https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Digestie Digestie

Alimentația în diaree

21 Apr. 2020
Alimentația în diaree

Diareea este o problemă de sănătate mereu actuală, fiind mai des întâlnită în sezonul cald. Cauzele sunt, în primul rând, virale și bacteriene, iar agenții patogeni sunt introduși în sistemul digestiv prin apă sau alimente contaminate și mâini murdare. Manifestările constau în scaun moale, repetat, ce poate fi însoțit de greață, vărsături și dureri abdominale. Administrarea de antibiotice trebuie făcută doar la recomandarea medicului, însă tratamentul ambulatoriu este esențial în ameliorarea simptomelor.

 

Ce poți mânca atunci când ai diaree?       

Pentru început, cel mai important este să vă hidratați. Consumați până la 8 pahare de lichide pe zi de apă plată, băută în cantități mici, la intervale scurte de timp, ceaiuri neîndulcite sau săruri de rehidratare existente în farmacii. Alimentele de bază, ușor de digerat, care susțin organismul în lupta cu diareea sunt orezul, pâinea prăjită, morcovul fiert și mărul copt. Când suferi de diaree, sunt recomandate porții mici și un regim alimentar strict în primele două-trei zile, la care puteți adăuga, treptat: banane, bogate în potasiu, un electrolit ce susține hidratarea, și pectină, compot de măr neîndulcit, supă clară de morcov, dovlecel și orez, terci de ovăz simplu, preparat doar cu apă fierbinte. Făinoase de tipul covrigei, sticksuri, pâine albă și paste fierte pot fi integrate în dietă. Proteinele pot proveni din piept de pui, carne slabă de curcan sau de vită pregătite prin fierbere, frigere sau coacere.

Probioticele ajută digestia prin îmbunătățirea echilibrului bacteriilor din intestin. Așadar, iaurtul și kefirul îmbogățite cu probiotice pot fi benefice în tratarea diareei, la fel ca și brânza slabă de vacă. În funcție de conținutul de lactoză, uneori acestea pot provoca iritații la nivelul intestinelor, așa încât se recomandă consumul cu precauție. Dacă nu doriți să introduceți produsele lactate, puteți lua suplimente cu probiotice.

 

Alimente interzise în diaree

În diaree, tractul digestiv este afectat de factorii patogeni, devenind sensibil. Așadar, un regim alimentar corespunzător acestei perioade presupune evitarea alimentelor iritabile precum: condimente iuți, alimente grase, prăjite în ulei sau unt, dulciuri cu zahăr sau îndulcitori, alimente bogate în fibre, precum nuci și sâmburi, cerealele integrale, fructe și legume proaspete. Se vor evita alimentele fermentabile, care provoacă balonare, de tipul cruciferelor: varză, broccoli, conopidă, dar și mazăre, fasole, usturoi și ceapă. Sunt interzise băuturile dulci carbogazoase, sucurile de citrice, alcoolul, dar și alte fructe. De asemenea, este bine să nu consumați băuturi cu cofeină: cafea sau ceai negru, întrucât suprastimulează sistemul digestiv.

Comunități