Afla totul despre magneziu

Afla totul despre magneziu

Magneziul indeplineste nenumarate functii in corpul uman. Influenteaza transmiterea semnalelor de la nervi la muschi, eliberarea adrenalinei si mineralizarea oaselor. In plus, magneziul este responsabil pentru activarea a peste 300 de enzime in procesul metabolismului. In calitate de inhibitor al coagularii sangelui, magneziul poate preintampina aparitia trombozelor (cheaguri de sange). Aproximativ 60% din magneziul din corp se afla in oase, restul in diferite organe si tesuturi. Numai 1% din cantitatea totala de magneziu se regaseste in sange. Atunci cand corpul este alimentat cu prea putin magneziu, incepe sa consume din rezervele disponibile. Continutul de magneziu masurat in sange ofera o imagine reala numai in anumite conditii.

Doza zilnica si consumul de magneziu

Doza zilnica de magneziu recomandata este de 350 mg. Aceasta doza zilnica se regaseste in cantitatile de alimente de mai jos:
• 60 g tarate de grau
• 75 g seminte de floarea soarelui
• 200 g fasole
• 200 g nuci
• 250 g fulgi de ovaz
• 500 g spanac
• 1200 g carne
Magneziul este prezent in special in alimentele vegetale. Cele mai bune surse de magneziu sunt nucile si semintele, produsele de cereale integrale, in special hrisca.

Simptomele deficitului de magneziu

Simptomele severe ale deficitului de magneziu sunt rare in cazul unei alimentatii echilibrate. Cele clasice se aseamana simptomelor deficitului de calciu (crampe musculare, stari de neliniste, tremur, probleme circulatorii).
Deficientele se resimt in special in situatii tensionate (prin transpiratie puternica), de stres, dupa perioade de convalescenta (mai ales in cazul afectiunilor insotite de diaree), a diabetului sau a afectiunilor cronice ale rinichilor, in timpul sarcinii si a alaptarii, dar si in perioadele de crestere, deoarece corpul are nevoie de mai mult magneziu in situatiile respective. Si consumul de alcool, tratamentul cu anumite medicamente (tablete diuretice, laxative, anticonceptionale etc.) afecteaza nivelul normal al magneziului. In aceste situatii se recomanda suplimentarea dozei de magneziu consumat.
Diferitele tulburari nervoase, anxietati sau depresii pot fi declansate sau agravate de deficitul de magneziu. Numarul mare de stari de disconfort se explica prin rolurile nenumarate pe care magneziul le joaca in diferitele procese de metabolism din corp.

Excesul de magneziu

Concentratiile foarte mari de magneziu in sange sunt comune numai cazurilor de administrare parenterala (prin administrare directa in vasele de sange) sau a afectiunilor renale. In astfel de situatii, apar fenomenele de paralizie, fiind afectate atat respiratia cat si reglarea presiunii arteriale. In cazuri extreme este posibila chiar si intrarea in coma.

Actiunea magneziului

Magneziul protejeaza corpul impotriva tulburarilor de ritm cardiac si imbunatateste performanta inimii. Prin urmare, inima are de suferit in cazul deficitului de magneziu. Crampele musculare sunt tratate cu succes cu preparate de magneziu, care sunt prescrise si pentru profilaxia crampelor din gambe si a contractiilor inainte de termen in timpul sarcinii.
Magneziul trateaza si tulburarile circulatorii, prin dilatarea vaselor de sange, imbunatatirea fluiditatii, fapt ce creste cantitatea de sange cu ajunge in tesuturi. In preparatele care actioneaza ca inhibitori acizi, magneziul ajuta impotriva ulcerului gastric.

Tratarea deficitului de magneziu

Magneziul administrat individual poate cauza anumite probleme corpului: celulele nu au capacitatea de a retine magneziu administrat suplimentar, astfel ca acesta ajunge sa fie eliminat in mare parte. Pentru a imbunatati valorificarea magneziului se recomanda relationarea cu un „partener”, respectiv acidul orotic . Avand in vedere ca si acidul orotic este foarte important in realizarea metabolismului, impreuna cu magneziul formeaza un factor de protectie suplimentara.

Ne bucuram sa iti oferim sfaturi medicale si informatii esentiale pentru alimentatia ta si a familiei tale!

Speram ca acest articol te-a ajutat sa introduci in alimentatia zilnica elementele de care organismul tau are nevoie.

Posteaza un comentariu despre acest articol si spune-ne si cat de utile au fost informatiile despre magneziu!