PADAM – menopauza barbatilor?

PADAM – menopauza barbatilor?

Pana nu demult, se credea ca scaderea hormonala de dupa 50 de ani est o problema rezervata femeilor, insa trecerea timpului se face remarcata si asupra fizicului, psihicului si a vietii sexuale a barbatilor. 

PADAM (Partial androgen deficiency in aging male)reprezinta un cuvant cheie care insumeaza un complex de simptome, provocate in buna masura de scaderea hormonilor sexuali cu care se confrunta barbatii dupa o anumita varsta.

Andropauza, PADAM sau climacterium viril?

Exista o anumita doza de incertitudine in jurul conceptului care descrie scaderea secretiei androgenice in randul barbatilor odata cu inaintarea in varsta: unii descriu simptomele aferente ca fiind un climacterium viril, altii ca pe o andropauza, unii ca pe o criza a varstei mijlocii, in timp ce altii folosesc denumirea PADAM – deficitul partial de secretie androgenica. Care din acesti termeni este cel mai potrivit?

Termenii climacteriumviril si andropauza (amintind de menopauza femeilor) descriu o faza a ciclului de viata al barbatilor in care nivelul de testosteron din sange scade. Cu toate acestea, manifestarile nu sunt similare celor observate in cazul femeilor in timpul menopauzei. Chiar daca avem de-a face cu schimbari hormonale in ambele cazuri, in cazul femeilor, hormonii sexuali nu mai prevaleaza dupa menopauza. In schimb, in cazul barbatilor, testosteronul continua sa fie prezent de-a lungul intregii vieti. Astfel, termenii de climacterium viril si andropauza care descriu o scadere a hormonului sexual masculin in randul barbatilor in varsta nu sunt cei potriviti din punct de vedere biologic si stiintific.

Termenul de criza a varstei mijlocii (Midlife-Crisis) ia in considerare numai aspectele psiho-sociale. In special endocrinologii sunt cei care au adoptat expresia PADAM – deficitul partial de secretie androgenica la barbatii in varsta, deoarece descrie cel mai bine relatiile biologice manifestate.

Ce sunt androgenii?

Androgenii sunt hormoni sexuali care controleaza dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine. Printre acestea se numara cresterea pilozitatii faciale, evolutia timbrului vocal si dezvoltare musculaturii.

Productia de androgeni – testosteronul fiind reprezentantul principal - are loc in testicule, in cortexul suprarenal si in ovare, in cantitati mai mici.

Incepand cu varsta de 40 de ani, nivelul de testosteron scade 

Spre deosebire de femei, care se confrunta cu o scadere hormonala abrupta dupa ultima menstruatie, productia de testosteron scade lent –nu in cazul tuturor barbatilor. Acest proces se desfasoara, de regula, la barbatii cu varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani.

In functie de perioada din zi si de stilul de viata, sangele unui barbat sanatos contine intre 12 si 30 nanomoli de testosteron /litru de sange seric. A fost demonstrat stiintific faptul ca dupa varsta de 40 de ani, valorile testosteronului scad cu aproximativ 1-2 procente/ an.

PADAM – Deficit partial de androgen in randul barbatilor in varsta 

Carenta de testosteron inregistrata de barbatii care inainteaza in varsta este cunoscuta sub denumirea generala a sindromului carentei de testosteron (PADAM).

In principiu, fenomenul scaderii nivelului de testosteron se manifesta la fiecare barbat, valorile insa difera in functie de predispozitia genetica si alti factori externi, cum ar fi:

 • Alimentatie si supraponderabilitate 
 • Droguri si alcool 
 • Stresul
 • Miscarea 
 • Afectiuni acute precum infectiile 
 • Afectiuni cronice precum arterioscleroza, diabetul, afectiuni hepatice si renale 
 • Anumite medicamente (psihofarmaceutice si de scadere a tensiunii arteriale ) 

Acesti factori explica diferentele mari inregistrate in manifestarile simptomelor PADAM. Astfel, unii barbati de peste 70 de ani inregistreaza inca valori normale ale testosteronului, in timp ce alti barbati de 50 de ani inregistreaza deja simptomele carentei de testosteron.

PADAM: simptome variate 

Scaderea secretiei de testosteron reprezinta o manifestare clara a inaintarii in varsta. De asemenea, exista o legatura clara intre pacientii care sufera de alte afectiuni cum ar fi diabetul si scaderea nivelului de testosteron. Asadar, starea generala de sanatate este responsabila printre altele si de valorile de testosteron din sange. 

Pe cat de variate sunt functiile care revin hormonilor barbatesti, pe atat de diferite sunt si simptomele asociate cu carenta secretiei androgenice si in special de testosteron.

Posibile simptome:

 • Scaderea vitalitatii, a performantei generale si a capacitatii de concentrare.
 • Unii pacienti se confrunta cu tulburari de somn, bufeuri, transpiratii nocturne, tahicardie.
 • In ceea ce priveste sexualitatea, libidoul si activitatea sexuala scade, la fel si puterea si durata erectiei.
 • De asemenea, scade forta musculara, iar riscul osteoporozei creste.
 • Barbatii mai in varsta incep sa ia in greutate, in special in zona abdominala. De asemenea, in contextul scaderii secretiei androgenice, incep sa se manifeste si simptomele anemiei, cu toate consecintele posibile.

De retinut: carenta de testosteron nu se manifesta prin semne clinice clare, ci variaza mai degraba in manifestari. Este posibil ca PADAM sa nu constituie doar o consecinta a deficitului de testosteron, ci mai degraba a unei dezechilibru hormonal care afecteaza testosteronul, hormonii de crestere, estrogenul si DHEA (Dehidroepiandrosteron).

Hipogonadismul – tulburare hormonala 

Atunci cand nivelul testosteronului se afla sub limita de 12 nanomol /litru de sange seric (sau 3,5 nanograme/miligrame), pacientul se confrunta cu hipogonadism, respectiv o tulburare a functiei glandelor sexuale. Urmarea consta in scaderea valorii testosteronului.

Simptomele variaza in functie de varsta pacientilor, insa o caracteristica frecventa este scaderea functiei testiculelor.

Alte urmari posibile:

 • Scaderea libidoului (pana la disparitia totala) 
 • Vitalitate scazuta 
 • Disfunctie erectila 
 • Reducerea masei musculare 
 • Reducerea densitatii oaselor 
 • Anemie 
 • Anosmie (pierderea simtului olfactiv)
 • Depresii

Terapia hormonala cu testosteron

Terapia substitutiva cu testosteron ar trebui luata in calcul atunci cand un pacient, se confrunta cu un deficit sever de testosteron de 3,5 nanograme /mililitru de sange, pe lange celelalte simptome PADAM. Asadar, indicatia unei astfel de terapii trebuie sustinuta si de rezultatele de laborator care sa confirme prezenta hipogonadismului.

Testosteron prin injectii, capsule sau plasture 

Cand vine vorba de tratamentul simptomelor menopauzei, femeile dispun de un avantaj al posibilitatilor disponibile. Ginecologii pot alege din peste 50 de preparate cu diferite dozaje si forme de aplicare – dermal (cu plasture), oral, vaginal si intramuscular.

Pentru barbatii cu deficit dovedit de testosteron, oferta farmaceutica este redusa la o singura substanta si anume testosteronul. Acesta poate fi administrat sub forma de injectii plasture, capsule sau gel. Medicul este cel care decide care este metoda optima pentru pacient.

In general, prin piele –asadar sub forma de plasture sau gel- pot fi administrate numai cantitati mici de testosteron. De cele mai multe ori, testosteronul este administrat prin injectii. Recent a fost dezvoltata si solutia care permite administrare injectiilor la intervale de cateva saptamani.

Efectele terapiei substitutive cu testosteron: cresterea masei corporale 

Incepand cu cea de-a sasea decada, masa si forta musculara incep sa scada in cazul majoritatii barbatilor. Un barbat septuagenar va inregistra cu aproximativ 12 kilograme de masa corporala fara grasime mai putin comparativ cu un barbat de 25 de ani. In acelasi timp, tesutul gras creste. O terapie substitutiva cu testosteron poate fi aplicata aici ca masura corectoare.

Studiile au demonstrat cu terapia substitutiva cu testosteron poate ajuta la cresterea proportiei de masa corporala fara grasime, indiferente daca este vorba de persoane sanatoase, persoane cu carente semnificative de testosteron sau barbati mai in varsta cu un deficit mai usor.

Efectul pozitiv se remarca si asupra masei si fortei musculare, deoarece crestere masei corporale fara grasime se afla in legatura directa cu dezvoltarea musculaturii.

Osteoporoza ca urmare a scaderii testosteronului 

Chiar daca osteoporoza afecteaza cu precadere femeile, si barbatii pot suferi de pe urma acestei afectiuni.  Factorii clasici de risc cum sunt consumul de alcool, afectiunile sistemice si imobilizarea pacientilor nu pot fi intotdeauna exclusi.

Odata cu inaintarea in varsta, scaderea nivelului de testosteron reduce mineralizarea oaselor, facilitand astfel aparitiei osteoporozei. O terapie hormonala cu testosteron ar putea imbunatati densitatea oaselor.

Alte efecte ale terapiei substitutive cu testosteron: stimularea productiei de sange 

De asemenea, exista dovezi stiintifice potrivit carora, terapia substitutiva cu testosteron stimuleaza eritropoeza (formarea sangelui).

Sustinatorii terapiei substitutive cu testosteron amintesc si de capacitatea sporita de oxigen, care imbunatateste performanta generala a organismului. Pentru aceasta ipoteza nu exista insa suficiente rezultate dovedite stiintific.

Terapia substitutiva cu testosteron si starea de bine 

Este dificil de evaluat efectul pe care il are administrarea de testosteron asupra starii psihice. Datele bazate pe studii stiintifice sunt rare si provin numai din grupe mici de studiu. Rezultatele par insa sa fie multumitoare. Astfel, studiile indica o imbunatatire a starile depresive, o scadere a anxietatii, oboselii si a starilor letargice.

Scaderea libidoului si disfunctiile erectile 

Un alt aspect major al calitatii vietii il reprezinta functiile sexuale, care scad si in randul barbatilor odata cu inaintarea in varsta. Studiile arata ca aproximativ jumatate din barbatii cu varsta de peste 60 de ani sufera de disfunctii erectile, in timp ce aproximativ 15% sunt impotenti.

In timp ce scaderea libidoului este explicata partial de deficitul de testosteron, disfunctiile erectile pot fi aproape intotdeauna explicate de un cumul de cauze si pot fi doare rareori tratate printr-o simpla terapie substitutiva cu testosteron. Asadar, disfunctia erectila ca simptom izolat nu reprezinta un argument suficient pentru incepere unei terapii substitutive cu testosteron.

Contraindicatii in cazul terapiei substitutive cu testosteron 

Terapia hormonala cu testosteron nu este recomandata in cazul diagnosticarii cu carcinom de prostata. Printr-o administrare suplimentara de testosteron, tumoarea trece printr-o dezvoltare mai accelerata. Printre contraindicatii se numara si eliminarea ingreunata a urinei ca urmare a cresterii prostatei.

Pentru evitarea posibilelor complicatii, pacientii aflati in terapii hormonale trebuie supusi unor controale regulate de sange, hepatice si de prostata.

Terapia substitutiva cu testosteron in cazul PADAM?

Nu a fost inca clarificat in ce masura o terapie substitutiva cu testosteron ar putea obtine valori de referinta in cazul simptomelor asociate cu inaintarea in varsta, indiferent de un hipogonadism dovedit pe baza rezultatelor de laborator. Deocamdata, majoritatea argumentelor par sa fie impotriva. Carenta de androgen poate fi si rezultatul unui stil de viata nesanatos si a unui context psihic angoasant. In plus, administrarea de testosteron este asociata cu un risc sporit de cancer prostatic, a carui valoare este deja mare pentru barbatii inaintati in varsta.

Asadar, deocamdata nu exista rezultate sustinute stiintific din care sa reiasa ca o terapie cu testosteron ar fi indicata in cazul valorilor scazute de testosteron cauzate de varsta. Din acest motiv, majoritatea medicilor evita sa recomande terapia substitutiva de testosteron in cazul unei scaderi minore a nivelului de testosteron.

Simptomele PADAM sunt specifice varstei

Simptomele PADAM cum ar fi bufeurile, transpiratiile nocturne sunt normale in cazul barbatilor cu varsta mai inaintata si nu reprezinta un motiv de ingrijorare, deoarece nivelul testosteronului din organism scade treptat, in mod natural. Terapia substitutiva de testosteron este recomandata abia in cazul diagnosticarii unui hipogonadism.

 

Produse
SALES
Baraka 450 mg capsule moi
Utilizat pentru a creste natural puterea de aparare a organismului la toate varstele.
SALES
Hepatoprotect 60 capsule
Protejeaza natural ficatul, datorita actiunii antioxidante a dozei optime de silimarina.
SALES
ABC Derm gel spumant 100 ml
Este o baza usoara de curatare care nu agreseaza pielea, respectand echilibrul acesteia.
SALES
Korill 500 mg 30 capsule moi
Uleiul de krill asigura functionarea sistemului cardiovascular, prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride.
SALES
Detrical 2000IU, 60 capsule filmate
Supliment alimentar ce contine Vitamina D3 si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
SALES
KidsCare Superpower shower gel & shampoo 200 ml
Linie de produse special creata pentru a ingriji pielea delicata a copiilor.
SALES
Seboradin FitoCell sampon 200 ml
Seboradin ofera solutii pentru toate tipurile de par si probleme ale scalpului.
SALES
Tonimer Lab Hipertonic spray 125 ml
Gama completa pentru sanatatea si igiena tractului respirator, destinata tuturor categoriilor de varsta.
Articole similare
Glanda tiroida si cum te poti feri de afectiunile acesteia.
Inflamatiile se numara printre afectiunile mai rare ale glandei tiroide. In spatele termenului &bdqu...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Aftele, leziuni dureroase in cavitatea bucala
Uneori este de ajuns sa ne confruntam cu o situatie stresanta, o tulburare usoara a sistemului imuni...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană d...
Citeste
Hernia inghinala
Cum putem recunoaste o hernie inghinala? O umflatura in zona inghinala, insotita de o durere usoara,...
Citeste