https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Alcoolul și bolile cardiovasculare

09 Apr. 2021
Alcoolul și bolile cardiovasculare

Consumul de alcool, în funcție de cantitate și frecvență, are efecte atât pozitive cât și negative asupra sănătății cardiovasculare.

Efectele nocive ale alcoolului

Consumul scăzut spre moderat de alcool poate scădea riscul și factorii favorizanți pentru ateroscleroză și inflamație, aceștia din urmă având un rol important în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, dar poate și crește nivelul de HDL, colesterolul „bun”. Acesta nu trebuie, însă, să reprezinte un motiv de consum, căci nivelul de HDL poate fi crescut mult mai eficient prin sport și dietă echilibrată.

Cu toate acestea, efectele negative ale consumului de alcool le depășesc pe cele pozitive și includ: schimbări în circulația sangvină, slăbirea muşchiului cardiac, răspuns inflamator, stres oxidativ, moarte celulară, creșterea tensiunii, precum și modificări anatomice ale inimii. Mai mult decât atât, abuzul de alcool reprezintă o cauză a hipertensiunii arteriale și a fibrilațiilor atriale, care se pot solda cu complicații precum accidentele vascular-cerebrale.

Există anumite categorii de situații pentru care se recomandă evitarea consumului de alcool și obținerea unor indicații mai clare de la medicul curant, precum: cardiomiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, nivel crescut de trigliceride, istoric de atacuri vasculare cerebrale, istoric de alcoolism, sarcină, alăptare, tratament medicamentos de lungă durată.

Doza maximă zilnică de alcool

Cât înseamnă un consum moderat de alcool? În ceea ce privește berea, este considerată moderată o porție de 350 ml, dar pentru vin, doza moderată este de 120 ml. Pentru băuturile spirtoase, doza moderată are doar 44 ml. Pentru femei se consideră moderat consumul unei singure porții pe zi, iar pentru bărbați, consumul a două porții.

Excesul de alcool este definit ca un consum ridicat de alcool în intervalul a două ore, astfel: pentru femei, de patru sau mai multe porții de alcool, iar pentru bărbați, consumul a cinci sau mai multe porții.

Consumul scăzut spre moderat de alcool, în special de vin roșu servit înaintea sau în timpul cinei, a fost asociat cu reducerea efectelor adverse asupra aparatului cardiovascular. Acest lucru nu înseamnă că non-consumatorii ar trebui îndrumați spre acest obicei, existând riscul dezvoltării de probleme ulterioare legate de consumul de alcool. Este important ca non-consumatorii să își susțină, în continuare, sănătatea cardiovasculară prin mișcare, dietă și stil de viață echilibrat. Se recomandă ca cei care consumă alcool să monitorizeze cantitatea și frecvența consumului, adaptându-l profilului stării lor de sănătate.

Comunități