https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Antibiotice: Administrare corectă

19 Dec. 2016
Antibiotice: Administrare corectă

Ce sunt antibioticele? 

Cuvântul antibiotic provine din limba greacă și înseamnă „împotriva vieții”, fără a se referi însă la pacient, ci la germenii pe care trebuie să îi distrugă. Antibioticele sunt adevărate arme miraculoase care pot salva vieți. Însă, pentru aceasta, trebuie să fie administrate corect.

Acțiunea antibioticelor împotriva bacteriilor

Există nenumărate microorganisme care provoacă dezvoltarea de infecții - în special bacterii și viruși, dar și câteva ciuperci. Ce trebuie reținut însă este că antibioticele acționează numai împotriva bacteriilor! Bacteriile și virușii sunt foarte diferite. Bacteriile pot avea dimensiuni de până la 0,002 mm, au propriul metabolism și pot fi dezvoltate în culturi artificiale. Spre deosebire de bacterii, virușii sunt de 100 de ori mai mici, nu pot supraviețui independent și au nevoie de celule gazdă pentru a rezista.

Antibioticele acționează asupra peretelui celular sau asupra metabolismului bacteriilor, însă nu au nici un efect asupra virușilor care pătrund și se instalează în celulele organismului uman. Această certitudine trebuie reținută în special în legătură cu răcelile, deoarece acestea sunt provocate în cea mai mare măsură de viruși – astfel că, antibioticele nu sunt eficiente împotriva răcelilor.

Administrarea de antibiotice

Foarte important: Antibioticele trebuie întotdeauna administrate până la finalul perioadei de tratament indicate. Utilizarea, substanța activă și perioada de administrare sunt stabilite de medic în funcție de infecție, de eventualele alergii ale pacientului și de afecțiunile secundare. Chiar dacă ameliorarea simptomelor se resimte după câteva zile de la începerea tratamentului, acesta nu trebuie întrerupt, ci trebuie respectată prescripția medicului. Doar așa puteți fi siguri că au fost distruse toate bacteriile și puteți evita dezvoltarea rezistenței germenilor. Alte recomandări importante:

  • Respectați intervalele de timp stabilite între administrări. Numai așa puteți garanta menținerea substanței active din organism la un nivel constant. Așadar „de trei ori pe zi” înseamnă o doză la opt ore.
  • Antibioticele trebuie administrate cu apă. Antibioticele trebuie administrate cu apă, deoarece laptele sau alte alimente ar putea afecta acțiunea acestora. Se recomandă să beți câte un pahar întreg de apă ori de câte ori luați un antibiotic. Respectați o pauză de cel puțin 2 ore între administrarea antibioticelor și consumul de produse lactate.
  • Orele exacte. În prezent, există diferite grupe de substanțe active prezente în antibiotice, astfel că, regulile de administrare pot să difere. Unele antibiotice trebuie administrate înainte de masă, altele în timpul mesei. Medicul sau farmacistul vă va oferi detaliile necesare în acest sens. Informații relevante găsiți și în prospectul fiecărui antibiotic.
  • Contraindicații. Persoanele care se află în tratament și cu alte medicamente trebuie să discute cu medicul în legătură cu eventualele contraindicații.

Înghițirea tabletelor mari

Antibioticele - în special cele în doze mari - sunt de multe ori disponibile sub forma unor tablete foarte mari, iar datorită stratului protector nu pot fi secționate. Multe persoane întâmpină probleme atunci când sunt nevoite să înghită tablete foarte mari. Iată câteva sfaturi pentru a vă ușura administrarea, în cazul în care antibioticele nu sunt disponibile sub alte forme (ex: siropuri):

  • Beți puțină apă înainte de a înghiți pastila pentru a umezi mucoasa.
  • Așezați tableta cât mai în spate, pe limbă și beți întregul pahar cu apă.
  • La înghițire, înclinați ușor capul înainte.

Efecte secundare: antibiotice și diaree

Prin modul în care acționează, antibioticele pot avea și efecte secundare. Bacteriile necesare vieții sunt prezente atât în cavitatea bucală, cât și în intestine, unde asigură digerarea hranei. Tratamentul cu antibiotic combate atât bacteriile periculoase cât și pe cele necesare, reușind să deregleze echilibrul florei intestinale, spre exemplu. Astfel, sunt posibile probleme precum scaunul moale, diareea etc. în timpul tratamentului cu antibiotice.

De regulă, imediat după încheierea tratamentului, activitatea intestinală normală este reluată. Dacă însă problemele persistă, echilibrul florei intestinale poate fi restabilit cu preparate speciale din farmacii, cum ar fi culturi de drojdie din saccharomyces boulardii sau extracte de bacterii din Lactobacillus sau Bifidobacterium.

Rezistența la antibiotice

Multe dintre bacterii nu mai reacționează la tratamentul cu antibiotice. Motivul: agentul patogen a dezvoltat rezistență împotriva medicamentului. Vina aparține în multe cazuri modului neatent în care se desfășoară tratamentele cu antibiotice. Spre exemplu, dacă tratamentul este întrerupt înainte de termen sau dacă pacientul nu respectă orele de administrare, bacteriile rezistente supraviețuiesc și devin imune la substanța activă. Tocmai de aceea, este atât de importantă respectarea cantităților prescrise și a intervalelor de administrare.

Concluzie:

  • Respectați orele și dozele prescrise de administrare
  • Nu sistați tratamentul cu antibiotic înainte de termenul indicat de medic
  • Nu începeți un tratament cu antibiotice fără un consult din partea medicului.

Comunități