https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Inflamarea glandei sudoripare

05 Apr. 2018
Inflamarea glandei sudoripare

Nu doar o problema estetica, ci si una dureroasa: inflamarea glandei sudoripare!

Aspecte interesante despre glanda sudoripara: reglarea temperaturii

Inflamarea glandei sudoripare nu reprezinta numai o problema estetica, ci si una dureroasa! Ati fi putut ghici numarul? Organismul uman este prevazut cu aproximativ 3 milioane de glande sudoripare, cu o concentratie mai mare in zone fruntii, a palmelor si a talpilor. Exista doua tipuri de glande sudoripare: cele aflate direct in piele si cele care se regasesc in foliculii de par.

Glandele sudoripare produc sudoare si asigura astfel umiditatea pielii. Cea mai importanta functie este cea de reglare a temperaturii corpului. Exemplu: atunci cand temperatura creste, incepem sa transpiram. Sudoarea umezeste pielea si raceste astfel suprafata corpului.

Posibile cauze ale inflamarii glandei sudoripare:

  • Fumatul: multe dintre persoanele afectate sunt fumatoare
  • Kilogramele in exces: kilogramele in exces conduc la o umiditate sporita a pielii.
  • Imbracamintea stramta care dauneaza celulelor pielii prin frecare
  • Diabet: slabirea sistemului imunitar .
  • Hormoni masculini: cresterea productiei de talc si infundarea canalelor glandelor sebacee.
  • Bacterii: nu sunt implicate de la bun inceput insa pot afecta semnificativ evolutia starii

Infundare canalelor sebacee

Asa cum am amintit deja, glandele sudoripare se pot inflama. Cauza: pe fondul unei tulburari de cornificare a glandelor sebacee, canalele se pot infunda.

In mod normal, glandele sebacee elimina talcul prin aceste canale, pentru a mentine supletea pielii si pentru a preveni deshidratare acesteia. Odata infundat canalul respectiv, radacinile firelor de par si glandele sebacee acumuleaza tot mai mult material cornos.

Odata acumulate aceste secretii in organism, este mult mai usor sa se produca inflamarea. Astfel, in urma contactului cu bacterii, cum ar fi stafilococi, se pot forma noduli durerosi care contin puroi. Apar astfel abcesele de piele, in special in zona axilelor, a cefei, a spatelui, in zona genitala si anala.

In cazul abceselor mai mari si dureroase, apar si limitari de miscare prin care se incearca evitare durerilor. Printre factorii de risc pentru inflamarea glandelor sudoripare se numara stresul, alimentatia nesanatoasa, sistemul imunitar slabit sau diabetul zaharat. Toti acesti factori faciliteaza aparitia inflamarii glandelor sudoripare, deoarece capacitatea de protejare a organismului nu mai functioneaza la parametrii normali.

Dificil: gasirea tratamentului potrivit

Tratarea inflamarii glandei sudoripare poate fi dificila. Interventiile chirurgicale pentru indepartarea nodulilor si tratamentele cu antibiotice sunt eficiente doar pe termen scurt. Motivul: Chirurgul nu poate indeparta tot tesutul care se poate inflama, iar antibioticele nu pot preveni o inflamare ulterioara.

De regula, abcesele de piele se repeta. In plus, nodulii vindecati lasa in urma cicatrici. In plus, antibioticele nu reusesc intotdeauna sa induca o vindecare completa.

Comunități