Polineuropatia: Forme și simptome

Polineuropatia: Forme și simptome

Această formă acută a polineuropatiei este cauzată cel mai probabil de o reacție în exces a sistemului imunitar, orientată împotriva propriului țesut nervos al organismului. Această boală are o rată de apariție de 1,7 din 100.000 de locuitori / an. Sunt afectați aproape exclusiv fibrele nervoase motrice, astfel că, tabloul clinic se manifestă în principal prin paralizia mușchilor. 

Paraliziile se concentrează în principal în zonele peroneului și a umerilor, în mușchii mâinilor și picioarelor. În cazurile grave sunt posibile și paraliziile musculare la nivelul feței, a ochilor, a trunchiului. În general, se observă o pierdere completă a reflexelor musculaturii. Tulburările senzoriale sunt mai puțin proeminente comparativ cu cele ale sistemului muscular.

Polinevrita Guillain-Barré

Polinevrita Guillain-Barré aparține categoriei polineuropatiei provocată de deteriorarea învelișului nervilor. Astfel, ca urmare a scăderii vitezei de transmisie a nervilor periferici, poate fi diferențiată de celelalte forme de polineuropatie.

Prognoza de vindecare a formei acute a acestei afecțiuni este mai pozitivă decât cea pentru forma cronică. Însă chiar și în cazul formei acute, complicațiile care pot apărea pot fi fatale, deoarece printre acestea se numără paralizia respiratorie și tulburările de ritm cardiac. Astfel, spectrul formelor posibile de simptome variază de la fatigabilitate la probleme senzoriale necaracteristice sau chiar paralizii izolate ale unor mușchi, spre exemplu mușchii piciorului, sau chiar paralizii extinse la nivelul întregului corp.

Polineuropatia diabetică

Aproximativ 30% din numărul total al tuturor polineuropatiilor sunt cauzate de diabetul zaharat (Diabetes mellitus). Este posibil ca uneori polineuropatia diabetică să se prezinte ca un simptom secundar în întregul tablou clinic al pacientului. Cauza deteriorării nervilor constă în modificările cronice la nivelul vaselor de sânge și a tulburărilor circulatorii.

În cazul formelor senzoriale ale polineuropatiei diabetice, printre cele mai frecvente simptome se numără tulburările senzoriale și senzația „tălpilor în flăcări”. În plus, pacienții pot suferi crampe musculare dureroase în zona șoldurilor și dureri accentuate în poziția șezut.

Atunci când sunt afectate fibrele nervoase motrice, pot apărea în plus paralizii în zona pelvisului și a umerilor, uneori chiar și în mâini și picioare. Se observă și o fatigabilitate a mușchilor și chiar paralizii severe însoțite de crampe musculare. În unele izolate, este posibilă și afectarea musculaturii feței și a ochilor.

În cazul în care polineuropatia afectează și fibrele sistemului nervos vegetativ, pot apărea și tulburări la nivelul glandei sudoripare și a sistemului circulator. Severitatea polineuropatiei diabetice nu se află în relație directă cu severitatea diabetului zaharat. Progresul bolii poate fi unul lent, prin acumularea simptomelor pe parcursul unei perioade mai lungi sau poate fi acut, în special în cazul formelor care se manifestă prin paralizii musculare în zona pelvisului.

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană de a ri...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Alege farmacia
Comandă