Disconfortul in zona intima

Disconfortul in zona intima


Dana Firu, Farmacist specialist farmacie generală

Farmacia Beratco, parteneră Alphega România

Afecțiunile zonei genitale sunt frecvente la ambele sexe, specifice după caz, de cele mai multe ori ușor transmisibile pe cale sexuală. Disconfortul din zona intimă poate avea mai multe cauze, iar tratamentul este, evident, diferit.

Disconfort in zona intima cauze neinfecțioase

Sursa disconfortului nu este provocată de un microorganism. Acesta poate avea drept cauză:

  • purtarea de lenjerie intimă prea strâmtă sau din material sintetic ce poate irita pielea;
  • igiena neadecvată sau chiar exagerată, cu produse necorespunzătoare.

În aceste situații pacientul resimte un disconfort ușor, caracterizat prin : mâncărime, usturime, mici răni provocate de scărpinare. Secrețiile apar rar, de obicei ulterior, din cauza suprainfectării leziunilor.

Tratamentul este relativ simplu: înlocuirea lenjeriei intime cu una din bumbac și utilizarea de produse destinate zonei intime conform recomandărilor specialiștilor.

O altă cauză neinfecțioasă este atrofia vaginală care apare la menopauză și care se manifestă prin senzație de uscăciune si disconfort intim, simptome determinate de reducerea secreției vaginale cauzată de scăderea la menopauză a estrogenilor- hormonii care controlează lubrifierea vaginului. În asemenea cazuri, tratamentele locale cu produse lubrefiante vaginale pentru zona intime reprezintă prima opțiune de tratament, ce poate fi recomandat și de catre farmacist.

Disconfort in zona intima cauze infecțioase

Sursa disconfortului este un microorganism patogen: virusuri (Herpes simplex virusuri, Human Papilloma Virusuri ), bacterii (Neisseria gonorrhoeae, Treponema pallidum, Chlamydia trachomatis), fungi (Candida albicans) sau paraziți (Trichomonas vaginalis).

Simptomele sunt foarte diferite, în funcție de microorganismul implicat. În plus, pacientul poate fi asimptomatic, deși infectia este prezentă (ex: candidoză sau infecția cu papiloma virus la bărbați).

În aceste cazuri, diagnosticul corect trebuie pus în baza unui test care să determine tipul agentului patogen, iar tratamentul trebuie personalizat în funcție de rezultatul obținut, în urma discuției cu medicul sau farmacistul. Să nu uităm că trebuie tratat și partenerul sexual, acesta putând fi purtător asimptomatic.

În concluzie, încurajez persoanele ce resimt disconfort în zona intimă, să îndrăznească să apeleze cu încredere la sfaturile farmacistului, care are abilitatea ca să discearnă dacă problema poate fi rezolvată la nivel de farmacie sau îndrumă pacientul către un consult medical de specialitate.