Ești permanent balonat? Ai cearcăne și te simți obosit în majoritatea timpului? Ai erupții pe piele, greață, disconfort abdominal și nu ai poftă de mâncare? Este posibil să ai o parazitoză intestinală.
Ce sunt parazitozele intestinale?
Parazitozele intestinale reprezintă infecții ale tractului gastrointestinal cauzate de paraziți, în principal protozoare (Giardia intestinalis) și helminți (Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura etc.). Parazitozele sunt mai frecvente în zonele cu igienă precară și acces limitat la servicii medicale.
Cum se transmit și cum se manifestă parazitozele
Transmiterea paraziților se face predominant pe cale fecal-orală, prin consumul de apă sau alimente contaminate sau prin contact direct cu solul infestat, cu suprafețe murdare sau cu animale infectate. Parazitozele se manifestă prin: diaree, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate.
Cum se diagnostichează parazitozele intestinale?
Diagnosticul se bazează pe identificarea paraziților sau a ouălor acestora în materiile fecale, utilizând metode microscopice, imunologice sau moleculare. Se recomandă recoltarea a trei probe de scaun la un interval de 7 zile, pentru a exclude diagnosticul de parazitoză.
Prevenție și tratament
Tratamentul depinde de tipul de parazit implicat și poate include medicamente antiparazitare sau remedii naturiste. Cele mai cunoscute remedii naturale antiparazitare sunt: nuca neagră, propolis, uleiul de in, usturoi, semințe și ulei de dovleac, uleiurile esențiale de oregano, scorțișoară, cimbru. În cazul infestării confirmate, trebuie să fie tratați toță membrii familiei. Preventiv, persoanele încadrate în grupe de risc pentru parazitoze pot face cure de deparazitare naturală de două ori pe an – toamna și primăvara.
O cură de deparazitare internă cu remedii naturale se face pe parcursul a 2-3 săptămâni și trebuie asociată cu o dietă adecvată care să nu hrănească dezvoltarea paraziţilor. Se recomandă evitarea zahărului, a produselor rafinate și superprocesate.
Măsuri pentru prevenirea parazitozelor intestinale
- Spălați-vă cât mai des pe mâini, în special după atingerea diverselor suprafețe din spațiul public și după utilizarea toaletelor;
- Spălați bine fructele și legumele înainte de a fi consumate;
- Consumați apă îmbuteliată, filtrată sau fiartă;
- Evitați să duceți mâna la gură;
- Învățați copiii încă de când intră în colectivitate să respecte igiena corectă la toaletă;
- Instruiți și ajutați persoanele vârstnice să mențină o igienă corectă.