Alcoolul – când devine o problemă?

Alcoolul – când devine o problemă?

România se află pe al doilea loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului excesiv de alcool, cei mai vulnerabili fiind tinerii şi persoanele supuse unui nivel ridicat de stres emoţional şi financiar. Cum puteţi observa că o persoană dragă are probleme cu alcoolul, şi ce măsuri puteţi lua pentru a o ajuta?

Semnale de alarmă ale dependenţei de alcool

  1. Consum compulsiv de alcool în situaţii sociale precum petreceri de familie, ieşiri cu prietenii în oraş: mai mult de patru porţii de alcool la femei, şi peste cinci la bărbaţi. Consumul excesiv constant vizează peste opt porţii pe săptămână la femei, și peste 15 la bărbaţi.
  2. Continuarea consumului chiar şi atunci când acesta cauzează probleme în familie, la locul de muncă, sau de sănătate: agresivitate, incapacitate de concentrare, izolare socială, boli hepatice, gastrită, ulcer, anemie, hipertensiune arterială şi alte complicaţii cardiovasculare.
  3. Consumul de alcool în timpul sarcinii.
  4. Consumul de alcool în cazul copiilor sau tinerilor aflaţi sub vârsta legală acceptată.
  5. Nevoia de a bea o cantitate de alcool din ce în ce mai mare, pentru a-i simți efectele,  sau senzaţii de sevraj la oprirea consumului: transpirație abundentă, tremurături, palpitaţii, insomnii, halucinații, greață, vărsături, anxietate.
  6. Condusul maşinii după consum mai mare de alcool – poate provoca reducerea capacitaţii de a lua decizii, reducerea timpului de reacţie, şi provocarea de accidente rutiere grave.

Cum ne putem ajuta familia sau prietenii atunci când alcoolul devine o problemă

Dacă observaţi că o persoană dragă consumă cantităţi mari de alcool, este bine să vorbiţi cu ea despre acest comportament ce îi poate pune viaţa în pericol. Notaţi-vă tot ce doriţi să discutaţi. Vă puteţi adresa unui medic sau unui terapeut, pentru a vă ajuta să formulaţi ideile cât mai eficient şi a nu îndepărta persoana. Începeţi discuţia cu iubire şi continuaţi cu empatie, încercând să înţelegeţi mecanismele defensive ale celuilalt – care se poate simţi lezat, jenat, sau poate deveni chiar agresiv.

Puteţi solicita ajutorul familiei sau al unui prieten foarte aproapiat, menţinând o strategie de abordare similară. Dacă observaţi simptomele tipice sevrajului ca urmare a întreruperii consumului, solicitati ajutorul unui medic în gestionarea şi depăşirea acestora. 

Pe de altă parte, refuzaţi să acceptaţi motivele şi scuzele sale pentru consumul excesiv de alcool, impunându-vă responsabilitate şi rezilienţă în gestionarea situaţiei. Aceasta poate escalada sau dura mai mult timp decât v-aţi planificat iniţial. Căutați soluţii de consiliere sau grupuri de sprijin, implicaţi-vă în activităţi fără tangenţă cu alcoolul, și în obiceiuri de viață sănătoase.

 

Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Cat de simplu e sa ai cel mai puternic sistem imunitar.
Un sistem imunitar scazut duce la boala. Ce duce la un sistem imunitar scazut? Toate cele de zi cu z...
Citeste
Zece sfaturi pentru o viață lungă și sănătoasă
Fiecare își dorește să se mențină sănătos și în formă pentru cât mai mult timp. Cu ajutorul unu...
Citeste
De ce plangem cand taiem ceapa?
Stim cu totii ce se intampla cand taiem ceapa  - ochii incep sa lacrimeze, plangem de-a dreptul...
Citeste
Pubertatea - Tineri la pragul dintre copilărie și maturitate
Odată cu pubertatea, băieților începe să le crească barba. Mai importante decât schimbările fiziolog...
Citeste
De ce inchidem ochii atunci cand stranutam?
Fie ca vrem, fie ca nu, atunci cand stranutam „orbim” pentru cateva momente. Stranutul e...
Citeste
Cum va puteti bucura de iarna alaturi de cei mici?
Iarna inseamna bucuria primilor fulgi de zapada, a brumei, a mersului la sanius alaturi de parinti....
Citeste
Alege farmacia
Comandă