Alege farmacia

Antibiotice: Administrare corecta

Antibiotice: Administrare corecta

Cuvantul antibiotic provine din limba greaca si inseamna "impotriva vietii", fara a se referi insa la pacient, ci la germenii pe care trebuie sa ii distruga. Antibioticele sunt adevarate arme miraculoase care pot salva vieti. Insa pentru aceasta trebuie sa fie administrate corect.

Actiunea antibioticelor impotriva bacteriilor

Exista nenumarate microorganisme care provoaca dezvoltarea de infectii- in special bacterii si virusi, dar si cateva ciuperci. Ce trebuie retinut insa este ca antibioticele actioneaza numai impotriva bacteriilor! Bacteriile si virusii sunt foarte diferite. Bacteriile pot avea dimensiuni de pana la 0,002 mm, au propriul metabolism si pot fi dezvoltate in culturi artificiale. Spre deosebire de bacterii, virusii sunt de 100 de ori mai mici, nu pot supravietui independent si au nevoie de celule gazda pentru a rezista.

Antibioticele actioneaza asupra peretelui celular sau asupra metabolismului bacteriilor, insa nu au nici un efect asupra virusilor care patrund si se instaleaza in celulele organismului uman. Aceasta certitudine trebuie retinuta in special in legatura cu racelile, deoarece acestea sunt provocata in cea mai mare masura de virusi –astfel ca antibioticele nu sunt eficiente impotriva racelilor.

Administrarea de antibiotice

Foarte important: Antibioticele trebuie intotdeauna administrate pana la finalul perioadei de tratament indicate. Utilizarea, substanta activa si perioada de administrare sunt stabilite de medic in functie de infectie, de eventualele alergii ale pacientului si de afectiunile secundare. Chiar daca ameliorarea simptomelor se resimte dupa cateva zile de la inceperea tratamentului, acesta nu trebuie intrerupt, ci trebuie respectata prescriptia medicului. Doar asa puteti fi siguri ca au fost distruse toate bacteriile si puteti evita dezvoltarea rezistentei germenilor. Alte recomandari importante:

  • Respectati intervalele de timp stabilite intre administrari. Numai asa puteti garanta mentinerea substantei active din organism la un nivel constant. Asadar "de trei ori pe zi" inseamna o doza la opt ore.
  • Antibioticele trebuie administrate cu apa. Antibioticele trebuie administrate cu apa deoarece laptele sau alte alimente ar putea afecta actiunea acestora. Se recomanda sa beti cate un pahar intreg de apa ori de cate ori luati un antibiotic. Respectati o pauza de cel putin 2 ore intre administrarea antibioticelor si consumul de produse lactate.
  • Orele exacte. In prezent exista diferite grupe de substante active prezente in antibiotice, astfel ca regulile de administrare pot sa difere. Unele antibiotice trebuie administrate inainte de masa, altele in timpul mesei. Medicul sau farmacistul va va oferi detaliile necesare in acest sens. Informatii relevante gasiti si in prospectul fiecarui antibiotic.
  • Contraindicatii. Persoanele care se afla in tratament si cu alte medicamente trebuie sa discute cu medicul in legatura cu eventualele contraindicatii.

Inghitirea tabletelor mari

Antibioticele- in special cele in doze mari- sunt de multe ori disponibile sub forma unor tablete foarte mari, iar datorita stratului protector nu pot fi sectionate. Multe persoane intampina probleme atunci cand sunt nevoite sa inghita tablete foarte mari. Iata cate sfaturi pentru a va usura administrarea, in cazul in care antibioticele nu sunt disponibile sub alte forme (ex: siropuri):

  • Beti putina apa inainte de a inghiti pastila pentru a umezi mucoasa.
  • Asezati tableta cat mai in spate, pe limba si beti intregul pahar cu apa.
  • La inghitire, inclinati usor capul inainte.

Efecte secundare: antibiotice si diaree

Prin modul in care actioneaza, antibioticele pot avea si efecte secundare. Bacteriile necesare vietii sunt prezente atat in cavitatea bucala cat si in intestine, unde asigura digerarea hranei. Tratamentul cu antibiotic combate atat bacteriile periculoase cat si pe cele necesare, reusind sa deregleze echilibrul florei intestinale, spre exemplu. Astfel, sunt posibile probleme precum scaunul moale, diareea etc. in timpul tratamentului cu antibiotice.

De regula, imediat dupa incheierea tratamentului, activitatea intestinala normala este reluata. Daca insa problemele persista, echilibrul florei intestinale poate fi restabilit cu preparate speciale din farmacii, cum ar fi culturi de drojdie din saccharomyces boulardii sau extracte de bacterii din  Lactobacillus sau Bifidobacterium.

Rezistenta la antibiotice

Multe dintre bacterii nu mai reactioneaza la tratamentul cu antibiotice. Motivul: agentul patogen a dezvoltat rezistenta impotriva medicamentului. Vina apartine in multe cazuri modului neatent in care se desfasoara tratamentele cu antibiotice. Spre exemplu daca tratamentul este intrerupt inainte de termen sau daca pacientul nu respecta orele de administrare, bacteriile rezistente supravietuiesc si devin imune la substanta activa. Tocmai de aceea este atat de importanta respectarea cantitatilor prescrise si a intervalelor de administrare.

Concluzie:

  • Respectati orele si dozele prescrise de administrare
  • Nu sistati tratamentul cu antibiotic inainte de termenul indicat de medic
  • Nu incepeti un tratament cu antibiotice fara un consult din partea medicului.
Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană de a ri...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Comandă