Nitratii – Ce trebuie sa retineti?

Nitratii – Ce trebuie sa retineti?

Afectiunile coronariene se manifesta deseori prin angina pectorala. Pacientii cardiaci traiesc cu o teama constanta a unui nou atac. Printre simptomele tipice ale anginei pectorale se numara durerea din jurul cordului, de regula in spatele sternului, senzatia de ingustare a toracelui și dificultate in respiratie, care apar de cele mai multe ori dupa efort fizic sau stres psihic. Atunci cand angina pectorala se mentine, se recomanda pacientilor un consult medical pentru a stabili cu elimina cu exactitate posibilitate unui infarct, prin electrocardiograma și analize de sange.

Ajutor de nadejde pentru pacientii cardiaci

Pentru tratarea anginei pectorale, se recurge la medicamente pentru normalizarea tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului. De cele mai multe ori se recomanda și medicamente care dilata vasele de sange, așa numitii nitrati.

Preparatele cu nitrati sunt medicamente (tablete sau sprayuri) administrate pentru tratarea unei angine pectorale. Acestea dilata vasele cordului și imbunatatesc circulatia. Urmarea: cordul se relaxeaza și dispare senzatia de strangere din piept, iar pacientul iși poate relua activitatea.

Evitarea atacurilor de angina pectorala

Pentru a evita atacurile de angina pectorala, se recomanda administrarea unui preparat cu nitrati chiar la inceputul declanșarii disconfortului. Se știe deja ca atacurile apar de cele mai multe ori in situatii similare, in cazul expunerii la anumite greutati, la temperaturi scazute, la situatii de stres psihic sau a ieșirilor in public.

Ce trebuie sa știti despre preparatele cu nitrati

  • Nitroglicerina este un medicament popular folosit eficient in tratarea atacurlor de angina pectorala, fapt pentru care fiecare pacient care sufera de o afectiune coronariana ar trebui sa aiba in tratament un preparat cu nitrati, fie ca este vorba de tablete sau spray, pe care sa il aiba mereu la indemana.
  • Actiunea nitrocligerinei este foarte prompta și se resimte la 1-2 minute dupa administrare. Deseori, dilatarea vaselor este resimtita printr-o senzatie de caldura in zona capului.
  • Nitroglicerina nu creeaza dependenta. Poate fi oricand consumata, pastrandu-și eficienta.
  • Nitroglicerina protejeaza inima impotriva efectelor anginei pectorale și este mai eficienta daca este administrata chiar odata cu debutul starii de disconfort.
  • Nitroglicerina este foarte buna pentru prevenire – administrarea chiar inaintea unei situatii dificile poate preveni un atac.
  • Pe cat posibil, atacurile de angina pectorala trebuie evitate.

De retinut

Luati un preparat cu nitrati chiar inaintea unei situatii, de care știti din experienta ca v-ar putea provoca un astfel de atac. Astfel veti putea evita un atac sau ii veti reduce intensitatea. Daca nu va simtiti mai bine dupa prima doza, puteti lua inca una dupa cinci minute. Daca nici cea de-a doua doza nu este de ajutor, solicitati asistenta medicala. In cazul aparitiei pentru prima data a disconfortului, daca frecventa atacurilor crește sau daca atacurile se manifesta și in repaus, avem de-a face cu o angina pectorala instabila. In aceste cazuri, riscul unui infarct este sporit și se recomanda solicitarea de asistenta medicala.