Calculi in vezica biliara - este necesara interventia chirurgicala?

Calculi in vezica biliara - este necesara interventia chirurgicala?

Calculii biliari pot cauza colici biliare dureroase, fiind necesara indepartarea chirurgicala a vezicii biliare, sau in cazul in care calculii sunt localizati pe tracturile biliare, acestia pot fi indepartati, topiti sau faramitati endoscopic.

Vezica biliara cu calculi poate fi dureroasa

Vezica biliara are forma unui pere si este o anexa a ficatului. Este localizata pe fata viscerala a ficatului, in regiunea fosei vezicii biliare. Sarcina vezicii biliare este de a stoca secretia hepatica necesara digestiei grasimilor. La nevoie, peretele vezicii se restrange – prin control nervos sau hormonal-si elimina lichidul biliar  in duoden.

Factorii de risc pentru calculii biliari sunt pe langa alimentatia bogata in grasimi si carbohidrati, nivelul crescut al colesterolului si obezitatea, si dietele radicale si cele care presupun abtinerea drastica de la mancare. Daca nu este asimilata deloc hrana, vezica biliara nu se goleste regulat iar lichidul biliar se ingroasa incet. Alimentatia saraca in fibre vegetale nu este nici ea avantajoasa, deoarece colesterolul este preluat in cantitate mai mare din intestin.

Cand este necesara indepartarea chirurgicala a vezicii biliare?

Calculii biliari sau cei care ajung accidental in vezica pot cauza dureri. Colicile biliare pot aparea atunci cand un calcul este localizat in tractul biliar, iar peretele tractului se contracta provocand crampe dureroase.

Atunci cand in vezica biliara se constata prezenta calculilor, iar colica biliara dureaza peste 15 minute, vezica biliara poate fi indepartata chirurgical printr-o metoda minim invaziva (colecistectomie). Este vorba de o interventie minim invaziva, asadar una care nu presupune o sectiune abdominala, si indepartarea laparoscopica a vezicii biliare. Organismul uman este capabil sa functioneze si fara vezica biliara.

Chiar daca anumiti calculi pot fi tolerati fara a crea probleme, interventia este necesara daca se constata prezenta polipilor in vezica biliara, deoarece polipii ar putea cauza dezvoltarea unui cancer biliar. De asemenea, vezica biliara este indepartata si in cazul in care calculii au dimensiuni de peste 3 centimetri sau in cazul asa-numitelor vezici biliare de portelan, cunoscute pentru riscul sporit de dezvoltare a cancerului. Vezica biliara de portelan se formeaza atunci cand in urma unei infectii cronice a vezicii biliare, peretii acesteia se intaresc. In cazul in care indicatia pentru operatie a fost stabilita corect, peste 85% din pacientii operati au de profitat de pe urma interventiei.

Indepartarea vezicii biliare nu este intotdeauna solutia

In cazul in care din ecografie reiese prezenta calculilor sau a nisipului in vezica biliara, care insa nu provoaca nicio durere, nu este necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea vezicii biliare. Persoanele care sufera de calculi biliari si prezinta simptome precum balonarea, senzatie de saturatie, presiune in abdomenul superior si care inca nu au suferit o colica biliara, pot incerca un tratament cu acidul ursodeoxicolic in doze foarte mici, insa numai dupa consultarea medicului.

Acidul ursodeoxicolic este un acid biliar care actioneaza asupra peretelui vezicii biliare, chiar si in doze reduse. Acest acid are un efect antiinflamator si inhiba formarea calculilor, golirea vezicii si stimuleaza functia bilei. Neplaceri precum balonarea si dureri in zona abdomenului superior apar mai putin frecvent in cazul administrarii acestui acid.

Cand calculii biliari ajung in tracturile biliare

Micii calculi se deplaseaza deseori singuri atunci cand gura tractului se dilata in duoden. Atunci cand calculii sunt mai mari, pot fi indepartati endoscopic .

Calculii biliari pot fi distrusi si prin unde care actioneaza din exterior (litotripsie extracorporeala cu unda de soc resp. ESWL). Este posibila distrugerea a pana la trei calculi odata. Conditia pentru ESWL este ca tracturile biliare sa fie libere, pentru a permite eliminarea materialului distrus prin colon. Calculii de colesterol din vezica biliara, care inregistreaza o dimensiunea de sub 5mm, pot fi indepartati medicamentos (Litoloza). Procedura dureaza insa intre trei luni si chiar doi ani, iar rata de succes este de 40 procente.

De regula, in special dupa aplicarea EsWL, in termen de trei- cinci ani, calculii biliari reapar. Insa cei care isi schimba stilul de viata in ”mai putin gras si mai putin colesterol”, vor reusi sa piarda si kilogramele in plus si sa previna formarea altor calculi. Se pare ca si consumul de cafea poate avea efect pozitiv.