Micoza vaginala

Micoza vaginala

Mancarimi in zona intima, scurgeri vaginale mai frecvente, senzatia de arsura in timpul mictiunii –trei din patru femei sufera cel putin o data in viata de o infectie fungica a vaginului. Cauza in 80% din cazuri este infectia cu o ciuperca numita Candida albicans. In vaginul sanatos, valoare pH-ului este cuprinsa intre 3,5 si 4,5. Motivul: lactobacilii prezenti in numar mare produc acizi lactici care transforma mediul vaginal intr-unul ”acid” si care nu permit dezvoltarea potentialilor germeni. Astfel, in mod natural, flora vaginala contine foarte putine ciuperci. Insa de indata ce echilibrul natural al florei vaginale este afectat de factori interni sau externi, ciupercile respective se pot inmulti si duc la aparitia primelor simptome.

Simptomele micozei vaginale

Scurgerile vaginale normale sunt transparente uneori albe, aproape inodore, iar cantitatea lor difera in functie de faza ciclului. Chiar inainte de ovulatie, scurgerile sunt mai apoase, mai transparente, pe cand in fazele mai tarzii ale ciclului, acestea sunt mai albe.

Atunci cand culoarea, consistenta si mirosul se schimba semnificativ, trebuie stabilita cauza inainte de incepe orice tratament medicamentos. Pentru infectia fungica (candidoza) sunt specifice scurgerile albe, cu un miros specific drojdiei.

Infectie fungica sau bacteriana?

Infectiile vaginale sunt provocate de bacterii in 60 % din cazuri. Mancarimea si senzatia de arsura sunt simptome care apar indiferent de cauzele infectiei, respectiv fungica sau bacteriana. Scurgerile mai numeroase, urat mirositoare indica mai degraba o infectie bacteriana.

In cazul infectiei fungice, scurgerile sunt mai degraba de culoare galbena sau alba, cu o consistenta pastoasa, aproape inodora sau similar drojdiei. Agentii patogeni pot fi stabiliti cu siguranta absoluta numai de medic, prin frotiu.

Cauzele micozei vaginale

Candida albicans este un germen patogen asa-zis facultativ, care apartine florei pielii, florei gastro-intestinale, si care poate produce infectii in anumite situatii.

Stresul, igiena genitala exagerata, dezechilibrul hormonal (sarcina, menopauza, administrarea de pilule contraceptive), menstruatia (datorita sangelui concentrat alcalin) sau sperma (alcalina), mediul sensibil al vaginului poate fi afectat, fapt ce permite ciupercii sa se dezvolte. Inclusiv distrugerea bacteriilor acidului lactic, ca urmare a tratamentelor cu antibiotice si cortizon, pot conduce la o inmultirea acestui germen; uneori, mai rar insa, agentii patogeni pot fi transmisi si prin contact sexual.

Preventie si tratament

Factorii care ne afecteaza sistemul imunitar, faciliteaza si raspandirea Candida albicans. Astfel, printre cele mai importante masuri se numara igiena corecta:

Ciupercile se dezvolta in conditii umede si de caldura – de aceea, evitati imbracamintea stramta, umeda! Blugii stramti, lenjeria din material sintetic, costumele de baie umede creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea infectiilor. Adoptati tinute cat mai lejere si schimbati imediat lenjeria umeda.

Tehnica corecta de stergere atunci cand folosim toaleta (din fata in spate) pentru a evita infectiile, este de asemenea o masura importanta.

Produsele parfumate, sapunurile alcaline sau igiena exagerata pot de asemenea sa faciliteze aparitia infectiei cu Candida albicans. Se recomanda folosirea pentru igiena a preparatelor cu pH neutru.

Ar putea fi necesara si schimbarea alimentatiei. Iaurturile neindulcite imbunatatesc flora intestinala si pe cea vaginala. Alimentatia echilibrata, bogata in vitamine si alimente din faina integrala intaresc sistemul imunitar.

Tratamentul micozei vaginale

Se recomanda apelarea la un medic in urmatoarele cazuri:

  • la prima aparitie a infectiei
  • atunci cand infectia nu scade in intensitate dupa trei zile de tratament
  • infectia continua sa reapara (de peste 4 ori in 12 luni)
  • cand sunt afectate adolescente sau gravide
  • cand scurgerile contin sange, au o culoare galbuie, verzuie sau un miros neplacut si cand exista si alte simptome, precum dureri abdominale sau febra

Medicamente pentru tratarea micozei vaginale

Pentru tratarea micozelor se poate apela la asa-numitele anti-micotice, disponibile sub forma de capsule vaginale si creme. Aceste preparate trebuie administrate corect pe intreaga perioada pentru care au fost prescrise.  

Este foarte importanta respectarea igienei in timpul si dupa vindecarea infectiei. Pentru mentinerea echilibrului pH in zona intima, exista produse speciale de ingrijire.