Alege farmacia

Sindrom de intestin scurt: cauze si simptoame

Sindrom de intestin scurt: cauze si simptoame

Termenul sindromului de intestin scurt (short bowel syndrome) indica efectele pierderii unor segmente importante de intestin. Persoanele afectate prezinta simptome precum diaree puternica si pierdere in greutate. De regula, in tratamentul acestui sindrom este necesara alimentatia artificiala temporara – dupa câteva luni realizându-se trecerea la alimentatia naturala.

Cauze: operatii si tratament cu raze 

Sindromul intestinului scurt apare mai ales atunci când in urma uneia sau mai multor operatii este necesara indepartarea unei parti semnificative din intestinul subtire (sindrom de intestin scurt structural). Aceasta masura este necesara in cazul urmatoarelor probleme de sanatate:

 • Morbus Crohn
 • Enterocolita necrozanta
 •  
 • Tumoare intestinala sau a organelor din jur 
 • Irigare insuficienta a intestinului cu sânge – fie ca urmare a trombozei sau a ingustarii unui vas

Sindrom de intestin scurt functional apare atunci când segmente ale intestinului sunt afectate atât de puternic incât isi pierd functie – spre exemplu ca urmare a unui tratament cu raze.

Urmare: asimilarea scazuta de nutrienti

Intestinul subtire are diferite urmari: printre acestea se numara o asimilare scazuta de nutrienti, minerale precum calciu, magneziu, fier, acid folic, vitamina b12, vitamine lipo-solubile.

Pe de alta parte creste cantitatea de acid biliar, conducând la formarea de calculi biliari si afectarea digestiei grasimii.

Pierderi de apa si saruri 

In plus, durata petrecuta de bolul alimentar in intestin este mai scurta – astfel ca nu se absoarbe suficienta apa, scaunele devin mai frecvente si mai lichide. In special atunci când trebuie indepartate si segmente de intestin gros, eliminarea apei si a sarurilor poate conduce la episoade acute de diaree.

Deseori, este necesara administrarea de lichide si minerale (potasiu si sodiu) sub forma perfuziilor, pentru a evita o deshidratare si o tulburare a nivelului de minerale. 

Diferite simptome ale sindromului de intestin scurt 

Pierderile de intestin subtire de pâna la 50% din lungimea totala sunt, de regula, bine compensate. Disfunctiile apar atunci când a fost indepartata mai mult de jumatate din intestin si sunt insotite de urmatoarele simptome:

 • Diaree
 • Scaun gras (steatoree)
 • Pierderea in greutate
 • Anemie sau cresterea tendintei de sângerare (diateza hemoragica)
 • Calculi biliari sau renali 
 • Boli osoase precum osteoporoza 
 • Crampe musculare
 • Scaderea puterii organismului si stare de epuizare 

In plus, este posibila scaderea enzimei de separare a lactozei (lactaza) si care conduce la instalarea unei intolerante la lactoza, astfel ca orice consum de produse din lapte este urmat de crampe dureroase si diaree.

Sindromul intestinului scurt rândul copiilor 

Sindromul de intestin scurt este intâlnit in rândul nou-nascutilor ca urmare a defectelor congenitale (atrezie) de intestin. In plus, sunt posibile probleme precum rasucirea intestinului (Volvolus) sau enterocolita necrozanta – care necesita indepartarea unor segmente de intestin la nou-nascuti sau bebelusi.

Prognoza pentru copiii care sufera de sinfrom de intestin subtire este deseori buna, acestia bucurându-se de o capacitate buna de adaptare. Este necesara insa adoptarea unei alimentatii personalizate, pentru a evita malnutritia.

Produse
Articole similare
Balonarea, cauze și tratament
Balonările pot avea nenumărate cauze, însă pot fi tratate sau chiar evitate prin mijloace simple. Ba...
Citeste
Cum poate fi tratat sindromul de intestin scurt
Tratamentul sindromului de intestin scurt se bazeaza pe inlocuirea lichidelor, a nutrientilor, miner...
Citeste
Malabsorbția fructozei
Oferta de fructe din zilele noastre este mai bogată și mai variată decât a fost vreodată, astfel că...
Citeste
Măsuri împotriva regurgitației
Regurgitația (lat. „Ructus“) este o problemă care poate apărea indiferent de vârstă, de regulă după...
Citeste
DISFAGIA
Disfagia poate avea diferite cauze și se înregistrează majoritar în rândul persoanelor în vârstă. Gr...
Citeste
Sindromul intestinului permeabil
Sindromul intestinului permeabil constituie o tulburare în funcția barierei mucoasei intestinale, as...
Citeste
Comandă