Ciupercile medicinale – multiple utilizari in sanatate

Ciupercile medicinale – multiple utilizari in sanatate

Ciupercile medicinale sunt utilizate încӑ din vechime în medicina tradiţionalӑ din orientul îndepӑrtat, în China, Japonia, Coreea şi alte culturi. Rezultatele obţinute în combaterea anumitor afecţiuni, în stimularea sistemului imunitar şi protejarea organismului au determinat societӑţile vestice sӑ demareze o serie de studii care sӑ ateste beneficiile ciupercilor medicinale pentru sӑnӑtate şi includerea lor în profilaxia anumitor maladii, inclusiv a cancerului.

Beneficii ale ciupercilor medicinale

Cele mai cunoscute specii de ciuperci medicinale sunt Reishi sau Ganoderma Lucidum, Shiitake, Maitake şi Cordyceps sinensis, însӑ specii ca Fomitopsis pinicola, Trametes versicolor sau Coadӑ de curcan şi Inonotus obliquus sau Chaga sunt intens studiate, în special pentru calitӑţile lor antitumorale în aria cancerelor digestive. Fiecare specie este diferitӑ, extractele sale oferind beneficii în arii extrem de variate, de la susţinerea sistemului imunitar şi efecte imunomodulatoare, prin stimularea microbiomului intestinal şi producţia de celule T, la efecte antivirale şi antiinflamatoare, la îmbunӑţaţirea stӑrilor psihice, a puterii de concentrare şi a sӑnӑtӑţii inimii, acestea fiind extrem de bogate în vitamine, polizaharide, proteine şi compuşi antoixidanţi. Ciupercile medicinale nu se consumӑ niciodatӑ sub formӑ crudӑ, ci sub formӑ de pulbere sau extracte.

Tipuri de ciuperci medicinale

Ganoderma Lucidum (Reishi) este una dintre cele mai cunoscute ciuperci medicinale, recomandatӑ pentru efectele sale pozitive asupra sistemului nervos: amelioreazӑ stӑrile depresive şi anxietatea, asigurând un somn mai bun, asupra sistemului circulator cerebral şi periferic, asupra imunitӑţii, protejând, în acelaşi timp, organismul de efectele stresului oxidativ.

Coama leului este utilizatӑ în primul rând pentru capacitatea de a susţine funcţiile cerebrale şi de a preveni degenerarea celulelor nervoase, prin producerea Factorului de creștere a nervilor (NGF) şi a mielinei.

Ciupercile Shiitake, utilizate şi în gastronomie, conţin vitaminele din complexul B, sӑruri organice şi aminoacizi esenţiali. Acestea au calitӑţi în principal în sfera cardiovascularӑ, limitând absorbţia şi producţia de colesterol şi reglând tensiunea arterialӑ.

Cordyceps, datoritӑ vitaminelor C şi E, a celor peste 80 de substanţe de tipul fermenţilor, aminoacizilor, beta-caroten şi altele, are un rol puternic imunomodulator, antibacterian şi antiviral. Aceastӑ ciupercӑ ajutӑ organismul să folosească oxigenul mai eficient și să îmbunătățească fluxul sangvin, susţinând un nivel optim de energie şi o capacitate mӑritӑ de recuperare dupӑ efort fizic susţinut.