Alimentatia in diaree

Alimentatia in diaree

Diareea este o problemă de sănătate mereu actuală, fiind mai des întâlnită în sezonul cald. Cauzele sunt, în primul rând, virale şi bacteriene, iar agenții patogeni sunt introduşi în sistemul digestiv prin apă sau alimente contaminate şi mâini murdare. Manifestările constau în scaun moale, repetat, ce poate fi însoțit de greață, vărsături şi dureri abdominale. Administrarea de antibiotice trebuie făcută doar la recomandarea medicului, însă tratamentul ambulatoriu este esențial în ameliorarea simptomelor.

Alimente recomandate în diaree

Pentru început, cel mai important este să vă hidratați. Consumați până la 8 pahare de lichide pe zi de apă plată, băută în cantități mici, la intervale scurte de timp, ceaiuri neîndulcite sau săruri de rehidratare existente în farmacii. Alimentele de bază, uşor de digerat, care susțin organismul în lupta cu diareea sunt orezul, pâinea prăjită, morcovul fiert şi mărul copt. Se recomandă porții mici şi o dietă strictă în primele două-trei zile, la care puteți adăuga, treptat: banane, bogate în potasiu, un electrolit ce susține hidratarea, şi pectină, compot de măr neîndulcit, supă clară de morcov, dovlecel şi orez, terci de ovăz simplu, preparat doar cu apă fiebinte. Făinoase de tipul covrigei, sticksuri, pâine albă şi paste fierte pot fi integrate în dietă. Proteinele pot proveni din piept de pui, carne slabă de curcan sau de vită pregătite prin fierbere, frigere sau coacere.

Probioticele ajută digestia prin îmbunătățirea echilibrului bacteriilor din intestin. Aşadar, iaurtul şi kefirul îmbogățite cu probiotice pot fi benefice în tratarea diareei, la fel ca şi brânza slabă de vacă. În funcție de conținutul de lactoză, uneori acestea pot provoca iritații la nivelul intestinelor, aşa încât se recomandă consumul cu precauție. Dacă nu doriți să introduceți produsele lactate, puteți lua suplimente cu probiotice.

Alimente interzise în diaree

În diaree, tractul digestiv este afectat de factorii patogeni, devenind sensibil. Aşadar, veți evita alimentele iritabile precum: condimente iuți, alimente grase, prăjite în ulei sau unt, dulciuri cu zahăr sau îndulcitori, alimente bogate în fibre, precum nuci şi sâmburi, cerealele integrale, fructe şi legume proaspete. Se vor evita alimentele fermentabile, care provoacă balonare, de tipul cruciferelor: varză, broccoli, conopidă, dar şi mazăre, fasole, usturoi şi ceapă. Sunt interzise băuturile dulci carbogazoase, sucurile de citrice, alcoolul, dar si alte fructe. De asemenea, este bine să nu consumați băuturi cu cofeină: cafea sau ceai negru, întrucât suprastimulează sistemul digestiv.