Alege farmacia

Polineuropatia: Forme si simptome

Polineuropatia: Forme si simptome

Aceasta forma acuta a polineuropatiei este cauzata cel mai probabil de o reactie in exces a sistemului imunitar, orientata impotriva propriului tesut nervos al organismului. Aceasta boala are o rata de aparitie de 1,7 din 100 000 de locuitori / an. Sunt afectati aproape exclusiv fibrele nervoase motrice, astfel ca tabloul clinic se manifesta in principal prin paralizia muschilor. 

Paraliziile se concentreaza in principal in zone peroneului si a umerilor, in muschii mainilor si picioarelor. In cazurile grave sunt posibile si paraliziile musculare la nivelul fetei, a ochilor, a trunchiului. In general, se observa o pierdere completa a reflexelor musculaturii. Tulburarile senzoriale sunt mai putin proeminente comparativ cu cele ale sistemului muscular.

Polinevrita Guillain-Barré

Polinevrita Guillain-Barré apartine categoriei polineuropatiei provocata de deteriorarea invelisului nervilor. Astfel, ca urmare a scaderii vitezei de transmisie a nervilor periferici, poate fi diferentiata de celelalte forme de polineuropatie.

Prognoza de vindecare a formei acute a acestei afectiuni este mai pozitiva decat cea pentru forma cronica. Insa chiar si in cazul formei acute, complicatiile care pot aparea pot fi fatale, deoarece printre acestea se numara paralizia respiratorie si tulburarile de ritm cardia. Astfel, spectrul formelor posibile de manifestare variaza de la fatigabilitate la probleme senzoriale necaracteristice sau chiar paralizii izolate ale unor muschi, spre exemplu muschii piciorului, sau chiar paralizii extinse la nivelul intregului corp.

Polineuropatia diabetica

Aproximativ 30% din numarul total al tuturor polineuropatiilor sunt cauzate de diabetul zaharat (Diabetes mellitus). Este posibil ca uneori polineuropatia sa se prezinte ca un simptom secundar in intregul tablou clinic al pacientului. Cauza deteriorarii nervilor consta in modificarile cronice la nivelul vaselor de sange si a tulburarilor circulatorii.

In cazul formelor senzoriale ale polineuropatiei diabetice, printre cele mai frecvente simptome se numara tulburarile senzoriale si senzatia „talpilor in flacari”. In plus, pacientii pot suferi crampe musculare dureroase in zona soldurilor, dureri accentuate in pozitia sezut.

Atunci cand sunt afectate fibrele nervoase motrice, pot aparea in plus paralizii in zona pelvisului si a umerilor, uneori chiar si in maini si picioare. Se observa si o fatigabilitate a muschilor si chiar paralizii severe insotite de crampe musculare. In unele izolate, este posibila si afectarea musculaturii fetei si a ochilor.

In cazul in care polineuropatia afecteaza si fibrele sistemului nervos vegetativ, pot aparea si tulburari la nivelul glandei sudoripare si a sistemului circulator. Severitatea polineuropatiei diabetice nu se afla in relatie directa cu severitatea diabetului zaharat. Progresul bolii poate fi unul lent, prin acumularea simptomelor pe parcursul unei perioade mai lungi sau poate fi acut, in special in cazul formelor care se manifesta prin paralizii musculare in zona pelvisului.

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană d...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Comandă