https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Simptomele infarctului

16 May. 2017
Simptomele infarctului

In cazul suspiciunii unui infarct, asteptarea sosirii salvarii poate face diferenta intre viata si moarte. Cu cat se intervine mai repede, cu atat cresc sansele de supravietuire ale pacientului. Fiecare minut conteaza. Totul depinde de cat de repede poate ajunge pacientul la spital unde poate primi ingrijirea necesara pentru salvarea vietii si pentru reducerea la minim a daunelor infarctului asupra sanatatii. Fiecare persoana ar trebui sa invete sa identifice un infarct si modul in care trebuie sa reactioneze cat mai rapid.

 

Infarctul: cauza de deces nr. 2 in lume

Prea multi pacienti asteapta inca prea mult timp inainte de a chema salvarea; fie ca nu sunt siguri, fie ca nu doresc sa deranjeze fie ca nu au identificat in mod corect simptomele.

Cele mai frecvente indicii care trebuie sa va duca cu gandul la un infarct sunt durerile adanci in piept care dureaza peste cinci minute si care se extinde la nivelul bratelor, umerilor, a gatului, a maxilarului, a abdomenului superior. Intr-un astfel de caz, sunati imediat la 112!

Alte simptome:

  • Senzatie puternica de ingustare
  • Presiune puternica in cosul pieptului
  • Frica
  • Pe langa durerea din cosul pieptului sunt posibile si varsaturile, starile de greata, uneori ca singure simptome, in special in cazul femeilor.
  • De asemenea, unii pacienti isi pot pierde cunostinta, devin palizi si au accese de transpiratie rece.

Infarctul consta in blocarea unui vas de sange cu un cheag si sistarea alimentarii cu oxigen a unui muschi al inimii. De aici rezulta durarea si starea de rau.

Infarctul este insotit de doua mari riscuri:

  • Primul este acel al tulburarii de ritm cardiac, fibrilatia ventriculara care poate pune viata in pericol. Inima inceteaza sa mai pompeze si se opreste. Salvarea si unitatile sanitare sunt dotate cu defibrilatoare cu care pot fi evitate in mod electric aceste tulburari de ritm cardiac.
  • Celalalt pericol pe care il presupune un infarct este sistarea pomparii inimii. Cu cat infarctul este mai lung, cu atat se pierde iremediabil mai mult tesut muscular al inimii.

Spontan si neasteptat  – asa descriu pacientii experienta unui infarct, desi multi dintre acestia au avut si anterior simptome pe care nu le-au interpretat corect sau a caror gravitate nu le-a dat de gandit.

Un semnal de alarma care se petrece cu zile, saptamani uneori chiar luni inaintea unui infarct este angina pectorala (senzatia de stramtoare in piept). La aceasta se adauga durerile, senzatia de presiune din cosul pieptului si jena respiratorie.

Aceste simptome pot sa fie resimtite si in conditiile depunerii unui efort fizic (urcarea de trepte, plimbari pe munte, curatarea zapezii…) insa de regula dispare dupa cateva minute de liniste, spre deosebire de infarct, cand aceste dureri apar si in starea de repaus.

In cazul oricaror dureri in piept, inclusiv a durerile abdominale sau de spate fara cauza clara si care sunt resimtite numai in conditii de efort fizic, solicitati un consult din partea medicului cardiolog.

Comunități