https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Dependența de tutun

19 Aug. 2016
Dependența de tutun

Fumatul reprezintă cea mai importantă cauză de îmbolnăvire care ar putea fi evitată. Fumatul și sănătatea se află în strânsă legătură: fiecare țigară fumată scurtează viața fumătorului cu aprox. 5 minute. Fumătorii înrăiți trăiesc de regulă cu 12 ani mai puțin decât media speranței de viață. Fumatul regulat creează dependență fizică și psihică.

Motive întemeiate pentru a vă lăsa de tutun:

  • Abstinența de tutun îmbunătățește calitatea vieții și starea de sănătate, chiar și după decenii întregi de consum de tutun!
  • Daunele provocate la nivelul sistemului vascular se normalizează chiar și în cazul în care renunțați la tutun după ani întregi de consum de tutun!

Ajutor din farmacii pentru dependența de tutun:

  • Printre cele mai de succes metode în abandonarea fumatului se numără auto-controlul și folosirea gumei de mestecat cu nicotină și a plasturelui cu nicotină.
  • Guma de mestecat și plasturele cu nicotină înlocuiesc nicotina procurată prin țigări, fără a mai introduce în organism și celelalte substanțe nocive. Simptomele de sevraj scad considerabil în intensitate.
  • Plasturele este folosit în cazul fumătorilor care consumă țigări în mod regulat de-a lungul zilei. Guma de mestecat este folosită de cei care fumează neregulat și doar în anumite ocazii.

Este important să întrebați medicul în ce măsură este posibil tratamentul cu medicamente care conțin nicotină. Pentru ambele forme se aplică aceeași regulă: în cazul folosirii consecvente, șansele de a renunța la fumat cresc cu până la jumătate. Guma și plasturele cu nicotină sunt disponibile în farmacii, fără rețetă.

Ce se petrece în organism după ce vă lăsați de fumat?

Deja la 20 de minute de la ultima țigară, circulația din mâini și din picioare de îmbunătățește. În interval de un an, sistemul circulator și respirația se regularizează. După 5 ani, riscul unui infarct este la același nivel ca și în cazul unui nefumător. După 10 ani, riscul de cancer pulmonar este la aceeași valoare ca și în cazul unui nefumător. Abstinența de nicotină este un proces care necesită deprindere și care se împarte în trei faze.

Luarea deciziei

Iată câteva întrebări ajutătoare:

-Intenționați să renunțați la fumat?

-Care sunt motivele pentru care doriți să vă lăsați de fumat?

Cu cât decizia Dvs. este mai voluntară și mai convingătoare, cu atât succesul următoarei faze este mai apropiat. Dorința de a colabora și de a schimba un comportament sunt condiții obligatorii pentru un succes pe termen lung.

Aveți două metode la dispoziție:

  • Prima metodă constă în oprirea imediată și înregistrează un succes deosebit dacă în spatele ei se ascunde o motivație puternică de renunțare la fumat.
  • A doua metodă este cea a reducției, care constă în reducerea progresivă a numărului de țigări fumate zilnic. Depășirea viciului este mai dificilă prin această metodă, deoarece deprinderea altor comportamente este îngreunată.

Sprijin

Există diferite medicamente sub formă de plasturi cu nicotină, gumă cu nicotină sau tablete care vă pot ajuta. Combinarea auto-controlului și a acestor mijloace adjuvante s-a dovedit în practică a fi cea mai promițătoare.

  • Plasturele cu nicotină - Pentru fumătorii cu un consum regulat de tutun se recomandă plasturele cu nicotină. Prin plasture, nicotina este eliberată permanent în organism. După 8-12 săptămâni de purtare a plasturelui se poate trece la o doză de nicotină mai mică.
  • Guma cu nicotină - Pentru fumătorii "oscilanți" sau cei care fumează numai în anumite situații, guma de mestecat cu nicotină poate reprezenta o alternativă. În fiecare oră resp., la nevoie, se va mesteca o gumă cu nicotină. După aprox. 4 săptămâni, numărul gumelor consumate într-o zi va trebui scăzut până când se va putea renunța definitiv la acestea.
  • Tablete - Există și posibilitatea administrării de tablete. Spre deosebire de guma de mestecat și de plasture, tabletele nu conțin nicotină.

Faza de stabilizare: Deseori, această fază este subestimată, deși este faza în care succesul trebuie stabilizat pentru a nu relua viciul. Noile modele comportamentale trebuie integrate în noua rutină zilnică, fără țigară.

Discutați problemele care se ivesc din situația dvs. ca nefumător. Stabiliți în spațiul de muncă o zonă pentru fumători sau un anumit interval destinat fumatului.

  • Informați-vă prietenii și colegii în legătură cu succesul dvs. Vă va ajuta la stabilizarea noului statut.
  • Vă puteți recompensa pentru succesul obținut.

Sfaturi practice

  • Alegeți un termen.
  • Renunțați la scrumiera din mașină.
  • Informați-vă prietenii, cunoscuții și rudele în legătură cu planul dvs. de a renunța la fumat.
  • Pariați că veți trece cu bine de această încercare.
  • Alegeți sortimente de țigări care nu vă plac.
  • Renunțați la "rezervele de țigări".
  • Renunțați la toate obiectele în legătură cu fumatul.
  • Toate măsurile vor avea succes pe termen lung cu o singură condiție: voința dvs.!

Comunități