https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Digestie Digestie

Balonarea, cauze și tratament

31 Mar. 2014
Balonarea, cauze și tratament

Balonările pot avea nenumărate cauze, însă pot fi tratate sau chiar evitate prin mijloace simple. Balonările apar ca urmare a înghițirii repetate de aer, a formărilor de gaz în intestine, în timpul proceselor de fermentație sau ca urmare a obturării eliminării gazelor din intestin. Atunci când suferim de balonări, abdomenul se umflă și este tare la palpare. Gazul acumulat creează senzația de preaplin sau de presiune, balonările fiind deseori însoțite de crampe intestinale dureroase.

Cauzele balonării

Aceste balonări pot avea nenumărate cauze. De cele mai multe ori apar ca urmare a unei viteze prea mari în înghițirea alimentelor și a băuturilor sau a unor probleme de digestie a alimentelor consumate, în tractul gastro-intestinal. Mesele prea bogate, varza, leguminoasele sau alte tipuri de legume, aduc intestinul la limita suportabilității. Dacă la acestea se adaugă consumul exagerat de alcool, nicotina și cafea, balonările sunt că și programate. Dulciurile, zahărul și îndulcitorii sintetici sunt descompuși de bacteriile intestinale, însă gazul intestinal produs crește, cantitatea fiind mai mare decât cea produsă în timpul metabolizării alimentelor sănătoase.

Nu este obligatoriu un consum de alimente crude: nenumărate persoane se plâng de intensificarea balonărilor odată cu trecerea la dieta crudă. Și în cazul unei diete sănătoase, este necesar să vă asigurați că puteți digera cu ușurință alimentele sănătoase. Uneori, balonările pot indica probleme în compoziția sucurilor digestive (gastric, pancreatic sau biliar). La acestea se adaugă stresul, anxietatea sau depresiile, factori ce pot cauza apariția balonărilor.

Evitarea balonărilor:

  • Mâncați încet și mestecați hrana cu atenție. Evitați astfel pătrunderea aerului în stomac, hrana se amestecă bine cu saliva, ușurând astfel sarcina stomacului.
  • Se recomandă mesele frugale și dese în locul celor copioase și rare. Hrana devine astfel mai ușor de digerat.
  • Evitați alimentele care provoacă balonări, dulciurile, alcoolul și nicotina. Verificați care sunt alimentele care vă provoacă dvs. balonări. Nu toate persoanele reacționează prin flatulență după consumul de linte, mazăre, fasole. Uneori apare intoleranța la pâine proaspătă din faină integrală sau produse de panificație care conțin drojdie.
  • În locul legumelor crude, încercați să consumați legume pregătite. Cele mai multe alimente sunt mai ușor de tolerat dacă sunt gătite.
  • Mișcarea fizică preîntâmpină balonările și ajută la combaterea lor. O scurtă plimbare după masă, ajută tranzitul bolului alimentar.

Tratarea balonărilor

  • Evitați să purtați pantaloni prea strâmți sau curele fixe, pentru a permite intestinului o mișcare liberă în abdomen.
  • Aplicați pe abdomen o sticlă cu apă caldă sau un brâu cald. Intestinul dvs. va aprecia orice ajutor constând în căldura umedă. Încercați un masaj ușor în sensul acelor de ceasornic. Ar putea fi de benefic.
  • Beți ceaiuri sau picături de fenicul, chimion, anason. Acestea sunt benefice împotriva balonărilor, conferind o stare plăcută. Există nenumărate plante cu eficiențe împotriva balonărilor și al crampelor: gențiana galbenă, ghimbirul, coriandrul, maghiranul, menta, artemisia sunt doar câteva din ele.
  • Soluțiile de plante cum ar fi cele obținute din rădăcina de gențiană, de centaurium sau din rădăcina de angelică ajută procesul de digestie. Consultați farmacistul pentru aceste preparate.
  • Farmacistul vă va putea recomanda și un agent de despumare (dimeticona sau simeticona) sub forma de tablete sau suspensii, care să distrugă gazele formate în intestin. De asemenea, un alt tratament pentru balonare ar putea fi reprezentat de preparatele cu enzime sau substituenții biliari, atunci când puterea de digestia a sucurilor gastrice este redusă – se recomandă însă consultarea unui medic.

În mod normal, aceste balonări dispar la scurt timp după administrarea unui tratament. Dacă însă disconfortul se menține și crește în intensitate, fără a se observa vreo ameliorare, sau dacă observați apariția balonărilor în mod constant, consultați medicul. Acesta va controla dacă suferiți de o intoleranță la lactoză, de o afecțiune a tractului biliar sau de o boala cronică – infecțioasă a intestinului, care poate apărea de regula odată cu înaintarea în vârstă.

Ca să ai grijă corect de tine și de familia ta, specialiștii Alphega îți pun la dispoziție sfaturi utile pentru o îngrijire de nota 10 a fiecărui membru al familiei tale!

Sperăm ca acest articol te-a ajutat să descoperi ce este balonarea și cum se tratează aceasta.

Spune-ne într-un comentariu cât de utile sunt sfaturile Echipei Alphega!

Comunități