suferă de sindrom de intestin subțire este deseori bună, aceștia bucurându-se de o capacitate bună de adaptare. Este necesară însă adoptarea unei alimentații personalizate, pentru a evita malnutriția.

Comunități