Splina – Bolile splinei

Splina – Bolile splinei

La fel ca si alte organe, si splina se poate imbolnavi. Atunci cand resimtiti dureri in partea stanga, in zona coastelor, ar putea fi vorba de o inflamare a splinei, cauzata de o infectie bacteriana sau virala . Daca durerile radiaza inspre umarul stang sau inspre partea stanga a gatului, este posibil sa va confruntati cu o ruptura de splina. Astfel de probleme sunt posibile in urma unor accidente. Va prezentam in cele cel urmeaza afectiunile tipice ale splinei.

Inflamarea splinei

Atunci cand splina se inflameaza foarte puternic, vorbim despre splenomegalie. Splina devine palpabila sub coastele din partea stanga, atunci cand este inflamata la dublul greutatii normale. In plus, inflamarea splinei este foarte dureroasa si de cele mai multe ori este un indicator pentru o infectie provocata de bacterii, virusi sa paraziti, precum mononucleoza, tuberculoza sau malaria. Activitatea sporita a sistemului imunitar care incearca sa combata agentii patogeni este cea care conduce la cresterea in volum a splinei. Inflamarea splinei este relativ frecventa, putand fi provocata si de o congestie.

De asemenea, leucemia, modificarea celulelor albe din sange, poate fi in stransa legatura cu splenomegalia. In cazurile de Morbus Gaucher, o boala care consta in metabolizarea defectuoasa a lipidelor, care nu sunt descompuse ci se depun pe organe, printre altele si pe splina. In astfel de cazuri, splina isi poate mari volumul de pana la 20 de ori.

Ruptura de splina 

Aplicarea unui forte deosebit de mari, in cazul unui accident spre exemplu sau a unei fracturi de coaste, poate provoca ruperea splinei. Dat fiind faptul ca splina este foarte bine alimentata cu sange, o astfel de accidentare poate insemna o pierdere importanta de sange. In multe cazuri, singura posibilitate de oprire a hemoragiei este printr-o interventie chirurgicala. Uneori este necesara indepartarea splinei (Splenectomie) pentru a opri hemoragia. Mai severa insa este asa-numita ruptura de splina in doi timpi: mai intai splina se rupe, iar hemoragia puternica poate provoca ruptura capsulei splenice.

Congestia splinei 

Afectiunile ficatului, cum ar fi ciroza hepatica sau insuficienta cardiaca pot afecta sistemul circulator dintre intestine si ficat, provocand aparitia unei hipertensiuni portale. Dat fiind faptul ca in acest sistem este inclusa si splina, este posibila retentia de sange in splina, care la randul sau conduce la cresterea in volum a acesteia si la o descompunere sporita a celulelor rosii din sange.

Sindromul OPSI (overwhelming postsplenectomy infection/sindrom septicemic) In cazul persoanelor cu o functie afectata a splinei sau a persoanelor fara splina, exista o sensibilitate sporita la anumiti agenti patogeni bacterieni, precum pneumococi (agenti patogeni ai inflamatiilor plamanilor si a meningitei). In cazurile mai rare, o infectie cu aceste bacterii poate avea o evolutie nefasta, respectiv septicemie, cu o rata foarte mare a deceselor. O vaccinare din timp poate preintampina astfel de situatii dramatice.