Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Incompatibilitatea alimentara

15 Jun. 2016
Incompatibilitatea alimentara

Suferiti deseori de crampe abdominale sau alte disconforturi digestive? Aveti deseori atacuri de tuse, eczeme sau basici? Atunci cand organismul reactioneaza sensibil la alimente, se poate manifesta in diferite feluri, fapt care ingreuneaza diagnosticarea. Simptomele asemanatoare pot fi provocate de diferite forme de intoleranta alimentara, fapt care nu usureaza procesul de stabilire a cauzei. In plus, procedura devine si mai dificila, deoarece denumirile nu sunt clar definite si folosite.

Ce inseamna incompatibilitatea alimentara?

Incompatibilitatea alimentara este un termen general folosit pentru toate reactiile nedorite, uneori grave care apar la cate minute sau chiar zile dupa consumul anumitor alimente. Printre acestea se numara atat disconforturile aparute in urma intoxicatiei alimentare in randul persoanelor sanatoase, cat si simptomele provocate de ingrediente numai in randul persoanelor sensibile, fiind reunite sub denumirea de hipersensibilitate alimentara.

Acestea au la baza, la randul lor anumite mecanisme: fie ca este vorba de procese in care este implicat sistemul imunitar, cum ar fi alergiile alimentare sau boala celiaca (intoleranta la gluten) – sau cele care se desfasoara fara reactii imunologice, asa numitele incompatibilitati alimentare. Din pacate, incompatibilitatea alimentara este deseori confundata cu intoleranta alimentara, fapt care ingreuneaza distinctia celor 2 termeni.

Termeni

Urmatorii termeni trebuie diferentiati atunci cand ne referim la incompatibilitatile alimentare:

  • Alergii alimentare (hipersensibilitate alergica la alimente): Aceasta hipersensibilitate la cateva sau la mai multe alimente se numara printre alergiile propriu-zise. Sistemul imunitar reactioneaza printr-o reactie de aparare impotriva anumitor ingrediente din continut (in special oua sau alte proteine animale, soia, alune, fructe de mare), care in cazul persoanelor sanatoase nu provoaca nici o reactie.
  • Intolerante alimentare (intoleranta la alimente): Si in aceasta situatie nu sunt tolerate anumite ingrediente alimentare, insa spre deosebire la alergiile la alimente, nu poate fi demonstrat nici un mecanism imunologic. Se deosebesc si aici doua grupe principale.
  • In cazul carentei de enzime, cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara, organismul se confrunta cu lipsa unei proteine sau functionarea doar limitata a acesteia. Enzima este necesara pentru digestia anumitor ingrediente din alimente, fiind folosita pentru descompunere in intestin si in sange pentru metabolizare. Deseori este afectata enzima lactaza, necesara procesarii lactozei din lapte. In cazul unei carente de lactaza, lactoza nu mai este descompusa si nu mai este preluata  din intestin (intoleranta la lactoza, incompatibilitate la lactoza). Rareori este posibili si intoleranta la fructoza.
  • Pseudoalergiile se deosebesc de alergiile reale, desi se manifesta prin aceleasi simptoame si sunt declansate de aceiasi agenti. Deosebirea consta in aceea ca transmitatorii precum histamina, nu sunt activati nu de sistemul imunitar ci de alimentul in sine. Printre factorii cei mai frecventi care activeaza pseudo-alergii se numara aminele biogene (din branza, varza murata, spanac, rosii), salicilatii (spre exemplu in legume si fructe, miere), conservanti si coloranti.

Simptomele incompatibilitatii alimentare

Asa cum am descris si mai sus, exista diferite cauze care pot provoca aceleasi disconforturi, care se manifesta nu doar in tractul gastro-intestinal, ci si la nivelul cailor respiratorii, a pielii si uneori a sistemului circulator –in cazurile mai extreme. Iata cateva dintre cele mai frecvente simptome:

  • Tractul digestiv: crampe abdominale, balonari, stare de rau, diaree (eventual cu sange in scaun).
  • Piele: mancarimi, pete rosii, eczeme, senzatii de arsura si inflamare a mucoasei cavitatii bucale
  • Cai respiratorii: Simptome asemanatoare rinitei alergice (nas infundat, stranuturi, ochi lacrimosi) sau prin inflamarea mucoasei cailor respiratorii, similar unui atac de astmatic. In cele mai grave cazuri, exista pericolului unui soc anafilactic, urmat rapid de incapacitate respiratorie.

Incompatibilitati alergice si nealergice

Diferenta principala intre firmele alergice si nealergice este aceea ca alergiile pot fi provocate de cantitati minime de produse consumate, in timp ce reactiile incompatibilitatilor sunt suportabile de cele mai multe ori. Astfel o persoana alergica la lapte nu va putea consuma deloc lapte, in timp ce o persoana cu intoleranta la lactoza va putea consuma cantitati mici de lapte fara a semnala reactii semnificative.

O alta diferenta este aceea ca alergiile (si pseudoalergiile) apar in cazul tuturor celor afectati- in functie de tipul alergiei alimentare- dupa un anumit interval regulat (spre exemplu mancarime si senzatie de tensiune in cavitatea bucala dupa cateva minute, varsaturi si diaree dupa 1-2 ore, in cazul anumitor alergii, unele simptome sunt resimtite doar dupa 1-2 zile), in timp functia enzimelor este afectata la intensitati diferite, de la o persoana la alta.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități