https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Alcoolul – când devine o problemă?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 05 Oct. 2022
Alcoolul – când devine o problemă?

România se află pe al doilea loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului excesiv de alcool, cei mai vulnerabili fiind tinerii şi persoanele supuse unui nivel ridicat de stres emoţional şi financiar. Cum puteţi observa că o persoană dragă are probleme cu alcoolul, şi ce măsuri puteţi lua pentru a o ajuta?

Semnale de alarmă ale dependenţei de alcool

  1. Consum compulsiv de alcool în situaţii sociale precum petreceri de familie, ieşiri cu prietenii în oraş: mai mult de patru porţii de alcool la femei, şi peste cinci la bărbaţi. Consumul excesiv constant vizează peste opt porţii pe săptămână la femei, și peste 15 la bărbaţi.
  2. Continuarea consumului chiar şi atunci când acesta cauzează probleme în familie, la locul de muncă, sau de sănătate: agresivitate, incapacitate de concentrare, izolare socială, boli hepatice, gastrită, ulcer, anemie, hipertensiune arterială şi alte complicaţii cardiovasculare.
  3. Consumul de alcool în timpul sarcinii.
  4. Consumul de alcool în cazul copiilor sau tinerilor aflaţi sub vârsta legală acceptată.
  5. Nevoia de a bea o cantitate de alcool din ce în ce mai mare, pentru a-i simți efectele,  sau senzaţii de sevraj la oprirea consumului: transpirație abundentă, tremurături, palpitaţii, insomnii, halucinații, greață, vărsături, anxietate.
  6. Condusul maşinii după consum mai mare de alcool – poate provoca reducerea capacitaţii de a lua decizii, reducerea timpului de reacţie, şi provocarea de accidente rutiere grave.

Cum ne putem ajuta familia sau prietenii atunci când alcoolul devine o problemă

Dacă observaţi că o persoană dragă consumă cantităţi mari de alcool, este bine să vorbiţi cu ea despre acest comportament ce îi poate pune viaţa în pericol. Notaţi-vă tot ce doriţi să discutaţi. Vă puteţi adresa unui medic sau unui terapeut, pentru a vă ajuta să formulaţi ideile cât mai eficient şi a nu îndepărta persoana. Începeţi discuţia cu iubire şi continuaţi cu empatie, încercând să înţelegeţi mecanismele defensive ale celuilalt – care se poate simţi lezat, jenat, sau poate deveni chiar agresiv.

Puteţi solicita ajutorul familiei sau al unui prieten foarte aproapiat, menţinând o strategie de abordare similară. Dacă observaţi simptomele tipice sevrajului ca urmare a întreruperii consumului, solicitati ajutorul unui medic în gestionarea şi depăşirea acestora. 

Pe de altă parte, refuzaţi să acceptaţi motivele şi scuzele sale pentru consumul excesiv de alcool, impunându-vă responsabilitate şi rezilienţă în gestionarea situaţiei. Aceasta poate escalada sau dura mai mult timp decât v-aţi planificat iniţial. Căutați soluţii de consiliere sau grupuri de sprijin, implicaţi-vă în activităţi fără tangenţă cu alcoolul, și în obiceiuri de viață sănătoase.

 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități