https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afectiuni Afectiuni

Consult cardiologic: când trebuie să ne prezentăm la medic?

22 Dec. 2017
Consult cardiologic: când trebuie să ne prezentăm la medic?

Un stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul unui infarct: alimentația sănătoasă, bogată în legume și fructe, activitatea fizică în natură și cât mai puțin stres. Pericolul numărul 1 al vaselor de sânge: fumatul!

Cât de sănătoasă este inima dumneavoastră?

Faceți testul următor pentru a vă forma o idee despre cât de sănătoasă este inima dumneavoastră.

 

 

  DA NU
Sunt supus(ă) deseori la situații stresante    
Sunt supus(ă) deseori unor eforturi fizice deosebite    
Sunt fumător (fumătoare)    
Sufăr de hipertensiune (în repaus >140/90 mm Hg)    
Sunt supraponderal (a) (BMI>25)    
Am peste 40 de ani    
Fac sport mai puțin de o dată pe săptămână    
Beau zilnic mai mult de 1 pahar de vin    
Valoarea glicemică pe nemâncate este mare (peste 100 mg/dl)    
În familia mea (părinți, surori) există persoane care au suferit infarcturi, accidente vasculare    

 

 

 

 

Ați răspuns DA la peste 5 întrebări? Atunci este cazul să faceți mai mult pentru sănătatea inimii dumneavoastră și să vă programați pentru un consult cardiologic. Pentru descoperirea eventualelor probleme cardiace, sunt necesare controale medicale detaliate.

Efectuarea unui consult cariologic regulat este cea mai bună măsură preventivă pentru inimă!

Acordați atenție tensiunii arteriale, valorii colesterolului și glicemiei. Acestea ar trebui verificate regulat de medicul dvs. Acești trei factori împreună cu greutatea corporală reprezintă valorile cu influența cea mai mare asupra inimii – atunci când valorile sunt în creștere, medicii vorbesc despre așa-numitul cvartet fatal, deoarece riscul unei boli cardio-vasculare crește semnificativ.

Tensiunea arterială: Unul dintre cei mai riscanți factori este hipertensiunea (hipertonia). În cazul unui adult sănătos, tensiunea arterială se situează în jurul valorii de 120/80 mm Hg, atunci când este în repaus; pentru valori de 140/90 mm Hg și mai mari, vorbim deja de hipertensiune. Inima trebuie să pompeze constant sânge în vase, în ciuda hipertensiunii. Astfel, necesarul de oxigen al inimii crește și se poate ajunge cu ușurință la un deficit de oxigen, care conduce ulterior la infarct.

Colesterolul: O valoare prea mare a colesterolului – pe lângă predispoziție și lipsa mișcării – este determinată, în special, de consumul mare de alimente grase. Un nivel ridicat al colesterolului nu este însoțit de simptome imediate, însă pe termen lung poate afecta

semnificativ starea de sănătate: grăsimea și colesterolul se depun pe pereții vaselor, îi îngustează și contribuie astfel la creșterea riscului de arterioscleroză.

Glicemia: Un nivel glicemic prea mare (diabet zaharat) poate afecta major vasele de sânge. Pentru evitarea acestor probleme și a altor boli asociate acestora, pacienții care suferă de diabet trebuie să mențină un control strict și corect al nivelului glicemic din sânge. Valoare glicemică a sângelui este considerată normală atunci când nu depășește 100 mg/dl dimineața, pe nemâncate. Persoanele supraponderale se confruntă cu un risc sporit de a dezvolta boli metabolice cum ar fi diabetul.

Comunități