Osteoporoza: prevenire si tratament

Osteoporoza: prevenire si tratament

Scaderea masei osoase: Diagnostic 

Pentru inceput, medicul va va adresa intrebari specifice asupra simptomelor, a durerilor si modificarilor dimensiunii oaselor si a altor antecedente medicale. La acestea se vor adauga controale, teste de laborator, radiografii ale coloanei din zona lombara si toracica.

Cea mai potrivita metoda pentru stabilirea fragilitatii oaselor este masurarea densitatii oaselor (Osteodensitometrie). Aceasta poate fi folosita si ca metoda screening preventiva, insa este suportata de casa de sanatate doar in urma unei fracturi de os sau cand exista suspiciuni concrete cu privire la diagnosticul osteoporozei. In cazul in care va confruntati cu o situatie de risc inalt privind probabilitatea osteoporozei (testul se afla in ultima parte), discutati cu medicul dvs. pentru a stabili in ce masura sunt necesare controale suplimentare.

Tratamentul osteoporozei

Tratamentul de baza pentru intarirea oaselor consta in administrarea de tablete de calciu si vitamina D3. In cazurile severe se apeleaza si la bifosfonati sau calcitonina, iar durerile sunt combatute cu analgezice si antiinflamatoare in tratamente pe termen scurt. Bifosfonatul este disponibil in prezent si sub forma de injectie (administrate intre 1-3 ori / an), avantajul constand in renuntarea la administrarea zilnica a unei tablete. Efectul preparatelor suplimentare de fluor este inca in discutie. In cazul pacientelor mai tinere, se poate apela la tratamentul cu estrogen, insa printre efectele secundare posibile  se numara riscul ridicat de cancer al uterului.

Gimnastica medicala si tratamentul fizic pot sprijini terapia medicamentoasa. In cazul pericolelor ridicate de cadere, pot fi folosite protectii pentru oase, cum ar fi protectii de solduri. Fracturile osoase sunt tratate chirurgical.

Prevenire 

Cu ajutorul masurilor preventive si un stil de viata sanatos d.p.d.v al oaselor, puteti reduce riscul osteoporozei. Baza pentru oase puternice consta intr-o alimentatie sanatoasa, care presupune un consum suficient de calciu si magneziu, inca din tinerete. Cei care fac multa miscare, ajuta la mentinerea stabilitatii oaselor chiar si la varste inaintate. Chiar si in situatiile in care a fost stabilita reducerea masei osoase, pot fi obtinute rezultate multumitoare cu multa miscare si o alimentatie echilibrata:

  • Un alt mineral vital pentru formarea oaselor este calciul. Asigurati-va ca alimentatia dvs. este echilibrata si contine suficiente surse de calciu. Cantitate recomandata de calciu /zi difera in functie de varsta si conditia fizilogica, fiind in medie de 800mg calciu zilnic. Aceasta cantitate corespunde spre exemplu unui litru de lapte sau unei felii de 100g de branza. Persoanele care nu tolereaza produsele lactate, pot apela la napi, broccoli, spanac, nuci, migdale si smochine. Fosfatii sunt cei care "fura calciul din oase" (ex: in mezeluri si limonada), cafeina, nicotina, sarea in exces si grasimile alimentare. De retinut: in perioada menopauzei, femeile care nu consuma hormoni au nevoie de o cantitate si mai mare de calciu, deoarece corpul nu mai reuseste sa valorifice la fel de bine calciul din alimentatie.
  • Pentru a permite corpului depunerea de calciu in corp, este nevoie de vitamina D, care se formeaza in corp sub influenta luminii solare. O formare suficienta a acestei vitamine poate fi obtinuta printr-o plimbare zilnica de cel putin o jumatate de ora. Persoanele care petrec prea putin timp afara, pot apela la preparate farmaceutice care contin vitamina D si calciu.
  • Miscarea si sportul intaresc musculatura scheletica si sunt importante pentru dezvoltarea si mentinerea masei osoase. Alergarea, mersul pe bicicleta, inotul si antrenamentele specifice de forta stimuleaza oasele si sprijina astfel formarea de substanta osoasa.

Sfaturi pentru oase fragile 

Persoanele care sufera de osteoporoza, trebuie in primul rand sa evite situatiile si factorii de risc, pentru a nu se expune inutil pericolelor. Iata cateva sfaturi in acest sens, menite sa vina in ajutorul pacientilor care sufera de osteoporoza:

  • Evitarea supraponderalitatii 
  • Miscarea regulata 
  • Evitarea caderilor: pantofi fara toc, prevazuti cu elemente antiderapante, evitarea covoarelor alunecoase in locuinta, iluminare adecvata, balustrade de sprijin 
  • Evitarea ridicarii de greutati mari 
  • Corectarea tulburarilor de vedere