Alege farmacia

Intarirea sistemului imunitar

Intarirea sistemului imunitar

Rezistenta proprie organismului reprezinta un sistem deosebit de eficient, care insa poate trece prin scaderi temporare sau de durata. In copilarie, sistemul imunitar nu este inca dezvoltat complet. Odata cu inaintarea in varsta, la fel ca si organele, si sistemul imunitar incepe sa dea semne de imbatranire si sa nu mai functioneze la parametri optimi.

Factorii de stres pentru sistemul imunitar

Pe langa factorii conditionati genetic si cei externi (cum ar fi noxele din mediu) care ne afecteaza sistemul imunitar, ne confruntam si cu factori individuali cum ar fi stresul permanent si suprasolicitarea la locul de munca, excesele in consumul de alcool si tutun, anumite medicamente, administrarea in exces de medicamentelor in general, expunerea prelungita la soare, alimentatia neregulata si insuficient de variata, zaharul in exces, privarea de somn, sedentarismul, etc.  -  pot afecta pe termen lung rezistenta sistemului imunitar.

Cauzele conditionate de boala si medicamente pentru un sistem imunitar slabit
 
Sistemul imunitar poate fi afectat si de afectiuni metabolice, operatii, radioterapii si medicamente. Persoanele carora le sunt administrate medicamente analgezice pe o perioada lunga de timp  se confrunta cu o inhibare a formarii de celule imune speciale.

  • Activitatea celulelor fagocitare scade simtitor in cazul pacientilor aflati sub tratament cu anumite antibiotice.
  • In cazul persoanelor diabetice, sistemul imunitar are deseori de suferit, fapt resimtit cel mai frecvent prin infectii la nivelul cailor respiratorii, a pielii si a tractului uro-genital.
  • Rezistenta organismului este puternic afectata prin radioterapie si folosirea citostaticelor (medicamente care impiedica inmultirea celulelor canceroase) in cazul pacientilor cu tumori.

Prin ce se caracterizeaza un sistem imunitar slabit?

Persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt mai predispuse la infectii si sufera in medie de 3-4 infectii anual. In plus, simptomele bolilor sunt mult mai accentuate si au nevoie de mai mult timp pentru vindecare. In plus, se confrunta si cu o juxtapunere a mai multor afectiuni: spre exemplu, pe langa bronsita sufera si de sinuzita.

Iata cum va puteti intari sistemul imunitar

O buna rezistenta a organismului este decisiva pentru starea de sanatate, deoarece fara sistemul imunitar, deoarece fara acesta, orice germen sau virus ar putea patrunde in organism si si-ar putea incepe efectul distructiv.

  • Intarirea sistemului imunitar reprezinta o sarcina de durata. Este gresit sa credem ca racelile pot aparea numai in sezonul rece, deoarece cei mai frecventi agenti patogeni pentru raceli sunt virusii care nu sunt specializati in anumite perioade ale anului si ne pot afecta indiferent de anotimp.
  • Incepeti inca de azi un program de fitness pentru sistemul dvs. imunitar: alimentatia echilibrata, bogata in vitamine si fibre vegetale, somn suficient si miscarea regulata, gimnastica, inot etc. reprezinta un antrenament de succes pentru rezistenta propriului organism. Un bun antrenament pentru sistemul imunitar poate consta si in stimularea sistemului circulator prin vizitele la sauna si practicarea dusurilor alternative
  • Este important sa nu exagerati. Sporturile de performanta afecteaza in timp sistemul imunitar, fapt confirmat de medicii sportivi cu experienta.
Produse
Articole similare
Alergii: Simptome si cauze
Gama de alergii posibile este uriasa – fie ca vorbim de polen, ierburi, par de animale, alimen...
Citeste
Astm – simptome și diagnostic
De cele mai multe ori, astmul bronșic își face simțită prezența în copilărie. Simptomele tipice sunt...
Citeste
Viata cu astm
Persoana afectata trebuie sa intreprinda ceva concret in aceasta directie. Cel mai important: respec...
Citeste
Rinita alergica
Aproximativ 20% din populatie este atopica, atopia reprezentand un status de fond peste care se poat...
Citeste
Tusea si problemele pe care le ascunde
Unul dintre simptomele racelii este tusea. Insa tusea poate fi de mai multe feluri: uscata sau produ...
Citeste
Ochi relaxati cu aspect placut
Cu totii stim ce inseamna sa ai ochii obositi sau tensionati. Incepem automat sa ii frecam sau chiar...
Citeste
Comandă