Miliaria - Eruptia cutanata provocata de caldura

Miliaria - Eruptia cutanata provocata de caldura

Miliaria provocata de caldura reprezinta o afectiune inflamatoare a glandelor sudoripare. Eruptia cutanata provocata de caldura apare in urma obturarii ductelor glandelor sudoripare. Este mai frecventa in clima calda si umeda (tropicala).

 

Miliaria in randul bebelusilor si copiilor

Aceasta forma de eruptie cutanata este foarte raspandita in randul copiilor si bebelusilor. Motivul este imbracamintea prea groasa care nu permite pielii sa respire. Multi parinti incearca sa isi protejeze copii, imbracandu-i in haine mult prea groase pentru vremea de afara. In lipsa posibilitatii de exprimare, cei mici sufera de supraincalzire care duce la obturarea ductelor glandelor sudoripare. La acestea se adauga mediul umed de la nivelul pielii, care permite inmultirea bacteriilor. Urmarea: eruptia cutanata provocata de caldura.

 

Miliaria in randul adultilor 

Si adultii pot fi afectati de eruptie cutanata de caldura, atat femeile cat si barbatii.

Imbracamintea stramta care nu permite pielii sa respire si care mentine transpiratia pe suprafata pielii, poate provoca aparitia miliariei.

 

Aspect

Exista doua forme de eruptie cutanata cauzata de caldura. In functie de locul obturarii glandelor sudoripare, eruptia poate avea aspecte diferite. Forma tipica Miliaria cristallina se manifesta sub forma unei eruptii cu lichid transparent. Basicile depasesc rareori marimea unei gamalii de ac si sunt dispuse in grup.

Eruptiile sunt localizate in special 

  • In zona axilelor
  • Intre umeri, pe spate
  • In zona decolteului

 

De regula, aceasta forma cristalina evolueaza fara inflamare, fapt pentru care basicile nu sunt insotite si de o inrosire a pielii. Sub presiune, basicile se sparg, glandele sudoripare intra in contact cu suprafata organismului si este eliminat lichidul transparent (similar transpiratiei).

Forma inflamatoare a eruptiei cutanate de caldura, Miliaria rubra, este mai pregnanta datorita inrosirii pielii si a mancarimii. Pielea afectata se inflameaza, prezinta mancarimi si este dureroasa. Aceasta forma nu poate fi tratata si indepartata prin presiune sau mancarime.

 

Cauzele si aparitia eruptiei cutanate de caldura

Spre deosebire de alergia la soare, eruptia cutanata de caldura nu reprezinta o reactie inflamatoare la razele UV, ci o obturare a glandelor sudoripare datorata transpiratiei. Astfel, miliaria se poate manifesta si in timpul sezonului rece. Forma cristalina a miliariei apare spontan in cazul supraincalzirii. De regula, dispare dupa cateva ore si nu este insotita de mancarime. De indata ce acumularea de caldura se incheie, glandele sudoripare se elibereaza.

Eruptia cutanata de caldura se poate manifesta si prin cosuri rosii. Acesta apar de regula dupa o perioada de cateva zile petrecute in zone tropicale. In aceste cazuri, obturarea glandelor sudoripare este mai profunda. Transpiratia produsa nu mai poate fi eliminata la nivelul pielii si se extinde sub piele. Aceasta acumulare poate determina aparitia spontana a infectiilor sau la fisurarea glandelor sudoripare datorata suprapresiunii.

Obturarea glandelor sudoripare se datoreaza si aerului tropic, umed care duce la o umflare a pielii. In combinatie cu sarea din transpiratie si bacteriile care se inmultesc intre piele si imbracaminte, se ajunge la o inflamare a glandelor sudoripare. Apar astfel si cosurile rosii.

Ce putem face impotriva miliariei?

Exista numeroase metode de tratament pentru miliarie, in functie de natura acesteia. In cazul cosurilor cristaline, nu este nevoie de un tratament medicamentos, nici in cazul bebelusilor si sugarilor. Este importanta o terapie simptomatica prin indepartarea depunerilor rezultate in urma transpiratiei si schimbarea generala a tipului si cantitatii de imbracaminte folosita. Sunt recomandate straturile subtiri de imbracaminte lejera (tip ceapa) pentru evitarea eruptiei cutanate  de caldura.

Atunci cand aceste cosuri cristaline nu se vindeca de la sine – in cazuri izolate - poate fi aplicat un amestec de zinc (Lotio zinci spirituosa).

Tratamentul medicamentos nu este necesar nici in cazul cosurilor rosii provocate de caldura. Puteti aplica pudra sau un amestec de solutie de zinc pentru a reduce simptomele, deoarece acestea usuca pielea. Atunci cand contaminarea bacteriana sau mancarimea devine prea puternica, puteti aplica un antibiotic local sub forma de crema.