Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cafeaua de dimineață - vitalitate și inimă sănătoasă

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Cafeaua de dimineață - vitalitate și inimă sănătoasă

Obişnuiţi să beţi cafea de dimineaţă? În timpul zilei, mai suplimentaţi doza de cofeină cu încă 2-3 ceşti de cafea? Aţi putea fi protejaţi împotriva unor boli cardiovasculare, iar beneficiile nu se opresc aici. 

Cafeaua conţine peste 100 de compuşi fitochimici bioactivi, cel mai cunoscut fiind cofeina – cel mai comun amplificator cognitiv care crește vigilența mentală, capacitatea de concentrare şi memorare. În plus, cafeaua are proprietăţi antioxidante şi îmbunătăţeşte performanţele fizice, prin efectul de dilatare a vaselor sangvine, permiţând un flux de sânge şi oxigen mai mare către creier şi muşchi. 

Cofeina ca protector cardiovascular

Un studiu realizat în Marea Britanie, timp de peste 12 ani, pe un grup de aproape 500.000 de participanţi, a relevat faptul că persoanele care au consumat între 1 si 5 ceşti de cafea pe zi au avut un risc mai mic de boli cardiovasculare, în comparație cu participanţii care nu consumau cafea. Cei care au consumat cafea cu cofeină au beneficat de o reducere semnificativă a aritmiilor cardiace. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, în anul 2022, în contextul incidenţei tot mai crescute a afecţiunilor cardiace. 

Efectele cafelei asupra riscului de boli de inimă

Consumul obișnuit de cafea de până la 5 ceşti pe zi a fost asociat cu reduceri semnificative ale riscului de boli cardiovasculare, cea mai mare scădere a riscului de apariție a bolii coronariene fiind observat la cei care au băut 2-3 ceşti de cafea pe zi.

Consumul de cafea a fost asociat cu reducerea semnificativă a riscului de insuficiență cardiacă congestivă și accident vascular cerebral ischemic, dar cele mai scăzute riscuri au fost observate la cei care au consumat 2-3 ceşti pe zi.

Există o corelație pozitivă între consumul de cafea cu cofeină și incidența oricărei aritmii, inclusiv fibrilaţia arterială. Cea mai mare reducere a riscului a fost prezentă în cazul participanţilor care consumau 4-5 ceşti de cafea pe zi.

Aceste date au fost concludente în mod special în rândul participanţilor care consumau cafea cu cofeină, fie ea măcinată sau solubilă, însă cei care obişnuiau să bea cafea decofeinizată nu au beneficiat de efectul de reglare a pulsului. 

Concluzii

Un consum cel mult moderat de cafea nu trebuie descurajat, ci considerat un obicei de viaţă sănătos, datorită beneficiilor în prevenţia bolilor cardiovasculare, cauze principale de mortalitate şi invaliditate la nivel naţional şi internaţional. 

Totuşi, un consum excesiv, de peste 5 ceşti de cafea pe zi, poate cauza agitaţie, anxietate, insomnie, având chiar efecte toxice. În plus, poate duce la perturbarea ritmului cardiac şi la creşterea tensiunii arteriale. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități