https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afectiuni Afectiuni

Hipertensiunea arterială și canicula

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 03 Jul. 2015
Hipertensiunea arterială și canicula

Dr. Mariana OLINGHERU

Medic specialist Medicină de familie

Competență în Apifitoterapie, Acupunctură și Homeopatie

 

Căldura excesivă poate provoca scăderea tensiunii arteriale, insolație sau șoc hipertermic

În timpul verii, expunerea la temperaturile extreme poate să determine modificări ale tensiunii arteriale, atât la persoanele care suferă de HTA asociată sau nu cu alte afecțiuni cardiovasculare, cât și la persoanele sănătoase, mai afectați fiind copii și vârstnicii.

Căldura excesivă produce creșterea temperaturii corpului, vasodilatație cu accelerarea bătăilor inimii, accelerarea respirației, transpirație excesivă cu pierderea de lichide și electroliți.

În cazul bolnavilor cronici, dar și în cazul persoanelor sănătoase cu expunere prelungită la temperaturi extreme ( exemplu: munca la temperaturi ridicate și umiditate mare) pot să apară probleme grave de sănătate: extenuare termică, insolație, șoc hipertermic, accident vascular cerebral. Tensiunea arterială poate înregistra scăderi bruște din cauza vasodilatației și a pierderilor excesive de lichide, respectiv leșinurile care apar pe stradă.

Pacienții hipertensivi trebuie să se prezinte la medic pentru adaptarea tratamentului

Persoanele care suferă de hipertensiune arterială trebuie să știe că la începutul verii și mai ales în perioada caniculară, trebuie să se prezinte la medicul curant pentru adaptarea tratamentului. Medicația antihipertensivă are efect de eliminare a apei și electroliților (diererticele) sau de dilatarea vaselor de sânge pentru scăderea presiunii arteriale (vasodilatatoarele).

În cazul în care se suprapun efectele căldurii excesive cu acțiunea medicamentelor antihipertensive pot să apară scăderi periculoase ale tensiunii arteriale. 

Gastroenterocolitele sunt frecvente vara și pot produce hipotensiune severă

Vara crește și incidența gastroenterocolitelor. Acestea se manifestă în principal prin vărsături și diaree. Pierderile de lichide și electroliți pot produce scăderea marcată a tensiunii arteriale în cazul în care se suprapune expunerea la căldura excesivă sau medicația antihipertensivă.

Este important ca pacienții hipertensivi să cunoască aceste lucruri și să se adrese medicului încă de la primele simptome.

Nu scădeți singuri dozele de medicamente!

Tensiunea arterială nu este meteosensibilă, iar scăderile acesteia în timpul verii apar indirect prin efectele căldurii asupra organismului. Alți factori care pot contribui la valori mai scăzute în timpul verii comparativ cu valorile de iarna sunt: alimentația este mai ușoară, metabolismul este mai activ  și greutatea corporală scade, persoanele sunt mai active vara. Tensiunea arterială nu prezintă scăderi vara în cazul tuturor persoanelor. Asocierea altor afecțiuni, stresul,  excesul de sare și alcool, nerespectarea tratamentului prescris de medic, dar și alți factori care cresc tensiunea arterială. Nu scădeți singuri dozele de medicamente antihipertensive ! Prezentați-vă la medic pentru adaptarea tratamentului!

Măsuri generale de protecție pe timp de caniculă

  • Evitați deplasările și expunerea la soare în intervalul orar 11.00-18.00.
  • Purtați îmbrăcăminte lejeră, pălărie și ochelari de soare.
  • Folosiți creme de protecție solară cu factor de protecție ridicat
  • Hidratați-vă corespunzător, prin consumul adecvat de lichide
  • Consumați alimente cu valoare calorică mică, predominant legume și fructe.
  • Evitați consumul de alcool, alimentele cu un conținut mare de grăsimi și sarea în exces
  • Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase).
  • Prezentați-vă la medic pentru adaptarea tratamentului.
  • În perioada caniculară verificați mai des tensiunea arterială!
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități