https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Homocisteina: toxina periculoasă organismului

13 May. 2014
Homocisteina: toxina periculoasă organismului

Ce este homocisteina?

În ultimii ani, au apărut din ce în ce mai multe informații în media în legătură cu această substanță, care se crede că ar avea legătură cu calcifierea vaselor de sânge, a infarctului miocardic și a atacurilor cerebrale. Puțini știu ce este această substanță. Homocisteina este un produs intermediar rezultat din metabolismul proteinei în corpul uman, mai exact din descompunerea metioninei. 

Acest aminoacid trebuie consumat zilnic prin alimentație și constituie printre altele, o sursă importantă de sulf. Homocisteina este un produs toxic de descompunere, fiind de aceea fixat rapid cu ajutorul vitaminei B12 și a acidului folic și transformat în metionină sau din nou descompus cu ajutorul vitaminei B6, fiind apoi eliminat în mare parte prin rinichi.

Cauzele unui nivel ridicat de homocisteină

Diferitele procese metabolice descrise sunt importante pentru înțelegerea modului în care se poate ajunge la un nivel prea ridicat de homocisteină în sânge, fapt însoțit de un potențial de risc.

Vă prezentăm aici câteva dintre cauze:

  • Odată cu înaintarea în vârstă, funcția rinichilor scade și automat nivelul homocisteinei crește  (cu aproximativ 10% la 10 ani).
  • În cazul în care aportul de acid folic și de vitamină B din alimentație nu este suficient, homocisteina nu poate fi descompusă și eliminată. Consumul exagerat de cafea afectează asimilarea de acizi folici și vitaminele B în tractul intestinal.
  • În cazul unei diete bogate în metionină (ex: ouă, pește, organe, alune braziliene, porumb) este acumulată mai multă homocisteină.
  • Numeroase medicamente influențează metabolismul metioninei și „consumă” vitaminele B și acizii folici, astfel că acestea nu mai reușesc să își îndeplinească sarcinile. Printre acestea se numără antibioticele, medicamentele folosite în tratarea tuberculozei, anti-epilepticele, pilulele anticoncepționale, tratamentele reumatologice și expectorantele.
  • Anumite afecțiuni presupun o creștere a necesarului complet de vitamină B și acizi folici, spre exemplu diabetul, cancerul, afecțiunile hepatice și cele neurologice (neuropatii).
  • În condițiile slăbirii rinichilor, homocisteina nu mai este descompusă suficient și eliminată.
  • În cazuri izolate putem avea de-a face cu o afecțiune congenitală de metabolizare a aminoacizilor, fiind afectată calea metabolică (homocistinurie).

De asemenea: Se pare că lipsa mișcării afectează cantitatea de homocisteină.

Un nivel prea mare de homocistină poate fi periculos

Homocisteina poate afecta corpul în diferite moduri. Este dăunător celulelor, în mod direct, afectând peretele intern dar și indirect prin activarea diferitelor mecanisme. Animă celulele fagocitare, îndemnându-le să pătrundă în pereții vaselor, determinând modificarea celulelor musculare. Urmările? Nivelul ridicat permanent de  homocisteină din sânge (hiperhomocisteinemie) determină calcifierea vaselor, conducând astfel la apariția mai multor boli: infarct, atacuri cerebrale, blocaje arteriale, care se numără printre cele mai frecvente cauze de deces în rândul populației din Germania. Se pare că influențează și riscul apariției trombozei venoase. De asemenea, există teorii care pretind că homocistina ar constitui un factor de risc pentru boala Alzheimer și a formelor de demență asociate cu modificările vaselor de sânge, dar și a degenerescenței maculare, afecțiune oculară cu frecventă sporită odată cu înaintare în vârstă.

Determinarea homocisteinei

Stabilirea concentrației homocisteinei din sânge este necesară pentru determinarea riscului individual pentru arterioscleroză și bolile asociate, în special în rândul pacienților care prezintă și alți factori de risc, cum ar fi valori ridicate ale grăsimilor din sânge; de asemenea și în cazul unei homocistinurii. Prelevarea de sânge are loc dimineața, iar timp de 2-3 zile în avans, se va evita consumul de alimente care conțin metionină și de asemenea se va reduce la minim consumul de cafea.

Valoarea normală se află sub 10 μmol/L (Micromoli / litru). Atunci când nivelul de homocisteină este ridicat - în funcție de gravitate și ceilalți factori de risc – se recomandă un tratament cu acizi folici și vitaminele B6 și B12 pe termen îndelungat.

Știm că îți plac noutățile medicale de aceea ne bucurăm să-ți oferim articole care să-ți completeze cunoștințele.

Scrie-ne un comentariu despre cât de utile au fost informațiile despre homocisteină.

Comunități